Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

  • publicerad

Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

Däremot fortsatte de utländska turisterna att tåga in med en ökning på 8 % från föregående år.

– Trots dåligt väder och inflation landar vi på skapliga nivåer tack vare utländsk tillväxt, bättre än 2019, säger Helene Berg, vd Smålands Turism.

Under sommarmånaderna (juni, juli, augusti) landar det totala antalet gästnätter på kommersiella turistboenden på ca 860 000, vilket är en minskning med 7 % jämfört med föregående år. Jämför vi däremot med år 2019 ökar Jönköpings län med 12 000 besökare. Den månad som presterat bäst i länet är juli med ca 405 000 gästnätter.

– Sommaren var både upp och ned, med en starkare juli och svagare augusti. Men glädjande nog ligger vi fortfarande strax över 2019 års nivå, som var den sista rekordsommaren innan pandemin, säger Helene Berg, vd Smålands Turism.

Stor ökning av danska turister

Medan svenska besökare minskade med 13 %, ökade de utländska med 8 %. Tyskarna är fortsatt länets främsta målgrupp med totalt ca 133 000 besökare. Men det är de danska besökarna som verkligen har gjort avtryck denna sommar, med en ökning på hela 26 % jämfört med föregående år, vilket motsvarar cirka 32 000 besökare.

Alla kommuner i länet förutom Nässjö kommun har minskat i antalet gästnätter sedan 2022, men ligger fortsatt på mycket goda nivåer.

Hotellen behåller sina volymer

Hotell är fortfarande den vanligaste boendeformen och står för 43 % av alla övernattningar, vilket är samma stadiga nivå som föregående år. Däremot har sommaren medfört en betydande minskning i antalet campinggäster. De svenska gästerna backade med hela 19,2 % på länets campingar under sommaren.

– Hotellen bokas ofta lite mer i förväg och är framför allt inte lika väderberoende. Vår del av Sverige var bland de blötaste i landet och även en hängiven campare kan efter julis regn tappa modet. Det är också troligen anledningen till den svagare augusti månad, säger Helene Berg.

Läs mer kring statistiken här.

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
De utländska turisterna har denna sommar ökat med 8 % i Jönköpings län. © Svea Landschoof

vill du veta mer?

  • relaterat

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.

Regional besöksnäringsstrategi för Jönköpings län 2023-2030

Två personer som cyklar uppför Huskvarnaberget i soldnedgång.
För att stärka besöksnäringen och lägga en gemensam grund för hållbar platsutveckling och innovation inom näringen, har Region Jönköpings län tillsammans med Smålands Turism tagit fram länets första regionala besöksnäringsstrategi i nära samverkan med länets kommuner och aktörer från besöksnäringen.