Jönköpings län slår rekord i antal gästnätter

  • publicerad

Efter tuffa pandemiår studsar besöksnäringen tillbaka och toppar till och med åren före pandemin. Nu är 2022 års statistik officiell och vi kan konstatera att länet är uppe på rekordhöga nivåer för antalet gästnätter.

– Det är otroligt positivt att turismen i länet har återhämtat sig så snabbt efter pandemiåren och dessutom överträffar de nivåer som vi haft innan denna tid, säger Helene Berg, vd Smålands Turism.

Under 2022 landade den totala gästnattsstatistiken för Jönköpings län på 1,9 miljoner, vilket är en ökning med mer än 420 000 gästnätter mot 2021 och 130 000 fler än rekordåret 2019.

– Tidig höst kunde vi konstatera att sommaren 2022 blev riktigt bra, men det fanns delvis oro för hur resterande månader skulle se ut med tanke på inflationen, elpriser och räntehöjningar. Men besöksnäringen har stått stark och kommer hela tiden på nya sätt att locka människor året runt, säger Helene Berg.

Besökare från Nederländerna på nya nivåer

Ca 25 % av gästnätterna består av utländska besökare varav de tyska fortsatt är störst till antalet. De ökar med 79 % sedan föregående år och är nästan uppe i liknande nivåer som under år 2019. Förutom tyska besökare ser vi att flödet av turister från Danmark och Nederländerna har återhämtat sig där antalet gästnätter från Nederländerna till och med ligger högre än 2019. Vi förväntar oss att den utländska andelen ska växa sig större under 2023.

Hotell - den vanligaste boendeformen

Gästnätterna fortsätter att öka på hotellen och står för 54% av det totala antalet. Den näst vanligaste boendeformen är camping som fortfarande går starkt och står för 24 % av gästnätterna.

Högst antal gästnätter i Jönköpings kommun

Jönköpings kommun står för den största andelen gästnätterna på ca 840 000 följt av Gislaveds kommun på 160 000 och Vaggeryds kommun på ca 150 000. Kommunen som procentuellt sätt har ökat mest gällande gästnätterna sedan föregående år är Mullsjö på 47 %.

Den totala summan gästnätter är uppdelad i gästnätter på camping, hotell och vandrarhem samt gästnätter i stugor och lägenheter

Hur vi lyfter regionen

Vi på Smålands Turism jobbar på olika områden för att på så många sätt som möjligt generera fler besökare till vår plats. Hanna Glans jobbar intensivt med bearbetning av internationella researrangörer samt kulturutveckling och hållbarhet. Camilla Peterson Skude ser till att pressen snappar upp nyheter och spännande saker man kan göra och uppleva i vår region. Genom samarbetet Visit Småland jobbar vi frekvent med marknadsföring mot de tyska, danska och nederländska målgrupperna genom influensers, press, annonsering och sociala medier. Evelyn Einebrant är kommunikatören som kommunicerar både med vår egen näring och alla utländska målgrupper.

Johan Delfalk och Anneli Ubeda arbetar med att stärka våra befintliga aktörer inom besöksnäringen genom bland annat kunskap och rådgivning. De driver även på cykelutvecklingen, speciellt inom mountain bike som vi är väldigt duktiga på i länet. Hanna Carlholt Jarl är vår digitala strateg och ser dessutom till att de svenska resenärerna får upp ögonen för Jönköpings län. Tillsammans med besöksnäringen får vi denna plats att blomstra.

Antal gästnätter per land (ökning i % från föregående år, 2021):

Tyskland – 170 877 +79%
Danmark – 66 114 + 97%
Nederländerna – 42 508 +111%
Norge – 36 859 +285%
Storbritannien – 10 060 +65%

Statistiken är sammanställd av BI Syd. Se hela sammanställningen av statistiken här.

Ett par på dryckesprovning i Eksjö som skålar med glädje i ögonen, inomhus längs med ett fönster.
Jönköpings län landar på rekordhöga nivåer för gästnattsstatistiken 2022. © Alexander Hall

vill du veta mer?

  • relaterat

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.