Pressmeddelande: Länets företagare lär sig om framtidens måltidsturism

  • publicerad
Magnus Nyman, ägare Wallby säteri, förbereder måltidsupplevelsen The Edible Table tillsammans med Sven-Erik Larsson och Joakim Alin.

På World Tourism Day på fredag bjuder Smålands Turism in matproducenter, restauranger, boendeföretag och kommunala intressenter att lära mer om framtidens efterfrågade måltidsupplevelser.

Omkring 50 deltagare från Jönköpings län samlas under fredagen på Wallby säteri, utanför Vetlanda, för att ta del av de senaste trendanalyserna och efterfrågan inom måltidsturism. Dagen är även ett tillfälle för matproducenter och företagare inom boende och restaurang att mötas och skapa nya samarbeten.

- Måltidsturism ökar i hela världen och blir en allt viktigare del av våra resor. Att kunna visa upp våra egna unika smaker och lokalproducerade produkter från Norra Småland höjer länets attraktivitet både för oss som bor här och våra besökare, säger Helene Berg, VD Smålands Turism.

I workshops får företagen tillsammans skapa nya hållbara måltidsupplevelser utifrån norra Smålands råvaror, som matchar efterfrågan från den internationella besökaren. Till hjälp har dom experter inom måltidsturism från bland annat Göteborgs universitet och Visit Sweden som arbetar för att marknadsföra Sverige som destination utomlands.

Turister upplever en plats genom maten
Världsturismorganisationen UNWTO har konstaterat att så mycket som en tredjedel av alla utgifter en resenär spenderar under sin resa läggs på mat. Utifrån att lära känna en plats genom dess smaker lanserade Visit Sweden under våren den uppmärksammade kampanjen Sweden – the Edible Country. En unik upplevelse framtagen för att skapa intresse för vårt land som resmål utifrån rena fina råvaror och smaker – ihop med en längtan och närhet till enkla naturupplevelser. Konceptet går ut på att besökaren bokar en plats vid ett av de 13 träbord som är placerade på noga utvalda platser över hela landet. I naturen samlar besökaren ätbara örter och växter, tillagar dem vid öppen eld och äter måltiden utomhus vid bordet.

vill du veta mer?

  • relaterat

Stort fokus på digitalisering under Smålandsdagen

Digitaliseringen är full av möjligheter för företag och destinationer, och under Smålandsdagen 2019 lärde vi oss hur vi bäst tar tillvara på dem.

Lyckad studieresa med många höjdmeter

Italien är en väletablerad destination när det gäller cykelturism, främst inom landsvägscykling. Den vackra miljön, de många höjdmetrarna och den historiska förankringen med bland annat Giro d´Italia gör att landet attraherar cyklister från hela världen.

Ny filmserie ger tips på hur du attraherar måltidsturister!

Under kunskapsdagen om måltidsupplevelser som arrangerades av Smålands Turism den 27 september lanserades Visit Swedens nya filmserie om måltidsturism. Vetlandaföretagaren Magnus Nyman, Wallby säteri medverkar.