Pressmeddelande: Länets företagare lär sig om framtidens måltidsturism

  • publicerad

På World Tourism Day på fredag bjuder Smålands Turism in matproducenter, restauranger, boendeföretag och kommunala intressenter att lära mer om framtidens efterfrågade måltidsupplevelser.

Omkring 50 deltagare från Jönköpings län samlas under fredagen på Wallby säteri, utanför Vetlanda, för att ta del av de senaste trendanalyserna och efterfrågan inom måltidsturism. Dagen är även ett tillfälle för matproducenter och företagare inom boende och restaurang att mötas och skapa nya samarbeten.

- Måltidsturism ökar i hela världen och blir en allt viktigare del av våra resor. Att kunna visa upp våra egna unika smaker och lokalproducerade produkter från Norra Småland höjer länets attraktivitet både för oss som bor här och våra besökare, säger Helene Berg, VD Smålands Turism.

I workshops får företagen tillsammans skapa nya hållbara måltidsupplevelser utifrån norra Smålands råvaror, som matchar efterfrågan från den internationella besökaren. Till hjälp har dom experter inom måltidsturism från bland annat Göteborgs universitet och Visit Sweden som arbetar för att marknadsföra Sverige som destination utomlands.

Turister upplever en plats genom maten
Världsturismorganisationen UNWTO har konstaterat att så mycket som en tredjedel av alla utgifter en resenär spenderar under sin resa läggs på mat. Utifrån att lära känna en plats genom dess smaker lanserade Visit Sweden under våren den uppmärksammade kampanjen Sweden – the Edible Country. En unik upplevelse framtagen för att skapa intresse för vårt land som resmål utifrån rena fina råvaror och smaker – ihop med en längtan och närhet till enkla naturupplevelser. Konceptet går ut på att besökaren bokar en plats vid ett av de 13 träbord som är placerade på noga utvalda platser över hela landet. I naturen samlar besökaren ätbara örter och växter, tillagar dem vid öppen eld och äter måltiden utomhus vid bordet.

Magnus Nyman, ägare Wallby säteri, förbereder måltidsupplevelsen The Edible Table tillsammans med Sven-Erik Larsson och Joakim Alin.

vill du veta mer?

  • relaterat

Vill ditt företag synas i smålandskartan?

Med en plats i smålandskartan uppmärksammas ditt företag av både svenska och internationella besökare.

High Chaparral - Jönköpings läns representant till Stora Turismpriset 2020!

Med anledning av coronapandemin har Tillväxtverket ändrat kriterierna för Stora Turismpriset 2020. För att utveckla verksamheten ska organisationen på ett hållbart sätt arbetat för att vända nedgången till framgång. Smålands Turism har utsett High Chaparral som representant för Jönköpings län.

Stark efterfrågan på sverigeresor från tyska turister

Efter en sommar med starkt begränsat utlandsresande är tyskarnas längtan efter att få resa utomlands starkare än någonsin. Både flyg- och bussbranschen har påverkats av pandemin, något som förväntas gynna Sverige framåt.

Utdelning av Årets turismpris flyttas fram

På grund av pandemin har Jönköpingsgalan och prisutdelningen av Årets Turismpris 2020 i Jönköpings län blivit framflyttad till januari 2021.

High Chaparral drog snabbt mot pandemin

Med hjälp av noga förberedelser och kreativ personal har High Chaparral lyckats hålla parken öppen sommaren 2020. Sheriff, och tillika VD, Mathias Bergendahl berättar om arbetet som krävts. De har inte vunnit kriget mot Covid-19, men de gick segrande ur vårens och sommarens många tuffa dueller.

Kampanj - Emigrera till Småland i sommar!

Vår nylanserade kampanjsajt guidar besökarna till en drömsemester i de förlovade ”små landen”. På sajten finns guider med småländska pärlor från både smålänningar och gäster, boenden att boka och företag att besöka – drygt 300 st faktiskt.