Pressmeddelande: Länets företagare lär sig om framtidens måltidsturism

  • publicerad

På World Tourism Day på fredag bjuder Smålands Turism in matproducenter, restauranger, boendeföretag och kommunala intressenter att lära mer om framtidens efterfrågade måltidsupplevelser.

Omkring 50 deltagare från Jönköpings län samlas under fredagen på Wallby säteri, utanför Vetlanda, för att ta del av de senaste trendanalyserna och efterfrågan inom måltidsturism. Dagen är även ett tillfälle för matproducenter och företagare inom boende och restaurang att mötas och skapa nya samarbeten.

- Måltidsturism ökar i hela världen och blir en allt viktigare del av våra resor. Att kunna visa upp våra egna unika smaker och lokalproducerade produkter från Norra Småland höjer länets attraktivitet både för oss som bor här och våra besökare, säger Helene Berg, VD Smålands Turism.

I workshops får företagen tillsammans skapa nya hållbara måltidsupplevelser utifrån norra Smålands råvaror, som matchar efterfrågan från den internationella besökaren. Till hjälp har dom experter inom måltidsturism från bland annat Göteborgs universitet och Visit Sweden som arbetar för att marknadsföra Sverige som destination utomlands.

Turister upplever en plats genom maten
Världsturismorganisationen UNWTO har konstaterat att så mycket som en tredjedel av alla utgifter en resenär spenderar under sin resa läggs på mat. Utifrån att lära känna en plats genom dess smaker lanserade Visit Sweden under våren den uppmärksammade kampanjen Sweden – the Edible Country. En unik upplevelse framtagen för att skapa intresse för vårt land som resmål utifrån rena fina råvaror och smaker – ihop med en längtan och närhet till enkla naturupplevelser. Konceptet går ut på att besökaren bokar en plats vid ett av de 13 träbord som är placerade på noga utvalda platser över hela landet. I naturen samlar besökaren ätbara örter och växter, tillagar dem vid öppen eld och äter måltiden utomhus vid bordet.

Magnus Nyman, ägare Wallby säteri, förbereder måltidsupplevelsen The Edible Table tillsammans med Sven-Erik Larsson och Joakim Alin.

vill du veta mer?

  • relaterat

Företagsstöd i Jönköpings län

Hit kan du som företagare inom besöksnäringen i Jönköpings län vända dig för att få råd och stöttning.

Vi behöver satsa på besöksnäringen nu!

Många näringar befinner sig i kris och konsekvenserna kommer att bli stora. Men ingen näring krisar så snabbt och så totalt som besöksnäringen.

Inspireras av goda exempel i coronatider

På den här sidan vill vi lyfta kommunikationsexempel som besöksnäringsföretag har gjort för att hantera den tuffa situationen kring Corona. Och även bra initiativ för att stötta.

Så hanterar du som företagare situationen kring det nya coronaviruset

Här hittar du som företagare inom besöksnäringen information om hur du kan hantera den rådande situationen kring det nya coronaviruset (Covid-19).

Antalet utländska gästnätter växer mer än dubbelt så snabbt som de svenska

Nu har resultatet från 2019 års statistik över gästnätter kommit. Sammanfattningsvis ser det bra ut för hela Småland och Jönköpings län.

Se till att ditt boende är uppdaterat på HolidayCheck!

Just nu pågår en kampanj för Småland på den tyskspråkiga reseportalen HolidayCheck. Därför är det en bra idé att ha koll på hur sitt hotell eller boende presenteras på sidan.