Utveckla naturnära måltidsupplevelser

  • publicerad

Intresset för och längtan efter vacker och unik natur, hållbarhet samt naturlig, hälsosam mat och dryck, tycks stadigt öka. Resenärer söker efter naturnära måltidsupplevelser och i Visit Swedens en timmes långa föreläsning får du inspiration för att möta deras efterfrågan.

Lyssna på och inspireras av fyra företagare inom naturnära måltidsupplevelser, från olika delar av landet. Tips och nya idéer som kan hjälpa dig utveckla dina befintliga erbjudanden, eller som inspiration till att skapa helt nya, småländska, autentiska måltidsupplevelser, nära naturen.
Intresset för det Sverige har att erbjuda i form av vacker och unik natur, hållbarhet samt naturlig och hälsosam mat och dryck tycks öka enligt Visit Swedens trendrapport, Måltidstrender 2020. Resenärer idag söker ”naturnära måltidsupplevelser” - en kombination av mat- och naturupplevelser. Samma mönster gäller för svemesterresenärerna, men de är än mer intresserade av det karaktäristiskt lokala/regionala utbudet av smaker och produkter.

Digital kunskapsserie om måltidsturism #TFTSWEDEN
I den senaste spaningen och samtalet för att inspirera om måltidsturism i #TFT var temat naturnära måltidsupplevelser. I sändningen som spelades in i mars möter vi fyra måltidsupplevelseföretagare och vi får även en diger lista på över 70 stycken intressanta exempel på naturnära, bokningsbara måltidsupplevelser, från norr till söder i vårt land. Vi bjuds genvägar till branschriktlinjer för utomhusmatlagning och mycket mer.

Kända ansikten
Bland de fyra medverkande företagarna känner många av oss igen Lisen Sundgren, författare till bland annat böckerna ”Det vilda köket”, ”Vildvuxet” och ”Ät vilda växter”. Sven-Erik Larsson är en annan, han tävlingsleder SM utomhusmatlagning och har tio års erfarenhet från ”Smaka på Västsverige". Sven-Erik är omtyckt måltidsupplevelseutvecklare hos oss på Smålands Turism och han har dessutom coachat Smålands alla fyra, Sweden- The Edible Country – bord.

3 tips från Sven-Erik Larsson:
Gräv där du står: Identifiera din plats, dina styrkor, drivkrafter och nyttja dom, förädla det du har. Tänk på vad kunden ser och upplever hos dig. Se på din plats och de möjligheter den ger och tänk noga igenom upplevelsen du vill förmedla, till vem.

Se helheten och detaljer: Vad vill du att gästens skall ta med sig? När börjar och slutar din upplevelse? Hur tar jag hand om min gäst från bokning till betalning. Tänk på att du hela tiden blir dokumenterad och bedömd på olika sätt. Värdskapet och gästbemötande är jätteviktiga bitar i helheten.

Hitta kloka och engagerade samarbetspartners: Att jobba med upplevelser är att samla ett riktigt bra team och förtydliga de olika funktioner som behövs. Det är skönt och bra att ha samarbetspartners, runt sitt företag och runt sin produkt.

Här hittar du sändningen: #TFTSWEDEN DIGITAL #2, 2021
I länken finns även branschriktlinjer för utomhusmatlagning, allemansrätten på olika språk, bestämmelser kring kommersiell matlagning i naturen och mängder med exempel på bokningsbara, naturnära måltidsupplevelser, från norr till söder.

matlagning i naturen
Turister längtar efter att uppleva mat och matlagning i naturen. © August Dellert

vill du veta mer?

  • relaterat

Samverkan är den gyllene vägen

Carina Engqvist (längst till vänster)  och Carina Eldåker ( till höger) som tillsammans driver företaget Cykla i filmlandskapet Småland.
Entreprenörerna Carina Eldåker och Carina Engqvist kan se tillbaka på en rolig sommar med många besökare. Där samarbete och inkludering av andra företag är en nyckel till framgång.

Möt den medvetne resenären!

personer skrattar och äter utomhus
Morgondagens resenär lägger stor vikt vid hållbara val, naturliga och hälsosamma upplevelser samt värderar växtbaserade alternativ väldigt högt, vid matbordet. Hur kan vi möta dessa förväntningar i erbjudanden och upplevelsepaket?

Michaelas sommartips på lokala drycker -komplettera sommarens upplevelser med drycker som smakar Småland.

Läskande drycker hör årstiden till och förhöjer en sommarlunch, en grillbuffé eller en härlig picknickkorg i naturen. Nu finns det en rad spännande lokala drycker att välja bland. Michaela Ullmark på Slottsvillan i Huskvarna ger oss sina bästa tips på hur du kan servera småländsk sommar i glaset.

Grännas polkagrisar och unik cykelupplevelse lyfts i kampanj på TripAdvisor

Nu pågår en Sverigekampanj på Tripadvisor - en av världens största reseplattformar. I samverkan med Visit Sweden och andra regioner presenterar vi Sveriges utbud inom natur, mat, kultur och design för utländska turister. Från vårt län lyfter vi Grännas kända polkagrisar och Cykla i Filmlandskapet.

Besökare välkomnas att smaka Småland i glaset – The Drinkable Country är här

Mat och dryck på Wallby Säteri, en av 16 utvalda leverantörer med ett bord i kampanjen Sweden - the Drinkable Country
Visit Sweden introducerar Sweden- The Drinkable Country och Smålands Turism ser stora möjligheter för företagen i regionen, både dryckesproducenterna och besöksnärings-företagen som redan har inspirerats till att utveckla nya lokala alkoholfria smakupplevelser.

Visit Sweden har lanserat svemesterkampanj för den svenska marknaden

Upplevelseguiden tipsar bland annat om måltidsupplevelser i norra Småland.
Visit Sweden kör nu sin svemesterkampanj för att marknadsföra Sverige mot den inhemska marknaden. Besökares reseberättelser ska inspirera andra och man vill nå resenärerna redan i planeringsstadiet. Kampanjen består av två delar, De ofrivilliga turisternas guide till Sverige och Upplevelseguiden.