Utveckla naturnära måltidsupplevelser

  • publicerad

Intresset för och längtan efter vacker och unik natur, hållbarhet samt naturlig, hälsosam mat och dryck, tycks stadigt öka. Resenärer söker efter naturnära måltidsupplevelser och i Visit Swedens en timmes långa föreläsning får du inspiration för att möta deras efterfrågan.

Lyssna på och inspireras av fyra företagare inom naturnära måltidsupplevelser, från olika delar av landet. Tips och nya idéer som kan hjälpa dig utveckla dina befintliga erbjudanden, eller som inspiration till att skapa helt nya, småländska, autentiska måltidsupplevelser, nära naturen.
Intresset för det Sverige har att erbjuda i form av vacker och unik natur, hållbarhet samt naturlig och hälsosam mat och dryck tycks öka enligt Visit Swedens trendrapport, Måltidstrender 2020. Resenärer idag söker ”naturnära måltidsupplevelser” - en kombination av mat- och naturupplevelser. Samma mönster gäller för svemesterresenärerna, men de är än mer intresserade av det karaktäristiskt lokala/regionala utbudet av smaker och produkter.

Digital kunskapsserie om måltidsturism #TFTSWEDEN
I den senaste spaningen och samtalet för att inspirera om måltidsturism i #TFT var temat naturnära måltidsupplevelser. I sändningen som spelades in i mars möter vi fyra måltidsupplevelseföretagare och vi får även en diger lista på över 70 stycken intressanta exempel på naturnära, bokningsbara måltidsupplevelser, från norr till söder i vårt land. Vi bjuds genvägar till branschriktlinjer för utomhusmatlagning och mycket mer.

Kända ansikten
Bland de fyra medverkande företagarna känner många av oss igen Lisen Sundgren, författare till bland annat böckerna ”Det vilda köket”, ”Vildvuxet” och ”Ät vilda växter”. Sven-Erik Larsson är en annan, han tävlingsleder SM utomhusmatlagning och har tio års erfarenhet från ”Smaka på Västsverige". Sven-Erik är omtyckt måltidsupplevelseutvecklare hos oss på Smålands Turism och han har dessutom coachat Smålands alla fyra, Sweden- The Edible Country – bord.

Här hittar du sändningen: #TFTSWEDEN DIGITAL #2, 2021
I länken finns även branschriktlinjer för utomhusmatlagning, allemansrätten på olika språk, bestämmelser kring kommersiell matlagning i naturen och mängder med exempel på bokningsbara, naturnära måltidsupplevelser, från norr till söder.

matlagning i naturen
Turister längtar efter att uppleva mat och matlagning i naturen. © August Dellert

vill du veta mer?

  • relaterat

Fogarolli - från möten och evenemang till goodwill, street och egna produkter

Före pandemin var företagets huvudsakliga affärsområde möten och evenemang, nu har de framgångsrikt utökat sin verksamhet och en nyckel är att ensam inte är stark.

High Chaparral - från föreställningar till interaktiva aktiviteter

När Folkhälsomyndigheten begränsade allmänna sammankomster till 50 personer fick temaparken tänka om för att kunna hålla öppet. Genom samarbete, flexibilitet och en sammansvetsad organisation gick det alldeles lysande under sommaren 2020.

Småland matchar tyskarnas resedröm även efter pandemin

Branschens trender är entydiga: tyskarna längtar efter att få resa men förväntar sig större flexibilitet, trygghet och säkerhet än tidigare. Det framgick på ITB, världens största fack- och konsumentmässa för turism, som i år var helt digital.

Rådgivarutbildning för mötesbranschen ska ge företagarna fler ben att stå på och därigenom öka tillväxten

Mötesbranschen i Jönköpings län har nyligen genomfört en 2-dagars rådgivarutbildning för att ytterligare stärka sin kompetens.
Mötesbranschen är i behov av kompetensutveckling för att anpassa sig till utvecklingen som sker. Smålands Turism och Destination Jönköping har anordnat en 2-dagars utbildning med Gr8 meetings för att vässa till mötesanläggningarnas rådgivarkunskaper för att bli mer än enbart ett bokningsställe.

Jobba smart och må bra – en föreläsning om stress, prestation, motivation, självledarskap och välmående

Prestations- och motivationskonsulten Anna Zetterberg
Prestations- och motivationskonsulten Anna Zetterberg föreläste om gränssättning mellan jobb och fritid, och hur vi får ut maximalt av vår kapacitet på jobbet. Deltagarna fick också med sig konkreta råd för att klara av den gränslösa tillvaro som uppstår när vi är nåbara varsomhelst och närsomhelst.

De småskaliga bryggerierna blomstrar

Humle
Ska man prata lokala och småskaliga finns det all anledning att prata öl. Det är en uråldrig dryck som gått från att vara superlokal till att domineras av ölindustrins jättar, för att på senare tid åter kännetecknas av mångfald och ett ökande antal mindre, lokala producenter.