Utveckla naturnära måltidsupplevelser

  • publicerad

Intresset för och längtan efter vacker och unik natur, hållbarhet samt naturlig, hälsosam mat och dryck, tycks stadigt öka. Resenärer söker efter naturnära måltidsupplevelser och i Visit Swedens en timmes långa föreläsning får du inspiration för att möta deras efterfrågan.

Lyssna på och inspireras av fyra företagare inom naturnära måltidsupplevelser, från olika delar av landet. Tips och nya idéer som kan hjälpa dig utveckla dina befintliga erbjudanden, eller som inspiration till att skapa helt nya, småländska, autentiska måltidsupplevelser, nära naturen.
Intresset för det Sverige har att erbjuda i form av vacker och unik natur, hållbarhet samt naturlig och hälsosam mat och dryck tycks öka enligt Visit Swedens trendrapport, Måltidstrender 2020. Resenärer idag söker ”naturnära måltidsupplevelser” - en kombination av mat- och naturupplevelser. Samma mönster gäller för svemesterresenärerna, men de är än mer intresserade av det karaktäristiskt lokala/regionala utbudet av smaker och produkter.

Digital kunskapsserie om måltidsturism #TFTSWEDEN
I den senaste spaningen och samtalet för att inspirera om måltidsturism i #TFT var temat naturnära måltidsupplevelser. I sändningen som spelades in i mars möter vi fyra måltidsupplevelseföretagare och vi får även en diger lista på över 70 stycken intressanta exempel på naturnära, bokningsbara måltidsupplevelser, från norr till söder i vårt land. Vi bjuds genvägar till branschriktlinjer för utomhusmatlagning och mycket mer.

Kända ansikten
Bland de fyra medverkande företagarna känner många av oss igen Lisen Sundgren, författare till bland annat böckerna ”Det vilda köket”, ”Vildvuxet” och ”Ät vilda växter”. Sven-Erik Larsson är en annan, han tävlingsleder SM utomhusmatlagning och har tio års erfarenhet från ”Smaka på Västsverige". Sven-Erik är omtyckt måltidsupplevelseutvecklare hos oss på Smålands Turism och han har dessutom coachat Smålands alla fyra, Sweden- The Edible Country – bord.

3 tips från Sven-Erik Larsson:
Gräv där du står: Identifiera din plats, dina styrkor, drivkrafter och nyttja dom, förädla det du har. Tänk på vad kunden ser och upplever hos dig. Se på din plats och de möjligheter den ger och tänk noga igenom upplevelsen du vill förmedla, till vem.

Se helheten och detaljer: Vad vill du att gästens skall ta med sig? När börjar och slutar din upplevelse? Hur tar jag hand om min gäst från bokning till betalning. Tänk på att du hela tiden blir dokumenterad och bedömd på olika sätt. Värdskapet och gästbemötande är jätteviktiga bitar i helheten.

Hitta kloka och engagerade samarbetspartners: Att jobba med upplevelser är att samla ett riktigt bra team och förtydliga de olika funktioner som behövs. Det är skönt och bra att ha samarbetspartners, runt sitt företag och runt sin produkt.

Här hittar du sändningen: #TFTSWEDEN DIGITAL #2, 2021
I länken finns även branschriktlinjer för utomhusmatlagning, allemansrätten på olika språk, bestämmelser kring kommersiell matlagning i naturen och mängder med exempel på bokningsbara, naturnära måltidsupplevelser, från norr till söder.

matlagning i naturen
Turister längtar efter att uppleva mat och matlagning i naturen. © August Dellert

vill du veta mer?

  • relaterat

En tysk säsong på framfart

Efter inspirerande och givande dagar på ITB-mässan kan vi konstatera att den tyska turistens intresse för Sverige blomstrar. Trenderna håller i sig, och efterfrågan på svenska upplevelser ökar – vi seglar i medvind.

Locka nederländska turister utifrån intresse

En mamma och dotter på ca 2 år som får en guidad tur på Store mosse. De sitter på spångade leder och har hukat ner sig för att inspektera mossan.
Nästan 90% av nederländska resenärer är intresserade av Sverige, och Småland står ofta högt på deras önskelista. Vår region erbjuder den perfekta kombinationen av natur, äventyr och vandring, något som den nederländska turisten älskar.

Trender kring den tyska turisten 2024

Två personer som cyklar förbi en röd stuga med vita knutar i Småland en sommardag.
Att resa på egen hand, att få långvariga effekter av resan och att resa omsorgsfullt är några av årets trender kring resande för den tyska turisten. Här är sju trendspaningar att använda dig av när du utvecklar nya produkter och marknadsför din verksamhet mot den tyska målgruppen.

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Äppelmust i snölandskap
Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Nytänk gav lyckat resultat i sverigekampanj

Kvinna med cykel på brygga vid vatten
För årets sverigekampanj valde vi att satsa på att nå våra målgrupper på ett nytt sätt och på en ny plattform – nämligen TikTok. Att vara första region i Sverige att satsa på en strategi på TikTok visade sig vara ett bra beslut!