Livesändning Unika boenden - från idé till verklighet

  • publicerad

Smålands Turism har sänt live från skogarna utanför Vetlanda, hos familjen Sälletegs. I centrum, Trakt Forest Hotel, som öppnar sommaren 2022. Tittarna fick höra om det långsiktiga jobb som ligger bakom samt tankar om framtiden. Vi fick även veta att det är smart att involvera en känd arkitekt.

En idé tar form
Mattias har ständigt längtat hem de gånger han har varit iväg från gården, under studietiden och när han gjorde värnplikten. Sin hemlängtan har han överfört till Sandra och båda har varit inriktade på att skapa en sysselsättning som innebär att inte behöva lämna hemmet. Idag är det inte tillräckligt med ett jordbruk för att försörja två personer, inte ens om du arrenderar flera gårdar. Därav kom tanken att utöka gården med hotellverksamhet. Något som de har haft i tankarna ända sedan 2009 men först tog de avgörande stegen under 2017 då de lämnat småbarnsåren bakom sig.

Smålands Turisms roll
Smålands Turisms VD, Helene Berg inledde sändningen med att betona trenden med unika boenden och den unika upplevelse det ger i samklang med natur och arkitektur. I sändningen medverkade även Johan Delfalk, projektledare Smålands Turism. Han berättade om hur företag kan få stöttning genom att ta kontakt redan i idéstadiet, oavsett vilket område inom besöksnäringen det gäller då Smålands Turism kan koppla ihop företagare med rätt kontakter och senare även hjälpa till med pressbesök. Johan Delfalk nämnde att det var denna trend som var ursprunget till projektet "Unika boenden".
-Smålands Turism har arrangerat inspirationsträffar, tagit hjälp av andra företagare som har gjort samma resa, tagit in experter i frågor som rör markägarfrågor och att söka tillstånd från kommunen. Vi har även arrangerat unika boende dagar för ca 100 personer och ur det gänget har det bildats ett gäng med ett större intresse, säger Johan Delfalk.

Sandra och Mattias åkte på studieresa tillsammans med Johan och Smålands Turism till Juvet i Norge år 2018 och där blev de ännu säkrare på sin idé.
Juvet var en stor inspirationskälla för oss berättar Mattias. Vi tittade på detaljer och det var fantastiskt att få höra ägarens resa, berättar Mattias. Sandra och Mattias lyfter fram vikten av att kontakta Smålands Turism i idéstadiet för att få hjälp med kontakter.

Vikten av att samarbeta med rätt personer
När man lyssnar på paret Sälleteg blir det uppenbart att de har lagt stor vikt vid att välja rätt samarbetspartners och att tidigt inkludera andra i planerna. De bjöd t.ex. in byggnadsnämnden i Vetlanda innan de hade ritningar för att få deras synpunkter från start. De har även engagerat grannarna och bjöd in till en stor träff i våras för att de skulle få höra om allt som planerades direkt från dem och inte på omvägar, vilket har lett till en positiv uppslutning från närområdet. Sandra och Mattias kontaktade den kända arkitekten Gert Wingårdh från Wingårdhs arkitektbyrå för att förverkliga deras skisser till riktiga ritningar. Mattias berättar att Gert såg framför sig älgtorn på ben fast större. Paret Sälletegs har varit med hela tiden och bollat och justerat i detaljerna från Wingårdhs. De är även medvetna om att det har varit ett smart drag att anlita en känd arkitekt då det har skapat en större hype och ett surr hos journalister som väntar på att få besöka Trakt.
De har även anlitat kommunikationsbyrån Bolt för konceptarbete kring Trakts DNA. I sändningen medverkar Joakim Nådell, creative director Bolt som berättar hur viktigt det är att alla delar i varumärket stämmer överens med den höga nivån på arkitekturen.
- Det handlar om att ta fram grundpelarna som man applicerar på alla delar som exempelvis webb och arbetskläder, så att det blir en röd tråd, säger Joakim.
Ett vanligt misstag många gör enligt Joakim är att låta olika samarbetspartner skapa sin egen definition av varumärket vilket resulterar i en spretighet. Sandra och Mattias inflikar ödmjukt att de har haft stöd av många människor som är duktiga på olika saker.

Framtiden
Drömmen för Sandra och Mattias är att kunna utveckla konceptet och knyta ihop familjens tre röda hus som går under namnet Sällegården och samla allt under Trakt taket. I juni 2021 öppnar de skogscaféet som är första delen av Trakt. De vill även utöka hotelldelen med ytterligare ett till två hus. De hoppas hitta fler duktiga medarbetare och samarbeta med aktivitetsföretag. Bokningen öppnar upp till hösten - 21 och till sommaren - 22 kan de första gästerna checka in.

Här kan du se sändningen ( 60 minuter):

Live från skogsstudion syns från vänster, Sofie Gunnarsson, Sandra Sälleteg, Mattias Sälleteg, Joakim Nådell och Johan Delfalk

vill du veta mer?

  • relaterat

De handbyggda lederna lockar cyklisterna till Finale Ligure

cyklister i hjälmar i Italien
Vår studieresa till italienska Finale Ligure gav oss insikter i hur en sol- och baddestination utnyttjat den kringliggande naturen för att skapa ett cykelmecka. Genom handbyggda leder, starkt lokalt engagemang och hållbara strategier inspireras vi att vidareutveckla Smålands cykelturism.

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Äppelmust i snölandskap
Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

Inspirationsresa med bruksorter i fokus

Vd Kristina Christofferson visar deltagarna några av rummen som går att hyra på området i Nääs fabriker.
Med syfte att ge inspiration och kunskap om hur en mindre ort kan utveckla sitt bruks- och industriarv till att bli ett besöksmål har vi besökt Glasets Hus i Limmared och Nääs Fabriker i Tollered. Två ledord som sticker ut från resan är volontärer och vikten av att ha en dragare.

Trysil satsar på cykling för alla

Cyklister i Trysil Bike Arena
Vårt cykelnätverk besökte Norge för att lära sig om Trysils utveckling från välkänd skiddestination till att numer även locka cyklister. En omställning som varit en succé!

Småländska entreprenörer vill satsa på fisketurism

Intresset var stort under temadagen om fisketurism på Wallby Säteri. Ett event som Smålands Turism anordnade tillsammans med länsstyrelsen och lokala entreprenörer. Samverkan mellan olika intressenter, hållbart fiske och att ta kontroll över vattnet var några av dagens nyckelord.

Hur blir Småland en cykeldestination?

Småland är ett skogsrikt landskap med goda förutsättningar för vackra leder.  Här ses några av cykelexperterna under besöket i september.
Med ett starkt nätverk av olika aktörer såsom t.ex. beslutsfattare, markägare och restauranger läggs grunden för en framgångsrik cykeldestination. Kevin Suhr och Jan Oggier från Bikeplan och destinationsutvecklare Chris Doyle visar oss hur vi kan växa och vända svagheter till styrkor.