Lyckad guideutbildning med internationell standard

  • publicerad

Den 8-11 oktober i år hölls en internationell guideutbildning på Wallby Säteri och Ramoa. Bland deltagarna fanns en givande blandning av erfarna guider med mål att bredda sin kompetens, och företagare som just påbörjat sin guideverksamhet.

Bakom utbildningen stod Smålands Turism, i samarbete med den internationella turistorganisationen Adventure Travel Trade Association. Utbildningen leddes av franske Jean-Claude Razel och kanadensiske Jim Coffey - två internationellt erkända guider med över 50 års erfarenhet av branschen. Under utbildningen varvades teori med praktik och deltagarna fick bland annat lära sig om säkerhet, gruppdynamik, konflikthantering, meteorologi och hållbarhet. Vid hållbarhet lades stor vikt och diskussioner om hur du som guide kan arbeta så hållbart som möjligt, både socialt, kulturellt och ekonomiskt, fångade mångas intresse. Razel och Coffey var eniga om att bästa sättet är att sträva efter att hitta harmoni mellan dessa tre delar i sin verksamhet.

Under utbildningen berättade Jean-Claude Razel om guideyrket som mer komplext än att leda människor från punkt till punkt. ”Att arbeta som guide innebär inte att ta människor från A till B eller att berätta om saker som man lika gärna kan googla fram. Att arbeta som guide handlar om att ge besökarna en trygg och minnesvärd upplevelse som de sent kommer att glömma.”

Ta deltagarna till nästa nivå

Syftet med de fyra intensiva dagarna var att förse varje deltagare med färsk inblick i hur guidens arbete mot den internationella marknaden ser ut. I det ingår att ha en förståelse för kommunikation och ekonomi, hur man bygger en hållbar guideverksamhet och hur säkerhet implementeras, men också verktygen för att ta sig dit. Målet var att deltagarna under utbildningens gång skulle hitta verktygen för att lyfta sin guideverksamhet till nästa nivå, samtidigt som möjligheten till nya arbetsområden och samarbeten blir möjliga när vyerna vidgas.

Efter utbildningens slut lät sig responsen inte vänta. Ulrika Melin Wahlin från Abloc deltog under de fyra dagarna.

”Denna utbildning var helt oslagbar! Jag har lärt mig så otroligt mycket dessa dagar som jag tror jag kommer ha nytta av både professionellt och i privata sammanhang.”

En annan nöjd deltagare var Katarina Andersson, Guided Food Walks.

”Guiderna var helt fantastiska! De kunde ju allt! Vad man än frågade om så hade de ett bra svar och en spännande anekdot om ämnet”

Från Smålands Turism finns en förhoppning om att nätverkandet som utbildningar medför kommer att leda till att lokala guider utvecklar samarbeten och drar nytta av varandras kunskaper även i framtiden.

Jörgen Larsson från Äventyr Småland och Peter von Bültzingslöwen från Adventura kajakpaddlar på Klockesjön utanför Ramkvilla.

Razel och Coffeys bästa tips till guider:

  • o Lär känna din grupp. Lär dig deras namn, intressen och önskemål.
    o Dina besökare har lagt både tid och pengar på dig och din verksamhet, ge dem valuta för pengarna.
    o Vad som är vardag för dig kan vara exotiskt för någon annan. Försök att hitta de guldkorn som finns i din närhet.
    o Var tydlig i din kommunikation, klargör vad du förväntar dig av deltagarna, vad de ska ta med och så vidare.
    o Sätt alltid säkerheten först. Ha tydliga regler, fall inte offer för grupptrycket.
    o Bjud på det lilla extra, och ha alltid några ess i rockärmen. Ge deltagarna lite mer än de förväntat sig.

Adventure Travel Trade Association

  • ATTA är världens ledande nätverk för guide- och äventyrsreseföretag med medlemmar över hela världen. Organisationens syfte är att främja reseindustrin och utbildning av guider är en viktig del av deras verksamhet.

vill du veta mer?

  • relaterat

De handbyggda lederna lockar cyklisterna till Finale Ligure

cyklister i hjälmar i Italien
Vår studieresa till italienska Finale Ligure gav oss insikter i hur en sol- och baddestination utnyttjat den kringliggande naturen för att skapa ett cykelmecka. Genom handbyggda leder, starkt lokalt engagemang och hållbara strategier inspireras vi att vidareutveckla Smålands cykelturism.

Filmbyn Småland vinnare av Årets Turismpris

Representanter från Filmbyn med Helene Berg och ordförande
Med stor respekt för det Småländska arvet och innovativa arbetet med filmer från Astrid Lindgrens berättelser kammade Filmbyn Småland hem Årets Turismpris som presenterades på Werket i Jönköping.

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.