Paketresor, tyska 65-plussare, service och hållbarhet - de nya trenderna framöver

  • publicerad

Under en uppskattad föreläsning i februari "Marknadstrender och efterfrågan på hållbarhet" delade vår vd Helene Berg med sig av nya trender och viktiga kriterier som prioriteras hos tyska resenärer framöver samt vad skandinaviska resenärer förväntar sig inom hållbarhet.

Trender tyska marknaden nu och mot 2030
De tyska resenärerna är resesugna och fram till år 2030 kommer utlandsresorna att stå för 75% igen. Tyskarna vill ha paketresor och dessa förväntas växa årligen och öka ännu mer fram till 2030. Hela 46% av resenärerna är intresserade av hållbarhet dock är det endast 5% som tar hänsyn till hållbarhet vid köp av resa men för resenärer som väljer Skandinavien är siffran 11%. Telefon och mejlbokningar minskar. Digitala bokningar ökar lite men flyttar till mobiler och mobila resesäljare kommer att öka. Personlig bokning genom resebyrå är fortsatt stabil. Resebeteendet i Tyskland verkar sitta enormt djupt! Lite mer hållbarhet, lite fler digitala vägar, men inga dramatiska förändringar.

Tyska målgruppen 65 +
Den målgrupp av tyskaresenärer som kommer att öka allra mest är gruppen 65 + varav många är singlar som gärna reser i grupp. Denna målgruppssegment har mest pengar och viljan att spendera dem och även mest tid att resa. De efterfrågar:

  • Bekväma enkelrum utan extrema enkelrumstillägg.
  • Individuella middagsmåltider, À la carte är det som gäller. Buffér anses inte lika hygienskt som bordsservering och kommer inte att vara speciellt populärt de kommande två åren.
  • De kräver personligt bemötande och vänlighet.
  • Bagageservice.
  • De vill unna sig livets goda och är redo att betala för det.

Den nya hållbara resenären från Skandinavien
Hållbarhet sipprar in i allt fler intresseområden såsom hälsa, jämlikhet, kreativet, mat och resor. Förväntningarna på hållbarhet är också högre när vi resor inom Sverige än när vi reser utomlands. Hållbarhet är en hygienfaktor men inte en reseanledning. Däremot reagerar resenärer mer om något inte är hållbart, om det är synligt dåligt. Resenärer lägger inte lika stor vikt vid en massa certifieringar längre och är känsliga för ”green-washing” som man i större utsträckning ser igenom. Hållbarheten måste vara äkta.

Det är viktigare att visa och berätta om sitt hållbarhetsarbete och låta hållbarhetsfrågan bli en del av hela destinationen eller företaget. Det är viktigare att säga vad vi gör snarare än att bara säga att vi är hållbara. Det kan t.ex. handla om att ge resenären egna berättelser om din verksamhet som står ut från mängden. Eller genom att göra resan till målet i form av att hjälpa resenären att hitta pärlor längs med vägen så att resan också blir en upplevelse.

Källor: Reiseanalyse 2030
Kairos Future ”Möt framtiden hållbara resenärer” 2022

Den tyska målgruppen som kommer att öka sitt resande mest är segmentet 65+ © Alexander Hall

vill du veta mer?

  • relaterat

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.

Regional besöksnäringsstrategi för Jönköpings län 2023-2030

Två personer som cyklar uppför Huskvarnaberget i soldnedgång.
För att stärka besöksnäringen och lägga en gemensam grund för hållbar platsutveckling och innovation inom näringen, har Region Jönköpings län tillsammans med Smålands Turism tagit fram länets första regionala besöksnäringsstrategi i nära samverkan med länets kommuner och aktörer från besöksnäringen.

Visa upp ditt företag på Smålandskartan 2024

Bild på Smålandskartan från 2023.
Med en plats i smålandskartan uppmärksammas ditt företag av både svenska och internationella besökare.