Möt den medvetne resenären!

  • publicerad

Morgondagens resenär lägger stor vikt vid hållbara val, naturliga och hälsosamma upplevelser samt värderar växtbaserade alternativ väldigt högt, vid matbordet. Hur kan vi möta dessa förväntningar i erbjudanden och upplevelsepaket?

Uppfattningen om svenskarna som ett välmående folk gör att den medvetne resenären förväntar sig måltidsupplevelser som innehåller naturnära, hållbara ingredienser samt lokala råvaror. Även ett bra utbud av växtbaserade mat finns med på listan av önskemål. Till exempel associerar internationella resenärer Sverige på första plats relaterat till ”hälsosam mat och dryck” och ”bra vegansk mat” samt ”ekologisk mat” enligt en undersökning* Visit Sweden låtit genomföra.

I det tredje avsnittet av Visit Swedens #TFTSWEDEN DIGITAL diskuteras hur vi i besöksnäringen på ett konkret sätt kan möta dessa förväntningar i sina upplevelseerbjudanden. Du hittar det en timme långa programmet här: corporate.visitsweden.com/kunskap/maltid/tftsweden-digital-3-2021

Här kommer en spaning på fyra framstående aktörer, verksamma i olika delar av landet, kring just frågan om hur de möter och överträffar medvetna resenärers förväntningar.

Ulrika Krynitz – Urnatur (Sjögetorp, Östergötland)
”Vi tror att det finns en enorm längtan efter det ursprungliga och jordnära. Därför är vi måna om att se helheten, det ska också finnas en tanke, en berättelse kring allt det Urnatur skapar. Vare sig det är ett hus, en måltid eller en upplevelse…"

Urnatur utgår ifrån gården Sjögetorp. Naturen och människans relation till naturen är den röda tråden i verksamheten och förutom skötseln av gården och uppfödning av pälsfår, driver Ulrika Skogseremitage, en mötesplats för alla som vill få en upplevelse av natur och ursprunglighet. Här erbjuds aktiviteter där gästen lagar maten med gårdens lokala ingredienser, efter säsong, på ett utekök.

Joel Lindqvist – Mat och chokladstudion (Malmö)
Joel Lindqvist har gått ifrån att vara en av Sveriges mest kända konditorer till att bli en av Malmös mest tongivande matinnovatörer. Mat- & Chokladstudion startades 2016. Här vill Joel skapa en yta där matglädje och kreativitet ska frodas samtidigt. Som ett kulinariskt The Factory helt utan begränsningar, med mat och desserter gjorda på lokala, närproducerade råvaror, från små producenter.

Niki Sjölund – Växthuset (Stockholm)
Restaurang Växthuset ligger under Skanstullsbron på Södermalm. Här brinner man för att ta växtbaserad mat till nya höjder. Menyn är styrd av de växtbaserade råvaror som är ”bäst just nu” och rör sig efter säsongerna. All dryck ska vara hantverksmässigt framställd med fokus på naturvin och alkoholfria dryckesupplevelser. Vinerna är biodynamiskt framställda och uteslutande europeiska.

Johan Backéus och Birgit Malmcrona – Restaurang Naturaj (Sundsvall)
Efter 10 år av arbete på välkända krogar i Stockholm och en årets kock-seger ville Birgit Malmcrona och Johan Backéus flytta till lugnet och närheten till det som växer i naturen. Flytten gick till Johans hemort där drömmen om en plats likt ett andra vardagsrum, där nordiska och japanska smaker får mötas, blev sann. I maträtterna som serveras på Naturaj avspeglar den norrländska naturen och råvarorna tas tillvara på det sätt man gjorde förr - det vill säga att inte bara de mest ädla detaljerna tas om hand - utan precis allt.

#TFTSWEDEN DIGITAL är en digital serie från Visit Sweden där du under 1h får hänga med på spännande spaningar och panelsamtal om måltidsturism.
Avsnitt 1: Hemligheten bakom framtidens matupplevelser!
Avsnitt 2: Naturnära måltidsupplevelser

*Källa: Kvantitativ analys av målgruppen 2020, Visit Sweden/Lynxeye,baserad på De matintresserade nyfikna upptäckarnas syn.

personer skrattar och äter utomhus
Vad erbjuder vi de gäster som vill ha hälsosamma, växtbaserade eller alkoholfria alternativ? © Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
  • relaterat

Samverkan är den gyllene vägen

Carina Engqvist (längst till vänster)  och Carina Eldåker ( till höger) som tillsammans driver företaget Cykla i filmlandskapet Småland.
Entreprenörerna Carina Eldåker och Carina Engqvist kan se tillbaka på en rolig sommar med många besökare. Där samarbete och inkludering av andra företag är en nyckel till framgång.

Michaelas sommartips på lokala drycker -komplettera sommarens upplevelser med drycker som smakar Småland.

Läskande drycker hör årstiden till och förhöjer en sommarlunch, en grillbuffé eller en härlig picknickkorg i naturen. Nu finns det en rad spännande lokala drycker att välja bland. Michaela Ullmark på Slottsvillan i Huskvarna ger oss sina bästa tips på hur du kan servera småländsk sommar i glaset.

Besökare välkomnas att smaka Småland i glaset – The Drinkable Country är här

Mat och dryck på Wallby Säteri, en av 16 utvalda leverantörer med ett bord i kampanjen Sweden - the Drinkable Country
Visit Sweden introducerar Sweden- The Drinkable Country och Smålands Turism ser stora möjligheter för företagen i regionen, både dryckesproducenterna och besöksnärings-företagen som redan har inspirerats till att utveckla nya lokala alkoholfria smakupplevelser.

Visit Sweden har lanserat svemesterkampanj för den svenska marknaden

Upplevelseguiden tipsar bland annat om måltidsupplevelser i norra Småland.
Visit Sweden kör nu sin svemesterkampanj för att marknadsföra Sverige mot den inhemska marknaden. Besökares reseberättelser ska inspirera andra och man vill nå resenärerna redan i planeringsstadiet. Kampanjen består av två delar, De ofrivilliga turisternas guide till Sverige och Upplevelseguiden.

Nässjö kommun vill lyfta närområdet genom samarbete med lokal cykelprofil

Daniel Johansson även kallad Cykeldanne (längst till höger) på en av rundorna i sällskap med några lokalbor.
Nässjö kommun har inlett ett samarbete med äventyraren och cykelprofilen Daniel Johansson även känd som Cykeldanne. Med hans hjälp ska besökare och lokalbefolkning upptäcka närområdet och platser de inte visste fanns genom att haka på rådande cykeltrend.

Rudenstams serverar Plant based i glaset

Måltidsturismen är på stark frammarsch, spännande platsunika drycker gör måltidsupplevelsen komplett och Jönköpings län har fantastiska förutsättningar att locka fler resenärer med efterfrågade och hållbara smak- och dryckesupplevelser. Det är Visit Sweden och Smålands Turism rörande överens om.