Här är de nominerade till Årets Turismpris 2022!

 • publicerad

Äntligen får vi presentera kandidaterna till Årets Turismpris 2022. Stort grattis till de tre finalisterna som alla har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län.

Årets Turismpris delas årligen ut till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Under hösten har vi fått in nomineringar av flera värdiga företag som arbetar med att stärka Småland och Jönköpings län som en attraktiv destination. Juryn, bestående av Smålands Turisms styrelse, har som huvudkriterium tittat på hur de nominerade bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen i Jönköpings län.

Nomineringstexter Årets turismpris 2022
Forssa Kvarnagård
Forssa Kvarnagård drivs med utgångspunkt i gammal hantverkstradition och en genuin omtanke om miljö och människa. Makarna Claes och Therese Rostedt är femte generationen på gården och har med fokus på kvalitet och hållbarhet utvecklat en modern måltidsupplevelse med förankring i historisk miljö.
Genom lokalt samarbete levereras ekologiskt odlat spannmål från närliggande gårdar till kvarnen och i det egna gårdsbageriet bakas bullar, bröd och kakor. Under det senaste året har verksamheten utökats när man med varsam hand i anslutning till kvarnen byggt ett café som lockar gäster från både när och fjärran.

På Forssa Kvarnagård tar man gärna emot grupper för att sprida kunskap om den gamla mjölnartraditionen och väcka intresset för bakning. De har med stor kärlek för bygden sett vikten av att samarbeta med lokala besöksnäringsföretag för att genom olika initiativ tillsammans lyfta varandra.

Cykla i Filmlandskapet Småland
I en trakt där svensk barnfilm har blivit en del av kulturarvet har Carina Engqvist och Carina Eldåker sett möjligheterna att genom cykelpaket levandegöra och koppla ihop Astrid Lindgrens älskade filmskatt med småländsk natur på ett lättillgängligt, attraktivt och hållbart sätt.
Cykelturerna som utgår från Filmbyn, har fokus på att uppleva så mycket som möjligt, snarare än att vara framme snabbt. Omsorg läggs såväl på det kulturella arvet som de små detaljerna för att gästerna ska få en upplevelse för livet. Turerna går förbi flera inspelningsplatser, men även andra besöksmål och skickliga lokala företagare längs vägen lyfts fram. Med värme och glädje fyller Carina Engqvist och Carina Eldåker turen med fakta och anekdoter.

Med ett hjärta som brinner för landsbygden har de skapat ett innovativt och hållbart upplevelseformat som bidragit till en ökad turism och grundarna har inspirerat andra att tänka i nya banor och våga prova nya koncept.

Bauergården
Från att vara en renodlad hotell- och konferensanläggning har Bauergården målmedvetet utvecklat verksamheten till att även innefatta upplevelser med utgångspunkt i den småländska naturen. Genom en genuin kärlek till platsen, ett strategiskt utvecklingsarbete och en lyhördhet för olika målgruppers önskemål och behov har Bauergården tagit fram exportmogna upplevelser med fokus på vandring, cykling, paddling och lokala mattraditioner.
John Bauers starka koppling till platsen har tagits tillvara och bland annat har man skapat speciella Bauerpaket där gästerna får uppleva skogen, sjöarna och den trolska naturen som inspirerade konstnären.

VD Sofia Petersson insåg tidigt vikten av att samverka lokalt och regionalt med föreningar, företag, kommunala och regionala instanser. Hon har en tydlig och uppskattad roll som förespråkare för den lokala besöksnäringen och sprider gärna sin erfarenhet och kunskap till andra aktörer, såväl lokalt som regionalt.

Prisutdelning under Jönköpingsgalan
Vinnaren av Årets Turismpris 2022 tillkännages under en prisutdelning på Jönköpingsgalan den 30 april 2022. Vinnaren blir även Jönköpings läns kandidat till ”Stora Turismpriset” i Sverige.

Kriterier som juryn tittat på

Från vänster Therese och Claes Rostedt, Forssa Kvarnagård, Carina Eldåker och Carina Engqvist från Cykla i Filmlandskapet Småland och Sofia Petersson, Bauergården.

Tidigare års vinnare av Årets Turismpris

 • 2020 Wallby Säteri
  2019 Skullaryd Älgpark
  2018 Småland Resorts
  2017 Isaberg Mountain Resort
  2016 VOX Hotel, Anne Sandstjärna
  2015 Smålands Kulturfestival, Susanne Rydén
  2013 Nystedt Tur&Natur, Ellen Nystedt
  2012 High Chaparral, familjen Erlandsson
  2011 Sven Lundh, Källemo och Vandalorum
  2010 Trädgårdskonstnären Tage Andersen, Gunillaberg
  2009 Hooks herrgård, familjen Edberg
  2008 Stiftelsen Isabergstoppen

 • relaterat

En tysk säsong på framfart

Efter inspirerande och givande dagar på ITB-mässan kan vi konstatera att den tyska turistens intresse för Sverige blomstrar. Trenderna håller i sig, och efterfrågan på svenska upplevelser ökar – vi seglar i medvind.

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Nytänk gav lyckat resultat i sverigekampanj

Kvinna med cykel på brygga vid vatten
För årets sverigekampanj valde vi att satsa på att nå våra målgrupper på ett nytt sätt och på en ny plattform – nämligen TikTok. Att vara första region i Sverige att satsa på en strategi på TikTok visade sig vara ett bra beslut!