Nu är det läge att inspirera tyskarna inför semestern!

  • publicerad

Tyskarna bokar vanligtvis sin sommarsemester redan i november, men till följd av pandemin väljer många att avvakta. Däremot har det nedstängda samhället och begränsade sociala kontakter bidragit till att många längtar bort och letar inspiration inför nästa resa. Nu har du chans att fånga upp dem!

Tyskland har stängt ner sina hotell, restauranger, caféer, barer och kulturell verksamhet för publik och befolkningen uppmanas att begränsa sina sociala kontakter. Birgit Bock-Schröder är vår kontakt i Tyskland som vi bland annat anlitar för arbete med smålandsmagasinet och den tyskspråkiga webbsidan www.visitsmaland.se/de. Birgit beskriver en oviss vardag och att tyskarna än då länge inte vågar boka sin sommarresa för 2021. ”November är vanligtvis en stark bokningsmånad för sommarsemester. Men i år avvaktar tyskarna av olika skäl. Bland annat vet vi inte hur resmöjligheter med flyg och eventuellt stängda gränser kommer att se ut framöver.” berättar Birgit.

Tyskarna längtar efter att resa
Trots att bokningssajter rapporterar om en dramatisk skillnad i antal hotell- och resebokningar jämfört med tidigare år ser de en stor aktivitet på sina sidor. Även destinationssajten www.visitsmaland.se trafikeras flitigt av tyska besökare. Här toppar sidor om älgparker, vandring, stugboende och naturupplevelser.
”Det råder ingen tvekan om att tyskarna vill resa. Under alla mörka novemberkvällar med lock down söker man reseinspiration. Det skapar det positiva känslor att drömma sig bort via digitala kanaler och göra virtuella resor – när man emellanåt känner sig ganska instängd för tillfället” säger Birgit Bock-Schröder.

Visa upp vad ni har att erbjuda
Sverige finns med på top tio-listan över tyskarnas drömdestinationer för 2021. Och nu är det rätt tid att synas i sociala medier och på bokningsplattformar som riktar sig mot den tyska marknaden. Sprid ljusa bilder som visar vår och sommar i Småland med mycket natur och luftiga miljöer. Och var tydlig med bokningsvillkor och hur ni hanterar avbokningar. ”Transparens skapar förtroende i en oviss vardag” hälsar Birgit Bock-Schröder.

Det här tilltalar den tyska turisten

  • den svenska livsstilen med tex bad i sjö
  • Naturupplevelser som inte är för ansträngande (soft adventure)
  • Stugboende
  • Kulturupplevelser
  • Svenska måltidsupplevelser

Källa: hometogo.de/media/reisetrends

Tyskarna drömmer om natur, kultur och luftiga miljöer. © Cykla i Filmlandskapet Småland
  • relaterat

Utveckla naturnära måltidsupplevelser

matlagning i naturen
Intresset för och längtan efter vacker och unik natur, hållbarhet samt naturlig, hälsosam mat och dryck, tycks stadigt öka. Resenärer söker efter naturnära måltidsupplevelser och i Visit Swedens en timmes långa föreläsning får du inspiration för att möta deras efterfrågan.

Småland matchar tyskarnas resedröm även efter pandemin

Branschens trender är entydiga: tyskarna längtar efter att få resa men förväntar sig större flexibilitet, trygghet och säkerhet än tidigare. Det framgick på ITB, världens största fack- och konsumentmässa för turism, som i år var helt digital.

Framtidens måltidsturism

”Framåt 2030 är hyperlokalt och autentiskt den stora trenden och efterfrågan”. Så säger Bianca Brandon Cox, projektledare inom ”Exportprogrammet för måltidsturism” på Visit Sweden, under den digitala kunskapsdagen som avhandlade senaste trend- och omvärldsanalysen om måltidsturism.  

Inspiration den digitala vägen när Smålands Turism arrangerade cykeldag

mtb i midnattssol
Syftet med dagen var att kartlägga var vi står i cykelutvecklingen, hur vi gemensamt som cykeldestination tar nästa steg och vilka resurser som finns och behövs.

Goda exempel visar (cykel)vägen framåt!

Med fokus på mountainbike anordnade vi en studieresan till Borgen Outdoor och Isaberg Mountain Resort. Här ville vi visa upp två anläggningar som kommit långt i sin utveckling och som därför kunde fungera som goda exempel.

De utländska turisterna saknades under sommaren 2020

familj badar i Småland
Trots att många svenskar semestrat i Sverige under sommaren har tappet av de utländska besökarna inneburit stora förändringar för besöksnäringen.