Småland ökade sitt PR-värde trots reserestriktioner!

  • publicerad

Pandemin tvingade oss att ställa in planerade pressresor under 2020. Men tack vare vårt konstanta arbete med journalister och influencers före utbrottet av covid-19, har fantastiska artiklar och utrymme i tysk tv gett ett stort genomslag!

Ett år med pandemin i fokus, inställda press- och mediabesök som inte fick löpa som vi planerat. Ja, det var ett tungt år på många fronter, men trots detta har media publicerat flertalet fantastiska artiklar om Småland. Innehållet har både grundat sig i våra pressutskick, vår närvaro i sociala medier, samt pressresor som ägde rum före pandemin. Vad sägs om Welt Online, Hamburger Morgenpost och Die Zeit med flera? Vi hade dessutom besök av det välkända tyska TV-programmet Ostsee Report med dryga miljonen tittare som gav stort genomslag!

Teman som efterfrågats
I år har det varit natur och uteaktiviteter som har dominerat stort i media, men vi har också artiklar om småländsk design samt mat och dryck. Detta inte helt oväntat då vår internationella kampanj med ”Sweden – the edible country” rullat på med fantastiska bilder på mat och utomhusmatlagning i vackra miljöer. Mediaintresset för detta tema är fortsatt stort.

Starkt resultat på den tyska marknaden
En sammanställning av 2020 års PR-resultat visar att Småland har fått störst utrymme i de tyska medierna. Rapporten har tagits fram av vår samarbetspartner Visit Sweden. Bara i Tyskland har våra gemensamma PR-aktiviteter för Småland och Öland ett värde av nästan 50 miljoner kronor! Det är en uppgång med hela 12,5% jämfört med föregående år! Vi kan också konstatera att räckvidden blev drygt 37 miljoner vilket faktiskt är ett tapp från föregående år, då vi hade fler press- och influencerbesök som ganska omgående skickade ut innehåll om Småland i sina kanaler. Så trots ett minskat antal pressbesök så nådde vi ändå ett bättre resultat PR-mässigt på färre men mer kvalitativa pressbesök!

Nederländerna
Nederländerna, vår andra prioriterade marknad, rapporterar ett PR-värde för 2020 på nära 8,4 miljoner och en räckvidd på 1,7 miljoner. Här samarbetar vi med Gate2Marketing och har ett antal stora mediasamarbeten igång. Under 2020 fick Småland fint utrymme i National Geographic, Volkskrant & Algemeen Dagblad, Lonely Planet m m. Vi hade också ett besök sommaren 2019 av holländska musikalstjärnan och programledaren Kim-Lian med familj som även fortsatt att visa upp Småland i sina kanaler under 2020. Vi kan konstatera att skräddarsydda pressresor ger de bästa resultaten. För Jönköpings län genererade tex pressresan från Vouge Living ett resultat på 3,4 miljoner. Generellt har designtemat dominerat i artiklarna som skrivits, tätt följt av maten, naturen och outdoor-aktiviteter.

Danmark
Då Visit Sweden under början av 2020 beslutade att lägga ner det danska kontoret i Köpenhamn, medföljde det inte bara att vi tappade vår samarbetspartner, vi kunde heller inte få några siffror rapporterade för den danska marknaden 2020. Under året startades sedan ett nytt samarbete upp – Visit South Sweden – som innebär ett samarbete mellan Skåne, Halland, Blekinge, Öland och Småland mot den danska marknaden. Tillsammans anlitar vi den danska kommunikationsbyrån Atlantic Link. Här kan du läsa mer om Visit South Sweden.

-Med PR-värde menas det totala värde som man bedömer att printade artiklar, online-artiklar, bloggar och visade TV-inslag har.
-Med Räckvidd menar vi upplaga print + unika besökare online/vecka.

kaffekanna häller upp kokkaffe i Småland
Utomhusmatlagning har varit ett efterfrågat tema under 2020-års pressresor.

vill du veta mer?

  • relaterat

Småland matchar tyskarnas resedröm även efter pandemin

Branschens trender är entydiga: tyskarna längtar efter att få resa men förväntar sig större flexibilitet, trygghet och säkerhet än tidigare. Det framgick på ITB, världens största fack- och konsumentmässa för turism, som i år var helt digital.

Kampanj för att stötta mötesbranschen i Jönköpings län

flotte på Vättern
Med glimten i ögat vill vi påminna om att Småland har tänkt till för att besökare ska kunna åka på konferens, bo på hotell och koppla av en stund när världen krisar mindre. Filmer i sociala medier kommer leda till en kampanjsajt där länets mötesanläggningar presenteras.

Natur och Ekoturismföretagare erbjuds utvecklingscheck på upp till 150 000 kronor. Vi kan hjälpa till med din ansökan!

Kvinna i kajak
Tillväxtverket erbjuder utvecklingscheckar till natur- och ekoturismföretag. Syftet är att företagen ska stärka sin förmåga att utveckla och ställa om sin verksamhet.

De småskaliga bryggerierna blomstrar

Humle
Ska man prata lokala och småskaliga finns det all anledning att prata öl. Det är en uråldrig dryck som gått från att vara superlokal till att domineras av ölindustrins jättar, för att på senare tid åter kännetecknas av mångfald och ett ökande antal mindre, lokala producenter.

Ny kampanj ska lyfta Smålands nationaldag

Tjej äter marsipantårta i Småland.
För att skapa uppmärksamhet nationellt kör Smålands Turism tillsammans med Region Kalmar län i Kalmar och Destination Småland i Kronoberg en kampanj på Fössta tossdan i mass – smålänningarnas egen nationaldag! Genom sponsring i sociala medier vill vi sprida glädje med tååtor och småländska uttryck.

Pris av råvaror från Småland

Årets Turismpris -  en lokalt designad skulptur, tillverkad med råvaror från Smålands rika natur.
Årets Turismpris som delas ut av Smålands Turism är en lokalt designad skulptur, tillverkad med råvaror från Smålands rika natur.