Anpassa verksamheten för att minska smittspridning

  • publicerad

När reserestriktionerna släpper är det viktigt att vi anpassat våra verksamheter så att gästerna kan känna sig trygga med att besöka oss. Här hittar du råd på åtgärder för att minska smittspridning.

Efter samtal med bland annat Tripadvisor vet vi att bokningssiten har hög besöksstatsitik, vilket tyder på att suget efter att börja resa igen är stort!
När de internationella gästerna åter börjar resa till Sverige är det viktigt att de möts av samma anpassningar de är vana vid från sina hemländer. Efter att ha gått igenom en "lock-down" med ett stängt samhälle är det mycket troligt att de är försiktiga för att smittas och ställer höga krav på hygien. Även vi svenskar kommer ha ändrat vårt beteende för att kunna röra oss i riskfritt i samhället.

Svenska myndigheter arbetar på riktlinjer till sommaren för turismen men här får ni ett bra försprång från den internationella arenan. Rekommendationerna nedan speglar diskussionen i Europa just nu (14-05-20)

Boenden
• Vid ingång, reception och offentliga toaletter ska det finnas grafiska beskrivningar på de tecken/symptom på Covid-19.
• Vid reception och på andra ställen ska det stå desinfektionsmedel.
• Avståndsmarkeringar på marken i receptioner där det uppstår kö.
• Om möjligt ska gäster check-in via mobiltelefonen.
• Grundläggande ska människor i offentliga utrymmen som uppehåller sig där längre än 15 minuter kunna hålla ett säkerhetsavstånd på 1,5 meter till andra människor. Kan man inte garantera detta avstånd måste man bära ansiktsskydd. Detta gäller så klart inte de som reser i sällskap.
• På välbesökta hotell kan receptionspersonalen stå bakom plastskivor som i matvaruaffärerna.
• På rummen och i offentliga utrymmen ska det finnas pappers ”näsdukar/handdukar” och papperskorg
• Hissar ska helst bara användas samtidigt av människor som bor i samma rum. Personer som är pigga nog att gå i trapporna ska uppmuntras till det. Företräde till hissarna har de som har svårt att gå i trappor och de som har bagage.
• På gym och spa ska man gärna kunna boka ett eget tidsfönster att utnyttja det om möjligt. Ombyte av kläder ska helst ske på det egna rummet och inte i gemensamma lokaler.
• Solstolar och i poolen ska man också iakta 2 meters regeln såsom vid bord.
• Barnklubbar bör övervägas nogsamt att hållas stängt

Restaurang/matställen
• Mellan bord i restauranger/caféer etc bör det vara ett avstånd på minst 2 meter mellan borden.
• I möjligaste mån ska bufféer undvikas. Går inte detta på t.ex. frukosten ska gästerna sprita händerna när de kommer in i matsalen, när de går för att ta mat och när de lämnar buffén.
• Man ska ta hänsyn till äldre och riskgrupper och om möjligt ge möjlighet att inta måltider på rummet vid fulla hotellrestauranger.

Rekommendationerna ovan är hämtade från "COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS” Tourism and transport in 2020 and beyond.

matgäster i trädgård
Matgäster sitter gärna utomhus för att undvika att smittas.
  • relaterat

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Nytänk gav lyckat resultat i sverigekampanj

Kvinna med cykel på brygga vid vatten
För årets sverigekampanj valde vi att satsa på att nå våra målgrupper på ett nytt sätt och på en ny plattform – nämligen TikTok. Att vara första region i Sverige att satsa på en strategi på TikTok visade sig vara ett bra beslut!

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.

Regional besöksnäringsstrategi för Jönköpings län 2023-2030

Två personer som cyklar uppför Huskvarnaberget i soldnedgång.
För att stärka besöksnäringen och lägga en gemensam grund för hållbar platsutveckling och innovation inom näringen, har Region Jönköpings län tillsammans med Smålands Turism tagit fram länets första regionala besöksnäringsstrategi i nära samverkan med länets kommuner och aktörer från besöksnäringen.