Rekord för sommarturismen i Jönköpings län

  • publicerad

Efter två år med pandemi slog antalet gästnätter under sommaren 2022 alla tidigare rekord! De svenska turisterna stod för ungefär två tredjedelar av gästnätterna.

– Så roligt att vi slagit tidigare rekord. Ökningen för de utländska gästerna förväntade vi oss se, men den bevarade svenska turismen var mycket glädjande, säger Helene Berg, vd på Smålands Turism.

Det totala antalet gästnätter på kommersiella turistboenden landade på ca 888 000 i Jönköpings län under juni, juli och augusti. Det är en ökning med 18 procent jämfört med föregående sommar, och sex procent fler än 2019 enligt Tillväxtverket.

– År 2019 var ett otroligt positivt år för besöksnäringen i Jönköpings län, det känns fantastiskt att vi återigen har kommit upp i de nivåerna och till och med överträffar den statistiken. Besöksnäringen är duktiga på att återhämta sig snabbt, säger Helene Berg.

Bland våra kommuner upplevde Mullsjö den största ökningen med drygt 61 %, där ökade även de utländska gästnätterna med över 300 %. En ren pandemieffekt. Jönköping står för över hälften av alla gästnätter men har tappat en del av de svenska besökarna sedan 2021.

De utländska turisterna – en tredjedel av gästnätterna
De utländska turisterna står bakom en stor del av ökningen jämfört med förra årets statistik. Sammanlagt stod de utländska turisterna denna sommar för ungefär en tredjedel av gästnätterna i Jönköpings län. Flest gästnätter stod besökare från Tyskland, Nederländerna och Danmark för.
Det land som minskat mest, i absoluta tal, sedan innan pandemin är Kina. I sommar stod turister från Kina för 98 procent färre gästnätter än 2019.

Boende på hotell ökar
Under sommarmånaderna är hotell den vanligaste anläggningsformen att bo på i Jönköpings län. Ca 40 procent av alla gästnätter registrerades på hotell

– I år ser vi att fler svenska turister väljer att bo på hotell jämfört med i fjol. Det tillsammans med återkomsten av utländska turister gör att sommaren 2022 är en rekordsäsong för hotellbranschen bokningsmässigt, säger Helene Berg.

En oviss framtid
Med tanke på den ökade inflationen, elpriser och räntehöjningar kommer hushållen att ha mindre pengar att spendera på resor och lyxkonsumtion framöver. Detta kommer att påverka besöksnäringen i stort.

– Vi räknar med två tuffa år framför oss. Camping kan klara sig bäst men hotell och restauranger får det svårare. Även konferenser kan bli glesare. Om den svenska kronan fortsatt är låg innebär det en konkurrensfördel för svenska företag men även att svenskar stannar hemma på semester och fler från Europa attraheras hit. Mycket är dock ovisst ännu. Men vi vet att när det vänder, så växer besöksnäringen blixtsnabbt, säger Helene Berg

Läs mer kring statistiken här.

Rekordsommar för antalet gästnätter i Jönköpings län. © Alexander Hall

vill du veta mer?

  • relaterat

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.