Efter två år med pandemi slog antalet gästnätter under sommaren 2022 alla tidigare rekord! De svenska turisterna stod för ungefär två tredjedelar av gästnätterna.
– Så roligt att vi slagit tidigare rekord. Ökningen för de utländska gästerna förväntade vi oss se, men den bevarade svenska turismen var mycket glädjande, säger Helene Berg, vd på Smålands Turism.
Det totala antalet gästnätter på kommersiella turistboenden landade på ca 888 000 i Jönköpings län under juni, juli och augusti. Det är en ökning med 18 procent jämfört med föregående sommar, och sex procent fler än 2019 enligt Tillväxtverket.
– År 2019 var ett otroligt positivt år för besöksnäringen i Jönköpings län, det känns fantastiskt att vi återigen har kommit upp i de nivåerna och till och med överträffar den statistiken. Besöksnäringen är duktiga på att återhämta sig snabbt, säger Helene Berg.
Bland våra kommuner upplevde Mullsjö den största ökningen med drygt 61 %, där ökade även de utländska gästnätterna med över 300 %. En ren pandemieffekt. Jönköping står för över hälften av alla gästnätter men har tappat en del av de svenska besökarna sedan 2021.
De utländska turisterna – en tredjedel av gästnätterna
De utländska turisterna står bakom en stor del av ökningen jämfört med förra årets statistik. Sammanlagt stod de utländska turisterna denna sommar för ungefär en tredjedel av gästnätterna i Jönköpings län. Flest gästnätter stod besökare från Tyskland, Nederländerna och Danmark för.
Det land som minskat mest, i absoluta tal, sedan innan pandemin är Kina. I sommar stod turister från Kina för 98 procent färre gästnätter än 2019.
Boende på hotell ökar
Under sommarmånaderna är hotell den vanligaste anläggningsformen att bo på i Jönköpings län. Ca 40 procent av alla gästnätter registrerades på hotell
– I år ser vi att fler svenska turister väljer att bo på hotell jämfört med i fjol. Det tillsammans med återkomsten av utländska turister gör att sommaren 2022 är en rekordsäsong för hotellbranschen bokningsmässigt, säger Helene Berg.
En oviss framtid
Med tanke på den ökade inflationen, elpriser och räntehöjningar kommer hushållen att ha mindre pengar att spendera på resor och lyxkonsumtion framöver. Detta kommer att påverka besöksnäringen i stort.
– Vi räknar med två tuffa år framför oss. Camping kan klara sig bäst men hotell och restauranger får det svårare. Även konferenser kan bli glesare. Om den svenska kronan fortsatt är låg innebär det en konkurrensfördel för svenska företag men även att svenskar stannar hemma på semester och fler från Europa attraheras hit. Mycket är dock ovisst ännu. Men vi vet att när det vänder, så växer besöksnäringen blixtsnabbt, säger Helene Berg
Läs mer kring statistiken här.