Smak och samtal – Live från Syltan, Vandalorum

  • publicerad

Under en eftermiddag pratade vi om att möta och matcha det rekordstora intresset för platsbundna smaker, regionala specialiteter, lokala drycker, kort sagt - att äta och göra gott. Samt den ökade efterfrågan på gröna alternativ på menyerna.

Den 26:e april gjorde vi en livesändning - Smak och samtal, från restaurang Syltan på Vandalorum i Värnamo. Eftersom vårt län är fullt av besöksnäringsföretagare med stort intresse för mat och dryck och då länet dessutom har ett stort antal dedikerade dryckesproducenter, vill vi rikta uppmärksamheten mot vad resenärerna verkligen vill uppleva på en destination.

Bianca Brandon-Cox från Visit Sweden berättade utifrån trendrapporten vad våra resenärer längtar efter att uppleva av en plats i smak och mat, det stora intresset för lokal dryck, om varför alkoholfritt är mer efterfrågat än någonsin och att andelen resenärer med gröna matpreferenser ökar.

- När resandet så småningom kommer igång igen blir det extra värdefullt att som besöksnäringsföretagare erbjuda det som efterfrågas, och vi vill i denna sändning göra det enkelt för företagen att få till sig viktig marknadskunskap, berättar Anna Hegethorn.

Småländska måltidskompositörer
Smaksamtalet sändes direkt från restaurang Syltan, där köksmästare Christian Ek med medarbetare är en av vår regions främsta uttolkare av regionala smaker. De rekommenderar alltid om numera en matchande lokal, intressant alkoholfri dryck till maten. Michaela Ullmark, ägare till Slottsvillan i Huskvarna, som utforskat smaker och platser runtom i världen – främst genom dryck var där, och även Sven-Erik Larsson – van uttolkare av de småländska smakerna. Tillsammans konstaterade de att vi har ett rikt och intressant utbud av lokala drycker, för att sedan ge exempel på hur de ger stora upplevelser ihop med typiska smaker och råvaror ur vårt regionala skafferi.

- Vi har en spännande resa framför oss för att få det att vara lika självklart här som i t ex Italien att välja de spännande och lokala smakerna – i både mat och dryck. Våga lita på att vi har fantastiska produkter i vår närhet, tipsar Mikaela Ullström, Slottsvillan.

Christian serverade vegetariska småländska kroppkakor för att visa hur klassiska småländska rätter kan omtolkas och tillgodose den ökande efterfrågan på vegetariska alternativ. Till det valde Michaela en bärig aroniajouse från Jonas Broncks spirit i Bodafors och tipsade om hur man kan tänka kring drycken för att möta upp de småländska smakerna i maten.

Syltans storsäljare, den klassiska, småländska isterbandsrätten, lyftes fram på dagens meny. Christian berättade att restaurang Syltan alltid serverar isterband, att många restauranggäster säger att korven är själva reseanledningen. Michaela valde en dryck för att passa rättens komplexitet och tipsade om att den fina sötman och syran i Vistakulle fruktodlings äppelcider gifter sig fint.
- När vi letar dryck till mat är det ibland lättare att vända på det och utgå från drycken. Den är ju färdig i sin flaska, medan vi kan lägga till och dra ifrån i receptet för att få mat och dryck att komplettera varandra, berättar Mikaela Ullström, Slottsvillan.

Titta i efterhand
Ta del av hela sändningen via länken för att bli inspirerad och få matnyttiga tips om hur du kan matcha lokala drycker med lokala smaker, och lär dig mer om resenärernas efterfrågan.
Smak och Samtal, Youtube ca 1,30 h.

Sven-Erik Larsson, Christian Ek från Syltan och Michaela Ullmark, ägare till Slottsvillan i Huskvarna pratade bland annat om lokala dryckesproducenter.

vill du veta mer?

  • relaterat

Nominera din kandidat till Årets Turismpris 2022!

Vem blir vinnaren av turismpriset 2022? Nominera din kandidat senast den 1 december 2021.
Företag eller organisationer som utvecklar besöksnäringen i Jönköpings län – nu är det dags att nominera era kandidater till Årets Turismpris 2022!

Vi har flyttat till nya lokaler!

Utsikt över Munksjön från vårt nya kontor.
Du hittar oss numera i det nya kontorskomplexet Werket, tidigare Statliga verken, Vallgatan 8, 553 16 Jönköping.

Vill ditt företag synas i smålandskartan?

kartguiden Småland 2022
Med en plats i smålandskartan uppmärksammas ditt företag av både svenska och internationella besökare.

Samverkan är den gyllene vägen

Carina Engqvist (längst till vänster)  och Carina Eldåker ( till höger) som tillsammans driver företaget Cykla i filmlandskapet Småland.
Entreprenörerna Carina Eldåker och Carina Engqvist kan se tillbaka på en rolig sommar med många besökare. Där samarbete och inkludering av andra företag är en nyckel till framgång.

Tyska charterflyg landar återigen i Jönköping

Flygplan hälsas välkommet av en vattenkaskad från tankbilar.
För första gången på tre år landade ett tyskt charterflyg på Jönköping Airport den 5e augusti. Satsningen är ett unikt samarbete mellan tyska researrangörer, Smålands Turism och Charterways. Ett glädjande besked för länets turismnäring.

Möt den medvetne resenären!

personer skrattar och äter utomhus
Morgondagens resenär lägger stor vikt vid hållbara val, naturliga och hälsosamma upplevelser samt värderar växtbaserade alternativ väldigt högt, vid matbordet. Hur kan vi möta dessa förväntningar i erbjudanden och upplevelsepaket?