Småland inspirerar tyska tv‑tittare

  • publicerad

Häromveckan gjorde det välkända tyska tv-programmet Ostseereport, med programledaren Alexandra Bauer, flera nedslag på småländska besöksmål. Nu är vi spända på att se effekten av smålandsbilderna när programmets dryga miljon tittare börjar planera sin semester 2021.

Ostseereport har sänts i över 35 år och fokuserar på turism, kultur och resor i Skandinavien. Det görs av en av landets största tv-kanaler: NDR, Norddeutscher Rundfunk. Projektledaren och programledaren Alexandra Bauer kontaktade oss och tillsammans med henne och våra kollegor i Kalmar och Kronobergs län formade vi programkonceptet: fokus på naturaktiviteter som går att genomföra trots pandemirestriktioner. Ett par veckor senare var det dags för inspelning, och teamet inkvarterades på Wallby säteri.

Det tittaren först möter är (förstås) en älg, och programledaren hälsar välkommen från safarituren hos Erik Öster i Skullaryd Älgpark. Sedan får tittaren följa med på cykeltur i Astrid Lindgrens filmlandskap, guidad av Carina Engqvist och Carina Eldåker. Cykla i Filmlandskapet erbjuder turer både med och utan guide med utgångspunkt från Filmbyn i Mariannelund. Alexandra passerar Bullerbyn och Katthult och pausar för picknick med högläsning. I det avslutande inslaget från Astrid Lindgrens värld framgår utmaningarna under 2020, men reportaget avslutas i positiv anda inför 2021.

Efter att programmet visats fick vi ett mejl från programledaren: “We really think that our trip to Småland was a big success and we are very happy with the results”, skrev Alexandra Bauer, NDR. Hon var alltså nöjd med både resans upplägg och det slutliga reportaget.
Vi kan bara hålla med Alexandra: vårt pressarbete ger många goda kontakter och är viktigare än någonsin i dessa tider. Vi är tacksamma över att få ge våra tyska vänner möjlighet att drömma om en Smålandsvistelse, så snart man kan resa säkert igen!

För dig som vill se programmet I sin helhet:
ndr.de/fernsehen/sendungen/ostsee-report/Natur-pur-in-Smaland,sendung1094178.html

tv inspelning älgpark
Tyska tv-kanalen NDR filmar på Skullaryd Älgpark.

vill du veta mer?

  • relaterat

Småland matchar tyskarnas resedröm även efter pandemin

Branschens trender är entydiga: tyskarna längtar efter att få resa men förväntar sig större flexibilitet, trygghet och säkerhet än tidigare. Det framgick på ITB, världens största fack- och konsumentmässa för turism, som i år var helt digital.

Kampanj för att stötta mötesbranschen i Jönköpings län

flotte på Vättern
Med glimten i ögat vill vi påminna om att Småland har tänkt till för att besökare ska kunna åka på konferens, bo på hotell och koppla av en stund när världen krisar mindre. Filmer i sociala medier kommer leda till en kampanjsajt där länets mötesanläggningar presenteras.

Natur och Ekoturismföretagare erbjuds utvecklingscheck på upp till 150 000 kronor. Vi kan hjälpa till med din ansökan!

Kvinna i kajak
Tillväxtverket erbjuder utvecklingscheckar till natur- och ekoturismföretag. Syftet är att företagen ska stärka sin förmåga att utveckla och ställa om sin verksamhet.

Småland ökade sitt PR-värde trots reserestriktioner!

kaffekanna häller upp kokkaffe i Småland
Pandemin tvingade oss att ställa in planerade pressresor under 2020. Men tack vare vårt konstanta arbete med journalister och influencers före utbrottet av covid-19, har fantastiska artiklar och utrymme i tysk tv gett ett stort genomslag!

De småskaliga bryggerierna blomstrar

Humle
Ska man prata lokala och småskaliga finns det all anledning att prata öl. Det är en uråldrig dryck som gått från att vara superlokal till att domineras av ölindustrins jättar, för att på senare tid åter kännetecknas av mångfald och ett ökande antal mindre, lokala producenter.

Ny kampanj ska lyfta Smålands nationaldag

Tjej äter marsipantårta i Småland.
För att skapa uppmärksamhet nationellt kör Smålands Turism tillsammans med Region Kalmar län i Kalmar och Destination Småland i Kronoberg en kampanj på Fössta tossdan i mass – smålänningarnas egen nationaldag! Genom sponsring i sociala medier vill vi sprida glädje med tååtor och småländska uttryck.