Småland matchar tyskarnas resedröm även efter pandemin

  • publicerad

Branschens trender är entydiga: tyskarna längtar efter att få resa men förväntar sig större flexibilitet, trygghet och säkerhet än tidigare. Det framgick på ITB, världens största fack- och konsumentmässa för turism, som i år var helt digital.

På årets mässa deltog Smålands Turism i Sveriges digitala monter och visade Smålands stora utbud under varumärket Småland och Öland. Tyvärr saknade vi en del researrangörskontakter från de tysktalande länderna, kanske på grund av deltidspermitteringar, men de vi träffade visade stort intresse, framför allt inför säsongerna 2022 och 2023.

Många, däribland Marco Polo Reisen, presenterade prognoser och bedömningar om hur kunderna kommer att agera när pandemin klingar av och det återigen blir möjligt att resa. Glädjande nog tror många på stor efterfrågan, men flera trender visar på stora förändringar i kundens val och förväntningar. Det gäller resans upplägg, men kanske i ännu högre grad ansvar och service hos researrangörer och besöksnäring.

Inte oväntat ökar fokus på trygghet och säkerhet, både före och under resan. Sedan tidigare har resebyråerna i de tysktalande länderna en mycket tyngre roll än hos oss i Skandinavien. Den förväntas bestå, men förändras. Kunderna värderar att kunna köpa professionella tjänster, men förväntar sig mer flexibla lösningar, som prisvärda avbeställningsskydd som gör det möjligt att avboka fram till ett par veckor före avresa.

Tryggheten blir konkurrensfaktor
Tryggheten är viktig även under resan – att veta vart man kan vända sig för att testa sig och söka vård vid sjukdomsfall. Ett tips för boendeanläggningar är därmed att ta reda på och kunna erbjuda denna information redan på hemsidan.

Många bedömer att resandet i sig också förändras i grunden. Resmål inom räckhåll med bil förväntas öka, liksom stugboende med självhushåll. Allt fler kommer att välja bort massturism, vilket öppnar för efterfrågan på exklusiva resor i mindre grupper. På önskelistan kommer att finnas exklusiva tjänster med smarta, säkra och unika hotell, men också små, familjära boenden, personligt omhändertagande, hållbarhet och närhet till naturen.

Den bredd och det utbud som finns i Småland har de allra bästa förutsättningar att möta de förändrade önskemålen. Kunden kommer att vara mer medveten om sitt reseval. Detta ställer högre krav och förväntningar på trygghet och säkerhet, många verksamheter har redan kommit långt med att anpassa och utveckla sina erbjudanden i rätt riktning.

Sannolikt tar det tid innan pandemin är över, och den kan följas av flera. Med de förutsättningar Småland har står vi mycket väl rustade att även i framtiden kunna möta och överträffa kundens förväntningar!

Boende med egen ingång på Wallby säteri. © Emma Ivarsson

vill du veta mer?

  • relaterat

Nominera din kandidat till Årets Turismpris 2022!

Vem blir vinnaren av turismpriset 2022? Nominera din kandidat senast den 1 december 2021.
Företag eller organisationer som utvecklar besöksnäringen i Jönköpings län – nu är det dags att nominera era kandidater till Årets Turismpris 2022!

Vi har flyttat till nya lokaler!

Utsikt över Munksjön från vårt nya kontor.
Du hittar oss numera i det nya kontorskomplexet Werket, tidigare Statliga verken, Vallgatan 8, 553 16 Jönköping.

Vill ditt företag synas i smålandskartan?

kartguiden Småland 2022
Med en plats i smålandskartan uppmärksammas ditt företag av både svenska och internationella besökare.

Samverkan är den gyllene vägen

Carina Engqvist (längst till vänster)  och Carina Eldåker ( till höger) som tillsammans driver företaget Cykla i filmlandskapet Småland.
Entreprenörerna Carina Eldåker och Carina Engqvist kan se tillbaka på en rolig sommar med många besökare. Där samarbete och inkludering av andra företag är en nyckel till framgång.

Tyska charterflyg landar återigen i Jönköping

Flygplan hälsas välkommet av en vattenkaskad från tankbilar.
För första gången på tre år landade ett tyskt charterflyg på Jönköping Airport den 5e augusti. Satsningen är ett unikt samarbete mellan tyska researrangörer, Smålands Turism och Charterways. Ett glädjande besked för länets turismnäring.

Möt den medvetne resenären!

personer skrattar och äter utomhus
Morgondagens resenär lägger stor vikt vid hållbara val, naturliga och hälsosamma upplevelser samt värderar växtbaserade alternativ väldigt högt, vid matbordet. Hur kan vi möta dessa förväntningar i erbjudanden och upplevelsepaket?