Småland matchar tyskarnas resedröm även efter pandemin

  • publicerad

Branschens trender är entydiga: tyskarna längtar efter att få resa men förväntar sig större flexibilitet, trygghet och säkerhet än tidigare. Det framgick på ITB, världens största fack- och konsumentmässa för turism, som i år var helt digital.

På årets mässa deltog Smålands Turism i Sveriges digitala monter och visade Smålands stora utbud under varumärket Småland och Öland. Tyvärr saknade vi en del researrangörskontakter från de tysktalande länderna, kanske på grund av deltidspermitteringar, men de vi träffade visade stort intresse, framför allt inför säsongerna 2022 och 2023.

Många, däribland Marco Polo Reisen, presenterade prognoser och bedömningar om hur kunderna kommer att agera när pandemin klingar av och det återigen blir möjligt att resa. Glädjande nog tror många på stor efterfrågan, men flera trender visar på stora förändringar i kundens val och förväntningar. Det gäller resans upplägg, men kanske i ännu högre grad ansvar och service hos researrangörer och besöksnäring.

Inte oväntat ökar fokus på trygghet och säkerhet, både före och under resan. Sedan tidigare har resebyråerna i de tysktalande länderna en mycket tyngre roll än hos oss i Skandinavien. Den förväntas bestå, men förändras. Kunderna värderar att kunna köpa professionella tjänster, men förväntar sig mer flexibla lösningar, som prisvärda avbeställningsskydd som gör det möjligt att avboka fram till ett par veckor före avresa.

Tryggheten blir konkurrensfaktor
Tryggheten är viktig även under resan – att veta vart man kan vända sig för att testa sig och söka vård vid sjukdomsfall. Ett tips för boendeanläggningar är därmed att ta reda på och kunna erbjuda denna information redan på hemsidan.

Många bedömer att resandet i sig också förändras i grunden. Resmål inom räckhåll med bil förväntas öka, liksom stugboende med självhushåll. Allt fler kommer att välja bort massturism, vilket öppnar för efterfrågan på exklusiva resor i mindre grupper. På önskelistan kommer att finnas exklusiva tjänster med smarta, säkra och unika hotell, men också små, familjära boenden, personligt omhändertagande, hållbarhet och närhet till naturen.

Den bredd och det utbud som finns i Småland har de allra bästa förutsättningar att möta de förändrade önskemålen. Kunden kommer att vara mer medveten om sitt reseval. Detta ställer högre krav och förväntningar på trygghet och säkerhet, många verksamheter har redan kommit långt med att anpassa och utveckla sina erbjudanden i rätt riktning.

Sannolikt tar det tid innan pandemin är över, och den kan följas av flera. Med de förutsättningar Småland har står vi mycket väl rustade att även i framtiden kunna möta och överträffa kundens förväntningar!

Boende med egen ingång på Wallby säteri. © Emma Ivarsson

vill du veta mer?

  • relaterat

Lansering av Visit South Sweden för de danska turisterna

I ett nytt partnerskap mellan Småland, Öland, Skåne, Halland och Blekinge ska vi tillsammans marknadsföra södra Sverige i Danmark. Med hopp om att resandet snart kan ske utan risk för smittspridning, lanserar vi den nya hemsidan: visitsouthsweden.dk.

Utveckla naturnära måltidsupplevelser

matlagning i naturen
Intresset för och längtan efter vacker och unik natur, hållbarhet samt naturlig, hälsosam mat och dryck, tycks stadigt öka. Resenärer söker efter naturnära måltidsupplevelser och i Visit Swedens en timmes långa föreläsning får du inspiration för att möta deras efterfrågan.

Fogarolli - från möten och evenemang till goodwill, street och egna produkter

Före pandemin var företagets huvudsakliga affärsområde möten och evenemang, nu har de framgångsrikt utökat sin verksamhet och en nyckel är att ensam inte är stark.

High Chaparral - från föreställningar till interaktiva aktiviteter

När Folkhälsomyndigheten begränsade allmänna sammankomster till 50 personer fick temaparken tänka om för att kunna hålla öppet. Genom samarbete, flexibilitet och en sammansvetsad organisation gick det alldeles lysande under sommaren 2020.

Rådgivarutbildning för mötesbranschen ska ge företagarna fler ben att stå på och därigenom öka tillväxten

Mötesbranschen i Jönköpings län har nyligen genomfört en 2-dagars rådgivarutbildning för att ytterligare stärka sin kompetens.
Mötesbranschen är i behov av kompetensutveckling för att anpassa sig till utvecklingen som sker. Smålands Turism och Destination Jönköping har anordnat en 2-dagars utbildning med Gr8 meetings för att vässa till mötesanläggningarnas rådgivarkunskaper för att bli mer än enbart ett bokningsställe.

Kampanj för att stötta mötesbranschen i Jönköpings län

flotte på Vättern
Med glimten i ögat vill vi påminna om att Småland har tänkt till för att besökare ska kunna åka på konferens, bo på hotell och koppla av en stund när världen krisar mindre. Filmer i sociala medier kommer leda till en kampanjsajt där länets mötesanläggningar presenteras.