Sommaren är här – tyska charterflygen landar igen

  • publicerad

Den 29 juni landade årets första charterflyg från Frankfurt på Jönköping Airport. Det är det Lufthansaägda flygbolaget Eurowings Discover, som flyger i år. Händelsen hyllades på flygplatsen.

Eftersom det är ett nytt flygbolag för charterresandet till Jönköping hyllades de anländande vid förmiddagens ankomst med en vattenkaskad av flygplatsens räddningstjänst. I femton år har Jönköping Airport tagit emot chartrade flyg under sommarsäsongen, något som fortfarande är helt unikt i Sverige.

– När vi berättar för flygbolag, researrangörer och liknande att vi har dessa chartrade flygplan årligen under sommaren är det många som lyfter på blicken. Det är något helt unikt för Sverige och något som annars förknippas med resor till medelhavet, säger Henrik Älverdal, Kommersiell chef Jönköping Airport.

När planet landat på flygplatsen i Jönköping vinkade piloterna glatt ut genom cockpitfönstret med en egentillverkad skylt där det stod ”We love Jönköping” med ett stort hjärta på.

– Ambitionen är att hålla traditionen vid liv och att få charterresorna att växa ännu mer, fortsätter Henrik.

Piloten för planet sträcker sig ut ur förarkabinen och håller ut ett papper där det står "We love Jönköping".
Flygplatsen fylldes av enorm glädje och förväntansfullhet vid landningen av det första charterplanet.

Stor betydelse för besöksnäringen

Charterflygen har stor betydelse för besöksnäringen i Jönköpings län. Inte enbart i antalet gästnätter (cirka 10 % av sommarens hotellnätter kommer från charterflyget) utan det är även värt miljoner i marknadsföring på den tyskspråkiga marknaden. Att vara en tillräckligt stor destination för att kunna erbjuda direkta charterflyg betyder mycket för regionen. Genom de resor som säljs av researrangörer syns och marknadsförs Jönköping och Småland i en mängd olika säljkanaler i Tyskland, Österrike och Schweiz.

– Charterflygen bidrar med så mycket. Förutom att det direkt leder till en ökad omsättning i näringen och marknadsföring hjälper det oss också genom att företagen bli mer exportmogna och bättre på att hantera internationella affärer och gäster, säger Helene Berg, VD Smålands Turism.

Turisterna på årets första charterflyg möttes av folkmusik, kanelbullar och kaffe samt personal från flygplatsen och Smålands Turism. Charterflygen är möjliga genom ett tätt och långvarigt samarbete mellan Smålands Turism och Jönköping Airport. Varje torsdag till och med den 10 augusti ankommer ett charterflyg från Tyskland till Jönköping med nya förväntansfulla resenärer.

Efter landning och välkomnande på flygplatsen åker resenärerna vidare för att upptäcka Sverige under ledning av researrangören.
Eurowings discovery flygplan som landar för första gången med årets charterresor på Jönköping Airport som spolas med en ridå av vatten av flygplatsens räddningstjänst.
Eurowings discover flygplan landar för första gången med årets charterresor på Jönköping Airport. © Evelyn Einebrant

vill du veta mer?

  • relaterat

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.