Stark efterfrågan på sverigeresor från tyska turister

  • publicerad

Efter en sommar med starkt begränsat utlandsresande är tyskarnas längtan efter att få resa utomlands starkare än någonsin. Både flyg- och bussbranschen har påverkats av pandemin, något som förväntas gynna Sverige framåt.

Då Sverige valde en annorlunda coronastrategi än Tyskland ifrågasattes tyskarnas bild av Sverige som ett tryggt och säkert resmål. Sommarens reserestriktioner innebar hundratusentals uteblivna besökare för Sverige, och gästnätter från Tyskland minskade med 83% mot året innan. I Jönköpings län minskade tyska gästnätter med 80% mellan januari-juni. Sverigeintresset har dock inte påverkats nämnvärt av debatten och resandet förutspås fortsätta så snart pandemin har lagt sig. Tyska researrangörer rapporterar att hälften av de inplanerade sverigeresorna som uteblev i år redan är inbokade och betalda för 2021! Det är inte för inte som tyskarna kallas världsmästare på resor.

Minskade flygresor positivt för Sverige
Flygbranschen har blivit starkt påverkad under pandemin och står inför en tuff återhämtningsperiod. Frågan är om den någonsin kommer bli fullt återhämtad. Till följd av krisen spås flygbranschen genomgå en stor förändring och vi kan vänta oss ett svagare utbud av långväga flygresor. Flygbolagen kommer mycket troligt plocka bort sina största och minsta flygplan och economy stolar kommer försvinna till förmån för business class. För resenären innebär det ett mindre utbud och högre priser.
Men den negativa trenden inom flygbranschen innebär nya möjligheter för Tysklands närmarknader, som exempelvis Sverige. Tyska researrangörer som redan erbjuder resor till Sverige tittar på att utöka sitt utbud. Och researrangörer som inte haft Sverige i portfolion sedan tidigare visar nu stort intresse för att utveckla det.

Positiv utveckling inom bussbranschen
Bussresor från Tyskland utgör en stor andel av utlandsturister till Sverige. På senare år har bussresandet varit en bransch i förändring. Åldrarna på resenärerna har sjunkit och efterfrågan på mer nischade resor med högre komfort har tillkommit. Samtidigt har den högre kvaliteten inneburit att priset på en bussresa har ökat.
Säkerheten på bussresor har varit en omdebatterad fråga under coronapandemin. För att säkerställa att passagerare inte utsätter sig för smittorisk har det tyska bussbolaget Hafermann Reisen investerat i ett avancerat luftkonditioneringssystem. Systemet är från början framtaget för operationsrum och gör att partiklar effektivt filtreras bort för att skapa en renare och säkrare luft. Hafermann Reisen är även numer importör av systemet i Tyskland och kommer börja sälja in det till fler bussbolag. Vi har därför all anledning att tro att bussresandet även i fortsättningen kommer att vara starkt från Tyskland.

Researrangörer och resebyråer hade redan innan krisen en exceptionellt stark ställning i Tyskland. Denna har stärkts ytterligare under pandemin då tyskarna än mer lägger vikt på trygghet och säkerhet i sitt resande.

*Underlag till artikeln är hämtat från ett möte med Visit Sweden om travel trade i slutet av augusti i år.


För mer information om Smålands Turisms arbete via tyska researrangörer, läs mer här: Internationella researrangörer – för mer affärer till ditt företag

Tyska turister längtar efter att resa utomlands. © Robert Brolin

vill du veta mer?

  • relaterat

Vill ditt företag synas i smålandskartan?

Med en plats i smålandskartan uppmärksammas ditt företag av både svenska och internationella besökare.

High Chaparral - Jönköpings läns representant till Stora Turismpriset 2020!

Med anledning av coronapandemin har Tillväxtverket ändrat kriterierna för Stora Turismpriset 2020. För att utveckla verksamheten ska organisationen på ett hållbart sätt arbetat för att vända nedgången till framgång. Smålands Turism har utsett High Chaparral som representant för Jönköpings län.

De utländska turisterna saknades under sommaren 2020

Trots att många svenskar semestrat i Sverige under sommaren har tappet av de utländska besökarna inneburit stora förändringar för besöksnäringen.

Utdelning av Årets turismpris flyttas fram

På grund av pandemin har Jönköpingsgalan och prisutdelningen av Årets Turismpris 2020 i Jönköpings län blivit framflyttad till januari 2021.

High Chaparral drog snabbt mot pandemin

Med hjälp av noga förberedelser och kreativ personal har High Chaparral lyckats hålla parken öppen sommaren 2020. Sheriff, och tillika VD, Mathias Bergendahl berättar om arbetet som krävts. De har inte vunnit kriget mot Covid-19, men de gick segrande ur vårens och sommarens många tuffa dueller.

Kampanj - Emigrera till Småland i sommar!

Vår nylanserade kampanjsajt guidar besökarna till en drömsemester i de förlovade ”små landen”. På sajten finns guider med småländska pärlor från både smålänningar och gäster, boenden att boka och företag att besöka – drygt 300 st faktiskt.