Stark efterfrågan på sverigeresor från tyska turister

  • publicerad

Efter en sommar med starkt begränsat utlandsresande är tyskarnas längtan efter att få resa utomlands starkare än någonsin. Både flyg- och bussbranschen har påverkats av pandemin, något som förväntas gynna Sverige framåt.

Då Sverige valde en annorlunda coronastrategi än Tyskland ifrågasattes tyskarnas bild av Sverige som ett tryggt och säkert resmål. Sommarens reserestriktioner innebar hundratusentals uteblivna besökare för Sverige, och gästnätter från Tyskland minskade med 83% mot året innan. I Jönköpings län minskade tyska gästnätter med 80% mellan januari-juni. Sverigeintresset har dock inte påverkats nämnvärt av debatten och resandet förutspås fortsätta så snart pandemin har lagt sig. Tyska researrangörer rapporterar att hälften av de inplanerade sverigeresorna som uteblev i år redan är inbokade och betalda för 2021! Det är inte för inte som tyskarna kallas världsmästare på resor.

Minskade flygresor positivt för Sverige
Flygbranschen har blivit starkt påverkad under pandemin och står inför en tuff återhämtningsperiod. Frågan är om den någonsin kommer bli fullt återhämtad. Till följd av krisen spås flygbranschen genomgå en stor förändring och vi kan vänta oss ett svagare utbud av långväga flygresor. Flygbolagen kommer mycket troligt plocka bort sina största och minsta flygplan och economy stolar kommer försvinna till förmån för business class. För resenären innebär det ett mindre utbud och högre priser.
Men den negativa trenden inom flygbranschen innebär nya möjligheter för Tysklands närmarknader, som exempelvis Sverige. Tyska researrangörer som redan erbjuder resor till Sverige tittar på att utöka sitt utbud. Och researrangörer som inte haft Sverige i portfolion sedan tidigare visar nu stort intresse för att utveckla det.

Positiv utveckling inom bussbranschen
Bussresor från Tyskland utgör en stor andel av utlandsturister till Sverige. På senare år har bussresandet varit en bransch i förändring. Åldrarna på resenärerna har sjunkit och efterfrågan på mer nischade resor med högre komfort har tillkommit. Samtidigt har den högre kvaliteten inneburit att priset på en bussresa har ökat.
Säkerheten på bussresor har varit en omdebatterad fråga under coronapandemin. För att säkerställa att passagerare inte utsätter sig för smittorisk har det tyska bussbolaget Hafermann Reisen investerat i ett avancerat luftkonditioneringssystem. Systemet är från början framtaget för operationsrum och gör att partiklar effektivt filtreras bort för att skapa en renare och säkrare luft. Hafermann Reisen är även numer importör av systemet i Tyskland och kommer börja sälja in det till fler bussbolag. Vi har därför all anledning att tro att bussresandet även i fortsättningen kommer att vara starkt från Tyskland.

Researrangörer och resebyråer hade redan innan krisen en exceptionellt stark ställning i Tyskland. Denna har stärkts ytterligare under pandemin då tyskarna än mer lägger vikt på trygghet och säkerhet i sitt resande.

*Underlag till artikeln är hämtat från ett möte med Visit Sweden om travel trade i slutet av augusti i år.


För mer information om Smålands Turisms arbete via tyska researrangörer, läs mer här: Internationella researrangörer – för mer affärer till ditt företag

Tyska turister längtar efter att resa utomlands. © Robert Brolin

vill du veta mer?

  • relaterat

De småskaliga bryggerierna blomstrar

Humle
Ska man prata lokala och småskaliga finns det all anledning att prata öl. Det är en uråldrig dryck som gått från att vara superlokal till att domineras av ölindustrins jättar, för att på senare tid åter kännetecknas av mångfald och ett ökande antal mindre, lokala producenter.

Ny kampanj ska lyfta Smålands nationaldag

Tjej äter marsipantårta i Småland.
För att skapa uppmärksamhet nationellt kör Smålands Turism tillsammans med Region Kalmar län i Kalmar och Destination Småland i Kronoberg en kampanj på Fössta tossdan i mass – smålänningarnas egen nationaldag! Genom sponsring i sociala medier vill vi sprida glädje med tååtor och småländska uttryck.

Pris av råvaror från Småland

Årets Turismpris -  en lokalt designad skulptur, tillverkad med råvaror från Smålands rika natur.
Årets Turismpris som delas ut av Smålands Turism är en lokalt designad skulptur, tillverkad med råvaror från Smålands rika natur.

Wallby Säteri vinnare av Årets Turismpris 2020

Magnus Nyman, ägare av Wallby säteri.
Under den digitala Jönköpingsgalan den 26:e februari delade Smålands Turism ut Årets Turismpris 2020 i Jönköpings län. Vinnare blev Wallby Säteri, Vetlanda. Med en unik produkt som växlar efter årstiderna erbjuder säteriet en upplevelse där småländska smaker och natur står i fokus.

En digital resa in i framtiden

I rask takt sker en digital utveckling i samhället – liksom inom besöksnäringen. För att stärka vår regions digitala arbete – nu och i framtiden – har vi på Smålands Turism inlett ett samarbete med Digital Tourism Think Tank (DTTT).

Planerade insatser för att stötta besöksnäringen under 2021

Par håller hand
Pandemin har tvingat oss alla att ställa om och hålla ut. För att stötta företagarna inom Jönköpings län planerar Smålands Turism ett antal aktiviteter.