Stark efterfrågan på sverigeresor från tyska turister

  • publicerad

Efter en sommar med starkt begränsat utlandsresande är tyskarnas längtan efter att få resa utomlands starkare än någonsin. Både flyg- och bussbranschen har påverkats av pandemin, något som förväntas gynna Sverige framåt.

Då Sverige valde en annorlunda coronastrategi än Tyskland ifrågasattes tyskarnas bild av Sverige som ett tryggt och säkert resmål. Sommarens reserestriktioner innebar hundratusentals uteblivna besökare för Sverige, och gästnätter från Tyskland minskade med 83% mot året innan. I Jönköpings län minskade tyska gästnätter med 80% mellan januari-juni. Sverigeintresset har dock inte påverkats nämnvärt av debatten och resandet förutspås fortsätta så snart pandemin har lagt sig. Tyska researrangörer rapporterar att hälften av de inplanerade sverigeresorna som uteblev i år redan är inbokade och betalda för 2021! Det är inte för inte som tyskarna kallas världsmästare på resor.

Minskade flygresor positivt för Sverige
Flygbranschen har blivit starkt påverkad under pandemin och står inför en tuff återhämtningsperiod. Frågan är om den någonsin kommer bli fullt återhämtad. Till följd av krisen spås flygbranschen genomgå en stor förändring och vi kan vänta oss ett svagare utbud av långväga flygresor. Flygbolagen kommer mycket troligt plocka bort sina största och minsta flygplan och economy stolar kommer försvinna till förmån för business class. För resenären innebär det ett mindre utbud och högre priser.
Men den negativa trenden inom flygbranschen innebär nya möjligheter för Tysklands närmarknader, som exempelvis Sverige. Tyska researrangörer som redan erbjuder resor till Sverige tittar på att utöka sitt utbud. Och researrangörer som inte haft Sverige i portfolion sedan tidigare visar nu stort intresse för att utveckla det.

Positiv utveckling inom bussbranschen
Bussresor från Tyskland utgör en stor andel av utlandsturister till Sverige. På senare år har bussresandet varit en bransch i förändring. Åldrarna på resenärerna har sjunkit och efterfrågan på mer nischade resor med högre komfort har tillkommit. Samtidigt har den högre kvaliteten inneburit att priset på en bussresa har ökat.
Säkerheten på bussresor har varit en omdebatterad fråga under coronapandemin. För att säkerställa att passagerare inte utsätter sig för smittorisk har det tyska bussbolaget Hafermann Reisen investerat i ett avancerat luftkonditioneringssystem. Systemet är från början framtaget för operationsrum och gör att partiklar effektivt filtreras bort för att skapa en renare och säkrare luft. Hafermann Reisen är även numer importör av systemet i Tyskland och kommer börja sälja in det till fler bussbolag. Vi har därför all anledning att tro att bussresandet även i fortsättningen kommer att vara starkt från Tyskland.

Researrangörer och resebyråer hade redan innan krisen en exceptionellt stark ställning i Tyskland. Denna har stärkts ytterligare under pandemin då tyskarna än mer lägger vikt på trygghet och säkerhet i sitt resande.

*Underlag till artikeln är hämtat från ett möte med Visit Sweden om travel trade i slutet av augusti i år.


För mer information om Smålands Turisms arbete via tyska researrangörer, läs mer här: Internationella researrangörer – för mer affärer till ditt företag

Tyska turister längtar efter att resa utomlands. © Robert Brolin

vill du veta mer?

  • relaterat

Småland inspirerar tyska tv-tittare

Häromveckan gjorde det välkända tyska tv-programmet Ostseereport, med programledaren Alexandra Bauer, flera nedslag på småländska besöksmål. Nu är vi spända på att se effekten av smålandsbilderna när programmets dryga miljon tittare börjar planera sin semester 2021.

Nu är det läge att inspirera tyskarna inför semestern!

Tyskarna bokar vanligtvis sin sommarsemester redan i november, men till följd av pandemin väljer många att avvakta. Däremot har det nedstängda samhället och begränsade sociala kontakter bidragit till att många längtar bort och letar inspiration inför nästa resa. Nu har du chans att fånga upp dem!

Hjälp länets mötesindustri - sprid vår enkät!

Pandemin har drabbat besöksnäringen hårt. Mars till juni tappade Jönköpings län ca 1 miljard kronor i intäkter från utländska besökare och mötesanläggningar gapar nu tomma. Du kan hjälpa Smålands Turism att ta fram fakta till mötesindustrin.

Sök företagsstöd för att utveckla ditt företag

Nu kan du som företagare inom besöksnäringen i Jönköpings län ansöka om ekonomiskt stöd för att utveckla din verksamhet.

Stöttning för dig som företagare

Till företagsjouren kan du som företagare inom besöksnäringen i Jönköpings län vända dig för att få råd och stöttning.

Inspiration den digitala vägen när Smålands Turism arrangerade cykeldag

Syftet med dagen var att kartlägga var vi står i cykelutvecklingen, hur vi gemensamt som cykeldestination tar nästa steg och vilka resurser som finns och behövs.