High Chaparral - Jönköpings läns representant till Stora Turismpriset 2020!

  • publicerad

Med anledning av coronapandemin har Tillväxtverket ändrat kriterierna för Stora Turismpriset 2020. För att utveckla verksamheten ska organisationen på ett hållbart sätt arbetat för att vända nedgången till framgång. Smålands Turism har utsett High Chaparral som representant för Jönköpings län.

Pandemin har inneburit en tuff utmaning, inte minst för företagen inom besöksnäringen. Med anledning av detta har Tillväxtverket och Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism valt att dela ut Stora Turismpriset 2020 på ett annat sätt, utifrån ett nytt kriterium. Organisationen ska under coronapandemin ha arbetat med sin verksamhet på ett hållbart och innovativt sätt för att vända de negativa konsekvenserna av krisen till något som utvecklar verksamheten.

Nytt för i år är även att man inte utser en ensam vinnare. Samtliga representanter kommer istället att lyftas som goda exempel och visa på hur företag kan tänka om och tänka nytt. Var och en tilldelas även 10 000kr. Representanterna kommer att presenteras den 25 november senare i år.

High Chaparrals snabba omställning
Den välkända temaparken med tydlig westernprofil har behövt tänka om helt för att kunna hålla parken öppen under sommarsäsongen 2020. Genom att tidigt samarbeta med specialister har man snabbt agerat för att skapa en säker och hållbar miljö, både för gäster och personal. Detta, utan att tumma på gästens upplevelse!
En av de största utmaningarna har varit att undvika folksamlingar. Detta har man bland annat löst genom att ta bort de stora showerna och istället fokusera på lärande upplevelser som att vaska guld, dansa linedance, fäktas och lära sig om livet som cowboy. Besökarna bjuds även in att interagera med karaktärer som Lucky Luke, Zorro och Annie Oakley när de rör sig runt i parken. De improviserade mötena har fungerat bra och blivit väldigt omtyckta. Avsikten är att behålla flera av de nya förändringarna permanent. Läs mer om High Chaparrals åtgärder här.

-Vi är verkligen imponerade av den innovativa omställning High Chaparral gjort på så kort tid. Med ett framgångsrikt hållbarhetstänk har de både attraherat besökare och utvecklat verksamheten långsiktigt. De är väl förtjänta av utmärkelsen, säger Helene Berg, VD Smålands Turism.

Utdelning av Årets turismpris skjuts fram
I januari i år presenterade vi de nominerade till Årets Turismpris 2020 - Store Mosse, Wallby säteri och Abloc. Priset skulle ha delats ut i mars under Jönköpingsgalan, men på grund av pandemin har galan blivit framflyttad till nästa år. Vanligtvis blir vinnaren av Årets Turismpris direkt nominerad till det nationella Stora Turismpriset. Men då kriterierna för det priset ändrats står de nominerade till Årets Turismpris 2020 kvar till 2021. Läs mer om Årets Turismpris här.

Glada barn på High Chaparral
High Chaparral utses som Jönköpings läns representant till Stora Turismpriset 2020!
  • relaterat

De småskaliga bryggerierna blomstrar

Humle
Ska man prata lokala och småskaliga finns det all anledning att prata öl. Det är en uråldrig dryck som gått från att vara superlokal till att domineras av ölindustrins jättar, för att på senare tid åter kännetecknas av mångfald och ett ökande antal mindre, lokala producenter.

Ny kampanj ska lyfta Smålands nationaldag

Tjej äter marsipantårta i Småland.
För att skapa uppmärksamhet nationellt kör Smålands Turism tillsammans med Region Kalmar län i Kalmar och Destination Småland i Kronoberg en kampanj på Fössta tossdan i mass – smålänningarnas egen nationaldag! Genom sponsring i sociala medier vill vi sprida glädje med tååtor och småländska uttryck.

Pris av råvaror från Småland

Årets Turismpris -  en lokalt designad skulptur, tillverkad med råvaror från Smålands rika natur.
Årets Turismpris som delas ut av Smålands Turism är en lokalt designad skulptur, tillverkad med råvaror från Smålands rika natur.

Wallby Säteri vinnare av Årets Turismpris 2020

Magnus Nyman, ägare av Wallby säteri.
Under den digitala Jönköpingsgalan den 26:e februari delade Smålands Turism ut Årets Turismpris 2020 i Jönköpings län. Vinnare blev Wallby Säteri, Vetlanda. Med en unik produkt som växlar efter årstiderna erbjuder säteriet en upplevelse där småländska smaker och natur står i fokus.

En digital resa in i framtiden

I rask takt sker en digital utveckling i samhället – liksom inom besöksnäringen. För att stärka vår regions digitala arbete – nu och i framtiden – har vi på Smålands Turism inlett ett samarbete med Digital Tourism Think Tank (DTTT).

Planerade insatser för att stötta besöksnäringen under 2021

Par håller hand
Pandemin har tvingat oss alla att ställa om och hålla ut. För att stötta företagarna inom Jönköpings län planerar Smålands Turism ett antal aktiviteter.