High Chaparral - Jönköpings läns representant till Stora Turismpriset 2020!

  • publicerad

Med anledning av coronapandemin har Tillväxtverket ändrat kriterierna för Stora Turismpriset 2020. För att utveckla verksamheten ska organisationen på ett hållbart sätt arbetat för att vända nedgången till framgång. Smålands Turism har utsett High Chaparral som representant för Jönköpings län.

Pandemin har inneburit en tuff utmaning, inte minst för företagen inom besöksnäringen. Med anledning av detta har Tillväxtverket och Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism valt att dela ut Stora Turismpriset 2020 på ett annat sätt, utifrån ett nytt kriterium. Organisationen ska under coronapandemin ha arbetat med sin verksamhet på ett hållbart och innovativt sätt för att vända de negativa konsekvenserna av krisen till något som utvecklar verksamheten.

Nytt för i år är även att man inte utser en ensam vinnare. Samtliga representanter kommer istället att lyftas som goda exempel och visa på hur företag kan tänka om och tänka nytt. Var och en tilldelas även 10 000kr. Representanterna kommer att presenteras den 25 november senare i år.

High Chaparrals snabba omställning
Den välkända temaparken med tydlig westernprofil har behövt tänka om helt för att kunna hålla parken öppen under sommarsäsongen 2020. Genom att tidigt samarbeta med specialister har man snabbt agerat för att skapa en säker och hållbar miljö, både för gäster och personal. Detta, utan att tumma på gästens upplevelse!
En av de största utmaningarna har varit att undvika folksamlingar. Detta har man bland annat löst genom att ta bort de stora showerna och istället fokusera på lärande upplevelser som att vaska guld, dansa linedance, fäktas och lära sig om livet som cowboy. Besökarna bjuds även in att interagera med karaktärer som Lucky Luke, Zorro och Annie Oakley när de rör sig runt i parken. De improviserade mötena har fungerat bra och blivit väldigt omtyckta. Avsikten är att behålla flera av de nya förändringarna permanent. Läs mer om High Chaparrals åtgärder här.

-Vi är verkligen imponerade av den innovativa omställning High Chaparral gjort på så kort tid. Med ett framgångsrikt hållbarhetstänk har de både attraherat besökare och utvecklat verksamheten långsiktigt. De är väl förtjänta av utmärkelsen, säger Helene Berg, VD Smålands Turism.

Utdelning av Årets turismpris skjuts fram
I januari i år presenterade vi de nominerade till Årets Turismpris 2020 - Store Mosse, Wallby säteri och Abloc. Priset skulle ha delats ut i mars under Jönköpingsgalan, men på grund av pandemin har galan blivit framflyttad till nästa år. Vanligtvis blir vinnaren av Årets Turismpris direkt nominerad till det nationella Stora Turismpriset. Men då kriterierna för det priset ändrats står de nominerade till Årets Turismpris 2020 kvar till 2021. Läs mer om Årets Turismpris här.

Glada barn på High Chaparral
High Chaparral utses som Jönköpings läns representant till Stora Turismpriset 2020!
  • relaterat

Stöttning för dig som företagare

Till företagsjouren kan du som företagare inom besöksnäringen i Jönköpings län vända dig för att få råd och stöttning.

Inspiration den digitala vägen när Smålands Turism arrangerade cykeldag

Syftet med dagen var att kartlägga var vi står i cykelutvecklingen, hur vi gemensamt som cykeldestination tar nästa steg och vilka resurser som finns och behövs.

Nytt projekt ska stärka besöksnäringen

Smålands Turism har beviljats stöd av Region Jönköpings län och Tillväxtverket för att stärka besöksnäringen i och med coronapandemin.

Stort sverigeintresse från internationella researrangörer

Under Swedish Workshop online efterfrågade de utländska researrangörerna paketerade och lättbokade produkter inom bla cykel, vandring och måltidsupplevelser där gästen får vara delaktig.

Nystartat samarbetet ska locka danskarna till södra Sverige

Visit south Sweden – så lyder det nya samarbetet mellan Sveriges södra regioner där Småland ingår. Tillsammans ska vi gemensamt marknadsföra vår del av Sverige på den danska marknaden.

Samtliga cykelrutter på under en månad!

Torbjörn Svensson antog utmaningen och cyklade samtliga rutter i den nya cykelkartan för Norra Småland - på mindre än en månad.