Stort engagemang och intresse för regionens smaker

  • publicerad

Vilken dag det blev! Mitt i Äppledalen, hos Rudenstams, arrangerade vi i början av juni en kunskapsdag om måltidsturism, där föreläsningar varvades med måltidsupplevelser.

Som en uppstart på en större satsning för ökad måltidsturism i vår region fick deltagarna under inspirationsdagen Autentiska måltidsupplevelser ta del av en mängd matnyttigheter. Både teori och praktik. Föreläsarna, alla med olika specialistområden, och med kocken Paul Svensson som affischnamn, delade med sig av inspiration, forskning, omvärldsanalyser och konkreta exempel.

Hela dagens meny var komponerad av Paul Svensson, utifrån en välfylld råvarukorg med vår regions finaste råvaror och smakbärare. Detta förstärkte föreläsarnas budskap – att få veta ursprunget, platsen och historien bakom det man äter påverkar alltid smakupplevelsen.

Smålands Turism fortsätter sin satsning på produktutveckling och innovation inom måltidsturism redan i höst. Med start i slutet av september kör vi igång en special Kurbits Export med tema måltidsupplevelser för tio dedikerade företag som vill utveckla nya, efterfrågade måltidsupplevelser med sikte på fler utländska besökare.

dokument

vill du veta mer?

  • relaterat

Locka nederländska turister utifrån intresse

En mamma och dotter på ca 2 år som får en guidad tur på Store mosse. De sitter på spångade leder och har hukat ner sig för att inspektera mossan.
Nästan 90% av nederländska resenärer är intresserade av Sverige, och Småland står ofta högt på deras önskelista. Vår region erbjuder den perfekta kombinationen av natur, äventyr och vandring, något som den nederländska turisten älskar.

Trender kring den tyska turisten 2024

Två personer som cyklar förbi en röd stuga med vita knutar i Småland en sommardag.
Att resa på egen hand, att få långvariga effekter av resan och att resa omsorgsfullt är några av årets trender kring resande för den tyska turisten. Här är sju trendspaningar att använda dig av när du utvecklar nya produkter och marknadsför din verksamhet mot den tyska målgruppen.

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Äppelmust i snölandskap
Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Trender och spännande möten på världens största resemässa

Inne på ITB mässan i Berlin. Vi ser Visit Swedens monter med resterande svenska regioner.
”Welcome back World” – dessa var orden deltagare möttes av på världens största resemässa ITB, som i år arrangerades fysiskt för första gången sedan 2019. Hela Småland delade ett gemensamt bord där både förbokade och spontana möten ägde rum, med researrangörer, press och andra intressenter.

Tyska trendspaningar 2023

Familj som campar i sin husbil på sommaren med natur och vatten runtomkring dem.
Tre trendspaningar kring den tyska resenären är att de kommer i högre grad kunna jobba på avlägsen plats, de vill ha mer hälsoinspirerade resor och förväntar sig en hög standard på de boenden som de väljer ut. Även camping är något som trendar för målgruppen.