Goda exempel visar (cykel)vägen framåt!

  • publicerad

Den 22 oktober arrangerade vi på Smålands Turism en studieresa till Borgen Outdoor och Isaberg Mountain Resort. Temat för studieresan var cykling med särskilt fokus på mountainbike. Syftet var att visa upp två anläggningar som kommit långt i sin utveckling och som därför kunde fungera som goda exempel för de 25 st deltagarna. Bland deltagarna fanns hotellägare, entreprenörer, cykelguider samt representanter från kommuner, destinationsbolag och regionen.

På Borgen Outdoor var det Keith Johansson och Maria Berglund som visade runt på anläggningen och berättade om den satsning de gör på att skapa en outdoor-anläggning som inte bara riktar sig till cyklister, utan även till vandrare, barnfamiljer, skidåkare och frisbeegolfutövare. Alla ska känna sig välkomna till anläggningen. De berättade också hur man försöker intrigera kultur och design i helhetsupplevelsen, tex när man bygger grillplatser, vandringsleder och rekreationsområden. Ett spännande projekt de berättade om var att man som privatperson med utbrändhetssymptom ska kunna bli ordinerad tid på Borgens egna yogadäck, som recept.

Efter lunch på Isaberg Höganloft var det dags att lyssna på Louise från Isaberg Mountain Resort. Hon berättade om resan de gjort från att vara en anläggning som främst riktade sig till skidåkare vintertid till en året runt-verksamhet med minst lika stort fokus på cyklister under sommarhalvåret. På så sätt kunde man utnyttja destinations fulla potential och framförallt erbjuda arbete åt de anställda året runt. Hon berättade hur man behövt anpassa verksamheten till en helt ny målgrupp, lära känna sina nya besökare och vilka förväntningar de har på en bra cykelanläggning. Man behöver ha tydliga leder, stort fokus på säkerhet, egen cykeltvätt och cykelverkstad samt rejäla portioner i restaurangen. Numera är det fyra heltidsanställda som enbart arbetar med just cykling och till nästa säsong kommer de ha uppåt 130 st egna hyrcyklar. Många av deltagarna reagerade positivt på hur pass många det faktiskt var som besökte såväl Borgen som Isaberg, vilket är positivt ur dels folkhälsoperspektiv men även ur ett lönsamhetsperspektiv.

Här kommer några handfasta tips från Louise till dig som vill rikta din verksamhet mot just cyklister:

• Se och lär av andra. Kopiera smart, investera i utbildning och studiebesök.
• Bygg så att det syns. Gräv där du står och låt produkten marknadsföra sig själv.
• Investera i underhåll.
• Bjud in gratis i början för att rulla igång hjulet.
• Marknadsför, visa upp dig där gästen finns. Cykelevents, tävlingar osv.
• Snyggt och prydligt. Ordning och reda.
• Våga ta betalt.
• Produktutveckla, ständigt gå framåt.
• Skapa merförsäljning - reservdelar, service, kurser osv.

Efter föreläsningen var det äntligen dags att provcykla på anläggningen, för de som ville. Vissa valde istället att inspektera boenden och höghöjdsbanan. Trots lite lätt duggregn så var det ett glatt gäng som tog sig hela vägen upp till toppen för att sedan ta den relativt nya leden Pelikanen ända ner till starten. Dan Hanssen från Isaberg visade vägen och gav lite tips på vad man ska tänka på när man bygger leder. Det ska vara tydligt skyltat, tydlig gradering efter svårighetsgrad, och man ska försöka skapa intressanta namn till de olika lederna. Efter cykelturen var det skönt med en varm dusch innan alla återvända hem, fyllda med inspiration och nya idéer.

vill du veta mer?

  • relaterat

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

Inspiration den digitala vägen när Smålands Turism arrangerade cykeldag

Syftet med dagen var att kartlägga var vi står i cykelutvecklingen, hur vi gemensamt som cykeldestination tar nästa steg och vilka resurser som finns och behövs.

Goda exempel visar (cykel)vägen framåt!

Med fokus på mountainbike anordnade vi en studieresan till Borgen Outdoor och Isaberg Mountain Resort. Här ville vi visa upp två anläggningar som kommit långt i sin utveckling och som därför kunde fungera som goda exempel.

Framgångsrik sommarkampanj för Småland

Kampanjen “Emigrera till Småland i sommar” stack ut i mängden och engagerade, samtidigt som den lyfte Smålands styrkor och besöksmål online. Svenska gästnätter i länet ökade med drygt 14%!

Samtliga cykelrutter på under en månad!

Torbjörn Svensson antog utmaningen och cyklade samtliga rutter i den nya cykelkartan för Norra Småland - på mindre än en månad.

High Chaparral drog snabbt mot pandemin

Med hjälp av noga förberedelser och kreativ personal har High Chaparral lyckats hålla parken öppen sommaren 2020. Sheriff, och tillika VD, Mathias Bergendahl berättar om arbetet som krävts. De har inte vunnit kriget mot Covid-19, men de gick segrande ur vårens och sommarens många tuffa dueller.