Goda exempel visar (cykel)vägen framåt!

  • publicerad

Med fokus på mountainbike anordnade vi en studieresan till Borgen Outdoor och Isaberg Mountain Resort. Här ville vi visa upp två anläggningar som kommit långt i sin utveckling och som därför kunde fungera som goda exempel.

Med på studeiresan den 22 oktober var 25 deltagare som på olika sätt arbetar, eller vill börja arbeta med cykelprodukter. Hotellägare, entreprenörer, cykelguider samt representanter från kommuner, destinationsbolag och regionen.

Borgen Outdoor, Värnamo
På Borgen Outdoor var det Keith Johansson och Maria Berglund som visade runt på anläggningen och berättade om den satsning de gör på att skapa en outdoor-anläggning som inte bara riktar sig till cyklister, utan även till vandrare, barnfamiljer, skidåkare och frisbeegolfutövare. Alla ska känna sig välkomna till anläggningen. De berättade också hur man försöker intrigera kultur och design i helhetsupplevelsen, tex när man bygger grillplatser, vandringsleder och rekreationsområden. Ett spännande projekt de berättade om var att man som privatperson med utbrändhetssymptom ska kunna bli ordinerad tid på Borgens egna yogadäck, som recept.

Isaberg Mountain Resort
Efter lunch på Isaberg Höganloft var det dags att lyssna på Louise från Isaberg Mountain Resort. Hon berättade om resan de gjort från att vara en anläggning som främst riktade sig till skidåkare vintertid till en året runt-verksamhet med minst lika stort fokus på cyklister under sommarhalvåret. På så sätt kunde man utnyttja destinations fulla potential och framförallt erbjuda arbete åt de anställda året runt. Hon berättade hur man behövt anpassa verksamheten till en helt ny målgrupp, lära känna sina nya besökare och vilka förväntningar de har på en bra cykelanläggning. Man behöver ha tydliga leder, stort fokus på säkerhet, egen cykeltvätt och cykelverkstad samt rejäla portioner i restaurangen. Numera är det fyra heltidsanställda som enbart arbetar med just cykling och till nästa säsong kommer de ha uppåt 130 st egna hyrcyklar. Många av deltagarna reagerade positivt på hur pass många det faktiskt var som besökte såväl Borgen som Isaberg, vilket är positivt ur dels folkhälsoperspektiv men även ur ett lönsamhetsperspektiv.

Här kommer några handfasta tips från Louise till dig som vill rikta din verksamhet mot just cyklister:
• Se och lär av andra. Kopiera smart, investera i utbildning och studiebesök.
• Bygg så att det syns. Gräv där du står och låt produkten marknadsföra sig själv.
• Investera i underhåll.
• Bjud in gratis i början för att rulla igång hjulet.
• Marknadsför, visa upp dig där gästen finns. Cykelevents, tävlingar osv.
• Snyggt och prydligt. Ordning och reda.
• Våga ta betalt.
• Produktutveckla, ständigt gå framåt.
• Skapa merförsäljning - reservdelar, service, kurser osv.

Information om ledbygge
Efter föreläsningen var det äntligen dags att provcykla på anläggningen, för de som ville. Vissa valde istället att inspektera boenden och höghöjdsbanan. Trots lite lätt duggregn så var det ett glatt gäng som tog sig hela vägen upp till toppen för att sedan ta den relativt nya leden Pelikanen ända ner till starten. Dan Hanssen från Isaberg visade vägen och gav lite tips på vad man ska tänka på när man bygger leder. Det ska vara tydligt skyltat, tydlig gradering efter svårighetsgrad, och man ska försöka skapa intressanta namn till de olika lederna. Efter cykelturen var det skönt med en varm dusch innan alla återvända hem, fyllda med inspiration och nya idéer.

Mtb på Isaberg Mountain Resort © Elna Dahlstrand

vill du veta mer?

  • relaterat

Ta fram styrkan inom dig

Mental coach Susanne Pettersson
Den 4 februari bjöd Smålands Turism in till en digital föreläsning med Susanne Pettersson. Föreläsningen ”Ta fram styrkan inom dig” handlade om att vi alla har förmågan att ta fram styrkan inom oss. Den handlar även om tron på sig själv, att följa sina drömmar och att ingenting är omöjligt.

Småländsk mat med stor potential

”Sverige har nu 17 produkter med skyddad beteckning, och syftet med märkningarna är att öka konkurrenskraften och främja destinationsutveckling och landsbygdens ekonomi, samtidigt som konsumentens möjlighet att göra medvetna val ökar”. Det berättar Camilla Bender Larsson från Jordbruksverket.

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Äppelmust i snölandskap
Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

Nu är det läge att inspirera tyskarna inför semestern!

Tyskarna bokar vanligtvis sin sommarsemester redan i november, men till följd av pandemin väljer många att avvakta. Däremot har det nedstängda samhället och begränsade sociala kontakter bidragit till att många längtar bort och letar inspiration inför nästa resa. Nu har du chans att fånga upp dem!

Inspiration den digitala vägen när Smålands Turism arrangerade cykeldag

mtb i midnattssol
Syftet med dagen var att kartlägga var vi står i cykelutvecklingen, hur vi gemensamt som cykeldestination tar nästa steg och vilka resurser som finns och behövs.

Framgångsrik sommarkampanj för Småland

semester i Småland
Kampanjen “Emigrera till Småland i sommar” stack ut i mängden och engagerade, samtidigt som den lyfte Smålands styrkor och besöksmål online. Svenska gästnätter i länet ökade med drygt 14%!