Goda exempel visar (cykel)vägen framåt!

  • publicerad

Med fokus på mountainbike anordnade vi en studieresan till Borgen Outdoor och Isaberg Mountain Resort. Här ville vi visa upp två anläggningar som kommit långt i sin utveckling och som därför kunde fungera som goda exempel.

Med på studeiresan den 22 oktober var 25 deltagare som på olika sätt arbetar, eller vill börja arbeta med cykelprodukter. Hotellägare, entreprenörer, cykelguider samt representanter från kommuner, destinationsbolag och regionen.

Borgen Outdoor, Värnamo
På Borgen Outdoor var det Keith Johansson och Maria Berglund som visade runt på anläggningen och berättade om den satsning de gör på att skapa en outdoor-anläggning som inte bara riktar sig till cyklister, utan även till vandrare, barnfamiljer, skidåkare och frisbeegolfutövare. Alla ska känna sig välkomna till anläggningen. De berättade också hur man försöker intrigera kultur och design i helhetsupplevelsen, tex när man bygger grillplatser, vandringsleder och rekreationsområden. Ett spännande projekt de berättade om var att man som privatperson med utbrändhetssymptom ska kunna bli ordinerad tid på Borgens egna yogadäck, som recept.

Isaberg Mountain Resort
Efter lunch på Isaberg Höganloft var det dags att lyssna på Louise från Isaberg Mountain Resort. Hon berättade om resan de gjort från att vara en anläggning som främst riktade sig till skidåkare vintertid till en året runt-verksamhet med minst lika stort fokus på cyklister under sommarhalvåret. På så sätt kunde man utnyttja destinations fulla potential och framförallt erbjuda arbete åt de anställda året runt. Hon berättade hur man behövt anpassa verksamheten till en helt ny målgrupp, lära känna sina nya besökare och vilka förväntningar de har på en bra cykelanläggning. Man behöver ha tydliga leder, stort fokus på säkerhet, egen cykeltvätt och cykelverkstad samt rejäla portioner i restaurangen. Numera är det fyra heltidsanställda som enbart arbetar med just cykling och till nästa säsong kommer de ha uppåt 130 st egna hyrcyklar. Många av deltagarna reagerade positivt på hur pass många det faktiskt var som besökte såväl Borgen som Isaberg, vilket är positivt ur dels folkhälsoperspektiv men även ur ett lönsamhetsperspektiv.

Här kommer några handfasta tips från Louise till dig som vill rikta din verksamhet mot just cyklister:
• Se och lär av andra. Kopiera smart, investera i utbildning och studiebesök.
• Bygg så att det syns. Gräv där du står och låt produkten marknadsföra sig själv.
• Investera i underhåll.
• Bjud in gratis i början för att rulla igång hjulet.
• Marknadsför, visa upp dig där gästen finns. Cykelevents, tävlingar osv.
• Snyggt och prydligt. Ordning och reda.
• Våga ta betalt.
• Produktutveckla, ständigt gå framåt.
• Skapa merförsäljning - reservdelar, service, kurser osv.

Information om ledbygge
Efter föreläsningen var det äntligen dags att provcykla på anläggningen, för de som ville. Vissa valde istället att inspektera boenden och höghöjdsbanan. Trots lite lätt duggregn så var det ett glatt gäng som tog sig hela vägen upp till toppen för att sedan ta den relativt nya leden Pelikanen ända ner till starten. Dan Hanssen från Isaberg visade vägen och gav lite tips på vad man ska tänka på när man bygger leder. Det ska vara tydligt skyltat, tydlig gradering efter svårighetsgrad, och man ska försöka skapa intressanta namn till de olika lederna. Efter cykelturen var det skönt med en varm dusch innan alla återvända hem, fyllda med inspiration och nya idéer.

Mtb på Isaberg Mountain Resort © Elna Dahlstrand

vill du veta mer?

  • relaterat

En tysk säsong på framfart

Efter inspirerande och givande dagar på ITB-mässan kan vi konstatera att den tyska turistens intresse för Sverige blomstrar. Trenderna håller i sig, och efterfrågan på svenska upplevelser ökar – vi seglar i medvind.

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Äppelmust i snölandskap
Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

Nytänk gav lyckat resultat i sverigekampanj

Kvinna med cykel på brygga vid vatten
För årets sverigekampanj valde vi att satsa på att nå våra målgrupper på ett nytt sätt och på en ny plattform – nämligen TikTok. Att vara första region i Sverige att satsa på en strategi på TikTok visade sig vara ett bra beslut!

Inspirationsresa med bruksorter i fokus

Vd Kristina Christofferson visar deltagarna några av rummen som går att hyra på området i Nääs fabriker.
Med syfte att ge inspiration och kunskap om hur en mindre ort kan utveckla sitt bruks- och industriarv till att bli ett besöksmål har vi besökt Glasets Hus i Limmared och Nääs Fabriker i Tollered. Två ledord som sticker ut från resan är volontärer och vikten av att ha en dragare.

Trysil satsar på cykling för alla

Cyklister i Trysil Bike Arena
Vårt cykelnätverk besökte Norge för att lära sig om Trysils utveckling från välkänd skiddestination till att numer även locka cyklister. En omställning som varit en succé!

Småländska entreprenörer vill satsa på fisketurism

Intresset var stort under temadagen om fisketurism på Wallby Säteri. Ett event som Smålands Turism anordnade tillsammans med länsstyrelsen och lokala entreprenörer. Samverkan mellan olika intressenter, hållbart fiske och att ta kontroll över vattnet var några av dagens nyckelord.