Studieresan till Skottland gav både mjölksyra och mersmak

  • publicerad

Tillsammans med Värnamo Kommun arrangerade Smålands Turism en studieresa till ett av cyklisternas favoritområden, Glentress i Skottland. Syftet var att få uppleva och inspireras av cykelregionen, samt att träffa representanter från Visit Scotland.

Tillsammans med representanter från Värnamo kommun, boendeanläggningar och föreningar från Värnamo besökte vi i början av juni Glentress, Skottland. Vi skulle få uppleva Glentress som cykeldestination och själva besöka de cykelvänliga boendena, undersöka infrastrukturen, träffa besökare, se hur de byggt och markerat lederna - och vi skulle givetvis cykla!

En av världens främsta cykeldestinationer
Redan i början av 2000-talet gjorde Visit Scotland en storsatsning på cykling och då främst inom MTB. Sju områden startade då något som kallades ”7stanes” som omfattade bland annat Glentress.
Nätverk med kommuner, cykelföreningar, markägare och boendeanläggningar skapades. En cykeldestination i världsklass var det gemensamma målet. Leder byggdes och märktes, och ryktet spred sig snabbt, såväl nationellt som internationellt om den fantastiska cyklingen. Sedan dess har antalet besökare ökat årligen och även om många andra länder och destinationer nu erbjuder konkurrenskraftig cykling, så finns Skottland och Glentress alltid med i diskussionerna om var man hittar den bästa MTB-cyklingen.

Arbete för att samla regionen
Paula Ward och Ed Shoote från Visit Scotland är några av dem som ligger bakom satsningen kring cyklingen i ”7stanes”. Av dem fick vi höra om utvecklingen sedan starten. De berättade om den komplicerade processen att få alla inblandade på samma spår och att få dem att inse den potential som fanns inom cykelturismen. Man fick kämpa emot fördomar som att cykelturister inte spenderar några pengar på destinationen utan bara sliter på cykellederna. Både Paula och Ed är dedikerade cyklister vilket de tror är en stor fördel om man ska arbeta med cykling på ett trovärdigt sätt.

-Jag märkte ganska tidigt att det var betydligt enklare att påverka och inspirera beslutsfattarna om man tog med dem ut från kontoren och visade dem naturen, lederna och möjligheterna som fanns, berättar Ed Shoote, Visit Scotland.

Paula och Ed insåg även att man inte enbart ska rikta sig till medelålders män, även om de är den största målgruppen, utan försöka få med hela familjen och skapa produkter och förutsättningar för såväl barn som vuxna nybörjare. Detta genom att erbjuda leder av olika svårighetsgrad, möjlighet att hyra elcykel och genom att det finns andra aktiviteter för den familjemedlem som inte är intresserad av cykling.

-Efter att ha lyssnat på Visit Scotlands lärdomar har jag insett att vi bör rikta vår marknadsföring till hela familjen och framförallt till kvinnorna, för vem är det oftast som fattar besluten i familjen? säger Bobo Norlin, Vetlanda Stadshotell.

Naturen viktig för cykelupplevelsen
En annan framgångsfaktor för cykelsatsningen i Skottland är det fantastiska landskapet, något man inte ska underskatta när det gäller att bygga destinationer och cykelleder. Kvaliteten på lederna i sig är såklart av yttersta vikt men det är det omkringliggande landskapet som höjer upplevelsen till något alldeles extra.

Cykelturism i Småland
Resan till Skottland var mycket givande och vi tror att många av oss fick en djupare insyn i hur man skapar en lyckad cykeldestination. Det krävs framförallt samarbete, att man inkluderar kommuner, föreningar, markägare och de eldsjälar som det finns så många av inom cyklingen i Småland. Dessutom behövs det finansiering för ledbyggande, infrastruktur och marknadsföring. Vi på Smålands Turism kommer att fortsätta vår satsning på cykelturismen och tillsammans med kommuner och föreningar fokuserar vi på följande:

  • Kartlägga leder, såväl mtb, gravel som landsväg.
  • Lokalisera cykelvänliga boenden, kaféer och besöksmål
  • Undersöka möjligheterna för en gemensam plattform likt Bike in Dalarna eller Bike in Bergslagen.
  • Arrangera utbildning i ledbyggande.

Vi lämnade Glentress och Skottland med en känsla av att vi i Småland har en bit kvar, men att många av förutsättningarna finns. Framförallt finns viljan att utveckla Småland som cykeldestination!

Cylister Glentress. Foto: Sandra Salinger
Cykling i Glentress. Foto: Sandra Salinger

vill du veta mer?

  • relaterat

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.

Regional besöksnäringsstrategi för Jönköpings län 2023-2030

Två personer som cyklar uppför Huskvarnaberget i soldnedgång.
För att stärka besöksnäringen och lägga en gemensam grund för hållbar platsutveckling och innovation inom näringen, har Region Jönköpings län tillsammans med Smålands Turism tagit fram länets första regionala besöksnäringsstrategi i nära samverkan med länets kommuner och aktörer från besöksnäringen.

Sommaren är här – tyska charterflygen landar igen

Eurowings discovery flygplan som landar för första gången med årets charterresor på Jönköping Airport som spolas med en ridå av vatten av flygplatsens räddningstjänst.
Den 29 juni landade årets första charterflyg från Frankfurt på Jönköping Airport. Det är det Lufthansaägda flygbolaget Eurowings Discover, som flyger i år. Händelsen hyllades på flygplatsen.

Länets första regionala besöksnäringsstrategi beslutad

Den 13 juni 2023 fattade regionfullmäktige beslut om Regional besöksnäringsstrategi för Jönköpings län 2023–2030. Strategin är den första som gjorts för vårt län och den har tagits fram av Region Jönköpings län och Smålands Turism i nära samarbete med länets kommuner och flera andra aktörer.