Flerårigt projekt har engagerat regionens kommuner och företagare

  • publicerad

I det treåriga projektet Hållbar Produktutveckling har företagare och kommuner i Jönköpings län deltagit i arbetet att utveckla och skapa kvalitativa, hållbara turistprodukter för exportmarknaden. Vi ser nu fram emot att fortsätta arbeta med de viktiga nätverken och utvalda temaområden under 2020!

Nu har vi på Smålands Turism rott i land projektet Hållbar Produktutveckling efter 3,5 fantastiska år. Över 200 företag har deltagit i utvecklingsarbetet, 600 personer har utbildats på kunskapsseminarium och 320 aktörer deltar i våra nätverk. Tack alla som deltagit och stöttat besöksnäringen i länet med så stor entusiasm!

Fokus på internationella besökare
Projektets syfte var att skapa förutsättningar för besöksnäringen att produktutveckla och skapa nya kvalitativa, hållbara turistprodukter för exportmarknaden. Vi har gjort det och även skapat effektiva processer för att kunna fortsätta utveckla extraordinära upplevelse framöver. Under projektets gång har vi genomfört guideutbildning, individuella coachningar, kunskapsdagar, Swedish Welcome-rådgivning, speed-dating, workshops, studieresor, fältdagar med expertis, inventeringar, kartläggningar etcetera.

En lärorik resa
Smålands Turism har under tiden tagit till sig en massa lärdomar, sådant som uppfattades som lätt i starten var svårt och tvärtom. Efter uppstartsfasen med rekryteringar och inventeringar skapades många givande långsiktiga relationer med företagen, mycket tack vare projektledningens trovärdighet, och näringen i länet visar upp mätbara och konkreta förbättringar i produktutvecklingen. Vi har också tillsammans byggt upp tematiska och geografiska nätverk som bibehållits över tiden.

Starkt samarbete i regionen
Ibland har utvecklingstempot blivit långsammare när många organisationer deltagit, vi har behövt söka efter vilka roller som vem ska ha och hur vi bäst kunnat dra nytta av varandra för att på riktigt ge näringen bättre förutsättningar. Ibland kändes vägen lång och krokig som en småländsk grusväg, men med fokus på att utveckla kommersiella hållbara produkter har vi gemensamt lyckats åstadkomma oerhört mycket de senaste åren.

Fortsatt fokus på utvalda temaområden
Smålands Turisn fortsätter att brinna för de teman som lyfts inom projektet; cykling, mat, unika boenden och natur- och kulturturism i skyddad natur samt digitalisering. Vi ser nu fram emot att fortsätta arbeta med alla dessa teman under 2020 och framåt. För att fortsätta utvecklingen framåt tillsammans kommer vi även arbeta för att hålla de så oerhört viktiga nätverken vid liv. Vi vet nu var länet har sin största potential och var vi i framtiden bör koncentrera våra krafter. Det passar tidsmässigt perfekt i tiden när vi tillsammans under 2020 ska börja arbeta med en Regional Turismnärings Strategi för Jönköpings län.

Vi vill också speciellt tacka våra tre pilotområden för stöd och engagemang:
• Östra Vätterbranterna med Gränna/Visingsö
• Isabergsområdet och Store Mosse nationalpark
• Skiröområdet

vill du veta mer?

  • relaterat

Småland matchar tyskarnas resedröm även efter pandemin

Branschens trender är entydiga: tyskarna längtar efter att få resa men förväntar sig större flexibilitet, trygghet och säkerhet än tidigare. Det framgick på ITB, världens största fack- och konsumentmässa för turism, som i år var helt digital.

Kampanj för att stötta mötesbranschen i Jönköpings län

flotte på Vättern
Med glimten i ögat vill vi påminna om att Småland har tänkt till för att besökare ska kunna åka på konferens, bo på hotell och koppla av en stund när världen krisar mindre. Filmer i sociala medier kommer leda till en kampanjsajt där länets mötesanläggningar presenteras.

Natur och Ekoturismföretagare erbjuds utvecklingscheck på upp till 150 000 kronor. Vi kan hjälpa till med din ansökan!

Kvinna i kajak
Tillväxtverket erbjuder utvecklingscheckar till natur- och ekoturismföretag. Syftet är att företagen ska stärka sin förmåga att utveckla och ställa om sin verksamhet.

Småland ökade sitt PR-värde trots reserestriktioner!

kaffekanna häller upp kokkaffe i Småland
Pandemin tvingade oss att ställa in planerade pressresor under 2020. Men tack vare vårt konstanta arbete med journalister och influencers före utbrottet av covid-19, har fantastiska artiklar och utrymme i tysk tv gett ett stort genomslag!

De småskaliga bryggerierna blomstrar

Humle
Ska man prata lokala och småskaliga finns det all anledning att prata öl. Det är en uråldrig dryck som gått från att vara superlokal till att domineras av ölindustrins jättar, för att på senare tid åter kännetecknas av mångfald och ett ökande antal mindre, lokala producenter.

Ny kampanj ska lyfta Smålands nationaldag

Tjej äter marsipantårta i Småland.
För att skapa uppmärksamhet nationellt kör Smålands Turism tillsammans med Region Kalmar län i Kalmar och Destination Småland i Kronoberg en kampanj på Fössta tossdan i mass – smålänningarnas egen nationaldag! Genom sponsring i sociala medier vill vi sprida glädje med tååtor och småländska uttryck.