Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

  • publicerad

Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

Glögg

1. Rabarberglögg, Nordells musteri

Med smak av kardemumma, kanel och pomerans är rabarberglöggen perfekt till jul. Den är en charmig lurifax som ändrar karaktär beroende på om den serveras varm eller kall. Läs mer på deras Facebook.

2. Årets glögg: Enets mathanverk

En glögg på aronia och äppelmust som kryddats varsamt med kanel, pomerans och kryddnejlika. Aronia och kryddnejlika är de mest framträdande smakerna på den vackert färgade glöggen, som bäst serveras varm. Läs mer om Enets mathantverk.

Festliga drycker

1. Ruducider 2,25%, Rudenstams Bär&frukt

Denna prisvinnande cider är ett äkta hantverk på egen råvara. Drycken tilldelades guld i cider SM 2022 i klassen halvtorr. Smaken är ljuvlig och gör sig väl under festliga tillställningar.

2. Björksoda, Ängabacken

Fermenterad björksav är en helt ny dryck och smak för Sverige. Drycken uppvisar ett försiktigt bubblande som gör sig väl, både som mingeldryck och till mat. Läs mer om Ängabackens björksoda här.

Must

1. Äpplemust med fruktkött, Vista Kulle Fruktodling

En len äpplemust med den råa äpplesmaken väl bevarad. Drycken kan värmas försiktigt för att avnjutas en vinterdag. Läs mer kring drycken här.

2. Alice premiummust, Rudenstams Bär&Frukt

Alice är en decemberfavorit, med sin något syrliga, men ack så goda smak. Premiummusten passar utmärkt under kyliga dagar.

Äppelmust i snölandskap
Drycker från Småland.
  • relaterat

Möt den medvetne resenären!

personer skrattar och äter utomhus
Morgondagens resenär lägger stor vikt vid hållbara val, naturliga och hälsosamma upplevelser samt värderar växtbaserade alternativ väldigt högt, vid matbordet. Hur kan vi möta dessa förväntningar i erbjudanden och upplevelsepaket?

Michaelas sommartips på lokala drycker -komplettera sommarens upplevelser med drycker som smakar Småland.

Läskande drycker hör årstiden till och förhöjer en sommarlunch, en grillbuffé eller en härlig picknickkorg i naturen. Nu finns det en rad spännande lokala drycker att välja bland. Michaela Ullmark på Slottsvillan i Huskvarna ger oss sina bästa tips på hur du kan servera småländsk sommar i glaset.

Besökare välkomnas att smaka Småland i glaset – The Drinkable Country är här

Mat och dryck på Wallby Säteri, en av 16 utvalda leverantörer med ett bord i kampanjen Sweden - the Drinkable Country
Visit Sweden introducerar Sweden- The Drinkable Country och Smålands Turism ser stora möjligheter för företagen i regionen, både dryckesproducenterna och besöksnärings-företagen som redan har inspirerats till att utveckla nya lokala alkoholfria smakupplevelser.

Visit Sweden har lanserat svemesterkampanj för den svenska marknaden

Upplevelseguiden tipsar bland annat om måltidsupplevelser i norra Småland.
Visit Sweden kör nu sin svemesterkampanj för att marknadsföra Sverige mot den inhemska marknaden. Besökares reseberättelser ska inspirera andra och man vill nå resenärerna redan i planeringsstadiet. Kampanjen består av två delar, De ofrivilliga turisternas guide till Sverige och Upplevelseguiden.

Nässjö kommun vill lyfta närområdet genom samarbete med lokal cykelprofil

Daniel Johansson även kallad Cykeldanne (längst till höger) på en av rundorna i sällskap med några lokalbor.
Nässjö kommun har inlett ett samarbete med äventyraren och cykelprofilen Daniel Johansson även känd som Cykeldanne. Med hans hjälp ska besökare och lokalbefolkning upptäcka närområdet och platser de inte visste fanns genom att haka på rådande cykeltrend.

Rudenstams serverar Plant based i glaset

Måltidsturismen är på stark frammarsch, spännande platsunika drycker gör måltidsupplevelsen komplett och Jönköpings län har fantastiska förutsättningar att locka fler resenärer med efterfrågade och hållbara smak- och dryckesupplevelser. Det är Visit Sweden och Smålands Turism rörande överens om.