Trender kring den tyska turisten 2024

 • publicerad

Att resa på egen hand, att få långvariga effekter av resan och att resa omsorgsfullt är några av årets trender kring resande för den tyska turisten. Här är sju trendspaningar att använda dig av när du utvecklar nya produkter och marknadsför din verksamhet mot den tyska målgruppen.

Cykelturismen blomstrar

Cykelturer har blivit allt populärare för tyska turister, där 4,6 miljoner personer gav sig ut på cykelturer med minst tre övernattningar under 2022. Den växande trenden av cykelturism kännetecknas av följande:

 • Majoriteten av cykelturisterna är mellan 45 och 64 år och väljer ofta att resa med partner eller vänner. Hela 95,6% använder sin egen cykel.
 • De flesta planerar sina turer själva via internet eller genom vänners rekommendationer, och använder skyltar och mobila appar för orientering.
 • Hotell och pensionat är populära boendealternativ bland cykelturister.
  Denna trend visar på en ökad efterfrågan på aktiva semesterupplevelser där friheten att utforska på cykel lockar många.

Resonansturism – Mer än bara en resa

Resonansturism handlar om att skapa djupgående och bestående upplevelser för resenärer. Det är en resform som inte bara sker i stunden utan fortsätter att påverka och berika den som reser, långt efter att resan är över. Denna typ av turism betonar äkta möten och utbyten med människor, och en djupare förståelse för kultur och miljö. Viktiga delar i resonansturismen inkluderar:

 • Att bygga relationer med människor, naturen och miljön.
 • Framväxten av en "vi-kultur" där samhörighet och tillhörighet värderas högre än olikheter.
 • Dessa principer blir alltmer centrala även inom resebranschen.

Campingtrenden i Tyskland: Enkelhet och frihet i fokus

Campinglivet fortsätter att vara populärt i Tyskland, symboliserande frihet och oberoende. Under 2022 registrerades drygt 90 000 husbilar och husvagnar, och inför 2023 syns tydliga trender inom camping:

 • Ökat intresse för små, enklare campingplatser, inklusive mikrocamping.
 • Stort fokus på digitala lösningar: Möjligheten att boka och betala online samt efterfrågan på Wifi anses viktigare än lokala shopping- och matställen.
 • Resor som präglas av enkelhet och smidighet.
 • Camping med husdjur och ensamresor blir allt populärare.
 • Små skåpbilar och lättare husvagnar, ofta med taksovplatser, är i trend.
  Dessa trender speglar en önskan om enkelhet och flexibilitet i semestrandet.

Workcation: Framtidens flexibla arbetsmodell

Workcation, att kombinera arbete med semester, blir allt populärare bland yrkesverksamma. Denna trend återspeglas i följande punkter:

 • En stor majoritet, nästan två tredjedelar, av de yrkesverksamma som har möjlighet att arbeta på detta sätt är mycket intresserade av workcation.
 • Redan var tionde anställd har anammat denna arbetsform, vilket visar på dess växande popularitet.
 • Trots det höga intresset för workcation, medger mer än hälften av de yrkesverksamma att deras nuvarande yrkesroller inte erbjuder möjlighet till denna arbetsmodell.
  Modellen erbjuder en unik kombination av arbete och avkoppling, men utmaningen ligger i att bredda tillgängligheten så att fler yrken kan dra nytta av denna flexibilitet.

Slow Tourism: En djupare reseupplevelse

Slow Tourism är ett alternativ till traditionell massturism, där resandet sker i en lugnare takt med fokus på kvalitet och djupare upplevelser:

 • Utforska och uppskatta kultur, historia och lokala specialiteter i en region, istället för att stressa igenom många aktiviteter.
 • Skapa en meningsfull och äkta koppling till destinationen.
 • Bidra till miljövård och främja hållbarhet.
  Denna form av turism ger resenärer en chans att verkligen fördjupa sig i en plats, lära känna dess unika egenskaper och bidra positivt till lokalsamhället och miljön.

Soloresor: En ökande trend

Intresset för soloresor har ökat markant:

 • Sökningar efter flygresor för ensamresande har stigit med 36% år 2023 jämfört med föregående år.
 • Hälften av resenärerna, 54%, funderar på att resa ensamma under 2023, där 85% av dessa är kvinnor.
 • 65% av ensamresenärerna väljer detta eftersom de inte delar reseintressen med familj och vänner.
 • Det främsta motivet är önskan om frihet: "Jag vill se världen och inte vänta på andra. Jag vill göra vad jag vill."

Hållbar turism: En utmaning för framtiden

Trots att tyska resenärer värderar hållbarhet, återspeglas detta inte alltid i deras bokningsbeteende:

 • Resans koldioxidavtryck och social hållbarhet påverkar sällan bokningsbeslut.
 • Viljan att betala extra för hållbara tjänster är generellt låg.
 • Endast 6-8% väljer aktivt hållbart boende eller arrangörer.

Statistiken är sammanställd av Ehrenberg & Sørensen Kommunikation och skapad av ADAC-Tourismusstudie 2023.

Två personer som cyklar förbi en röd stuga med vita knutar i Småland en sommardag.
En av de tyska trenderna är ökningen av cykelturism. © Chris Lanaway

vill du veta mer?

 • relaterat

Locka nederländska turister utifrån intresse

En mamma och dotter på ca 2 år som får en guidad tur på Store mosse. De sitter på spångade leder och har hukat ner sig för att inspektera mossan.
Nästan 90% av nederländska resenärer är intresserade av Sverige, och Småland står ofta högt på deras önskelista. Vår region erbjuder den perfekta kombinationen av natur, äventyr och vandring, något som den nederländska turisten älskar.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Trender och spännande möten på världens största resemässa

Inne på ITB mässan i Berlin. Vi ser Visit Swedens monter med resterande svenska regioner.
”Welcome back World” – dessa var orden deltagare möttes av på världens största resemässa ITB, som i år arrangerades fysiskt för första gången sedan 2019. Hela Småland delade ett gemensamt bord där både förbokade och spontana möten ägde rum, med researrangörer, press och andra intressenter.

Tyska trendspaningar 2023

Familj som campar i sin husbil på sommaren med natur och vatten runtomkring dem.
Tre trendspaningar kring den tyska resenären är att de kommer i högre grad kunna jobba på avlägsen plats, de vill ha mer hälsoinspirerade resor och förväntar sig en hög standard på de boenden som de väljer ut. Även camping är något som trendar för målgruppen.

Paketresor, tyska 65-plussare, service och hållbarhet - de nya trenderna framöver

Under en uppskattad föreläsning i februari "Marknadstrender och efterfrågan på hållbarhet" delade vår vd Helene Berg med sig av nya trender och viktiga kriterier som prioriteras hos tyska resenärer framöver samt vad skandinaviska resenärer förväntar sig inom hållbarhet.

Måltidsupplevelsens framtid

Måltidsupplevelser blir framöver en större del av en destinations attraktion. Måltidsturism är inte längre en ”nischaktivitet” utan en aktivitet för alla. UNWTO pekar på att en tredjedel av resenärers hela resebudget läggs på mat och måltid. Men vad är det man vill lägga sina pengar på?