Tyska charterflyg landar återigen i Jönköping

  • publicerad

För första gången på tre år landade ett tyskt charterflyg på Jönköping Airport den 5e augusti. Satsningen är ett unikt samarbete mellan tyska researrangörer, Smålands Turism och Charterways. Ett glädjande besked för länets turismnäring.

Bakom flyget ligger ett långsiktigt och ihärdigt arbete från Smålands Turism ihop med det tyska bolaget Charterways och tyska researrangörer.
- Vi har haft charterflyg till Jönköping tidigare. Efterfrågan på den tyska marknaden är
stark, men på grund av flygbolagskonkurser och därtill en pandemi har det de senaste
åren inte kunnat genomföras några flygningar mellan Frankfurt och Jönköping,
säger
Helene Berg, vd på Smålands Turism.

Planet som landade på eftermiddagen den 5e augusti flögs av Lufthansa, ett flyg som inte landat på Jönköping Airport på många år. För Jönköping Airport är det glädjande att äntligen kunna ta emot resenärer från Frankfurt igen. När planet landade hälsades det därför av en vattenkaskad från tankbilar och resenärerna bjöds på svenskt fika. Det andra charterflyget landade redan veckan efter och framöver räknar man 6 - 8 flygningar per år.

- Det som gör detta samarbete så unikt och långsiktigt är att konkreta produkter arbetas fram av researrangörerna ihop med marknaden. Vi har ett tätt samarbete med de tyska researrangörerna vilket garanterar att vi alltid kan erbjuda det marknaden efterfrågar. Att vi redan fått igång två flygningar i år trots pandemin är ett bevis på detta, säger Helene Berg. Hon hoppas på att Småland och Sverige ska kunna bli ett allt viktigare resmål för tyska turister.

Besöksnäringen i länet gläder sig också åt charterflygen
- Vi är tacksamma att Mullsjö som destination lyfts fram hos researrangörerna. Vi har en stor bredd i Mullsjö och kommunen och invånarna ser att turismen är viktig. Långsiktigheten i detta är också viktigt för oss för att kunna investera i framtiden och ha en hållbar destinationsutveckling, säger Peter Lundberg, delägare Hotell Björkhaga och Hotell Mullsjö.

Flygplan hälsas välkommet av en vattenkaskad från tankbilar.
Det tyska charterplanet landade på Jönköping Airport och hälsades välkommet av en vattenkaskad från tankbilar. © Henrik Rosén

vill du veta mer?

  • relaterat

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.