Utdelning av Årets turismpris flyttas fram

  • publicerad

På grund av pandemin har Jönköpingsgalan och prisutdelningen av Årets Turismpris 2020 i Jönköpings län blivit framflyttad till januari 2021.

Årets Turismpris delas årligen ut till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. I januari i år presenterade vi de nominerade till Årets Turismpris 2020. Store Mosse, Wallby säteri och Abloc. Samtliga har under föregående år arbetat med att stärka Småland och Jönköpings län som en attraktiv destination.

Vinnaren utses i januari 2021
Jönköpingsgalan och prisutdelningen var först planerad till den 14 mars i år. I och med de nya restriktionerna till följd av coronapandemin sköts galan fram till september. Men då restriktionerna ännu kvarstår siktar man istället på att hålla Jönköpingsgalan i januari 2021.

”Vill vill så gärna köra Jönköpingsgalan men inser att vi måste flytta den ytterligare en gång. Men vi ger inte upp, vårt 20 års jubileum ska firas, pristagarna ska hyllas och Jönköpingsgalan ska genomföras. Nu väntar vi bara på en vardag där vi kan umgås igen.” Jönköpingsgalan

Representant till Stora Turismpriset 2020
Vanligtvis blir vinnaren av Årets Turismpris direkt länets representant till det nationella Stora Turismpriset samma år. Men i år är det många saker som är annorlunda och behöver ställas om. Tillväxtverket och Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, som delar ut priset, har därför beslutat att ändra kriterierna för 2020. I år kommer man istället uppmärksamma flera aktörer som gjort stora, hållbara och innovativa förändringar i sin verksamhet, mitt i en svår kris. Smålands Turism har därför utsett temaparken High Chaparral som Jönköpings läns representant år 2020.

High Chaparral har behövt tänka om helt för att kunna hålla parken öppen under sommarsäsongen 2020. Genom att tidigt samarbeta med specialister har man snabbt agerat för att skapa en säker och hållbar miljö, både för gäster och personal. Detta, utan att tumma på gästens upplevelse. Här kan du läsa mer om High Chaparrals omställning.

Nominerade till Årets Turismpris: Store Mosse nationalpark, Wallby säteri, Abloc.
  • relaterat

De småskaliga bryggerierna blomstrar

Humle
Ska man prata lokala och småskaliga finns det all anledning att prata öl. Det är en uråldrig dryck som gått från att vara superlokal till att domineras av ölindustrins jättar, för att på senare tid åter kännetecknas av mångfald och ett ökande antal mindre, lokala producenter.

Ny kampanj ska lyfta Smålands nationaldag

Tjej äter marsipantårta i Småland.
För att skapa uppmärksamhet nationellt kör Smålands Turism tillsammans med Region Kalmar län i Kalmar och Destination Småland i Kronoberg en kampanj på Fössta tossdan i mass – smålänningarnas egen nationaldag! Genom sponsring i sociala medier vill vi sprida glädje med tååtor och småländska uttryck.

Pris av råvaror från Småland

Årets Turismpris -  en lokalt designad skulptur, tillverkad med råvaror från Smålands rika natur.
Årets Turismpris som delas ut av Smålands Turism är en lokalt designad skulptur, tillverkad med råvaror från Smålands rika natur.

Wallby Säteri vinnare av Årets Turismpris 2020

Magnus Nyman, ägare av Wallby säteri.
Under den digitala Jönköpingsgalan den 26:e februari delade Smålands Turism ut Årets Turismpris 2020 i Jönköpings län. Vinnare blev Wallby Säteri, Vetlanda. Med en unik produkt som växlar efter årstiderna erbjuder säteriet en upplevelse där småländska smaker och natur står i fokus.

En digital resa in i framtiden

I rask takt sker en digital utveckling i samhället – liksom inom besöksnäringen. För att stärka vår regions digitala arbete – nu och i framtiden – har vi på Smålands Turism inlett ett samarbete med Digital Tourism Think Tank (DTTT).

Planerade insatser för att stötta besöksnäringen under 2021

Par håller hand
Pandemin har tvingat oss alla att ställa om och hålla ut. För att stötta företagarna inom Jönköpings län planerar Smålands Turism ett antal aktiviteter.