Konsten att få människor att känna sig välkomna

  • publicerad

Det kan låta enkelt på pappret men att vara en välkomnande verksamhet och få människor att känna sig sedda är en kompetens i sig. Under två tillfällen i februari har Kicki Grunditz Kindvall från Värdskapet Sverige lärt ut denna konst till besöksnäringsföretag i länet.

Service ger man - värdskap är man
Kicki Grunditz Kindvall inleder med frågan - Vad kännetecknar välkomnande människor och verksamheter? Värdskap är när människan kommer först. Det handlar om val av förhållningssätt och har att göra med min attityd och inställning. Ett öppet, inkluderande beteende som präglas av respekt, värdighet och omtanke känns välkomnande på riktigt. Och väljer vi att anta perspektivet att se alla som gäster så blir det per automatik ett annat förhållningssätt.

Utmaningar för det goda värdskapet
Det finns en rad utmaningar för en organisation eller en individs möjligheter till ett gott värdskap. Det kan vara yttre hinder såsom struktur, bristande resurser eller andras beteenden. Det kan också handla om inre hinder såsom stress och sömnbrist som påverkar mitt värdskap. Att möta och hantera besvärliga beteenden handlar om olika strategier där jag kopplar bort mig själv och försöker se neutralt på situationen så att inte jag själv står i vägen för mitt bemötande.

Sju grunder till ett välkomnande förhållningssätt
Kicki Grunditz Kindvall listar sju punkter som kännetecknar värdskap:

  • Tjänande före egennytta.
  • Helhet före delar.
  • Ansvar före undvikande ( man skyller inte ifrån sig utan jobbar tillsammans).
  • Omtanke före likgiltighet.
  • Kunskap före arrogans
  • Dialog före konflikt.
  • Glädje före besvär.

Här kan du läsa mer om Värdskapet Sverige

Kicki Grunditz Kindvall från Värdskapet Sverige och värd för utbildningen.
Kicki Grunditz Kindvall, värd för utbildningen från Värdskapet Sverige.

vill du veta mer?

  • relaterat

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.

Regional besöksnäringsstrategi för Jönköpings län 2023-2030

Två personer som cyklar uppför Huskvarnaberget i soldnedgång.
För att stärka besöksnäringen och lägga en gemensam grund för hållbar platsutveckling och innovation inom näringen, har Region Jönköpings län tillsammans med Smålands Turism tagit fram länets första regionala besöksnäringsstrategi i nära samverkan med länets kommuner och aktörer från besöksnäringen.

Visa upp ditt företag på Smålandskartan 2024

Bild på Smålandskartan från 2023.
Med en plats i smålandskartan uppmärksammas ditt företag av både svenska och internationella besökare.