Nya måltidsupplevelser i naturen

  • publicerad

Magnus Nyman på Wallby Säteri och Jan Evansson, Ramoa, har tillsammans utvecklat flera nya upplevelser. Ett genomarbetat koncept där unika smaker upplevs i imponerande natur samtidigt som gästen guidas genom upplevelsen.

I november gavs ett perfekt tillfälle att testa det nya konceptet då Smålands Turism välkomnade en internationell pressgrupp. Gruppen utgjordes av 16 välrenommerade matjournalister och influencers från England, Tyskland, Frankrike och USA. De mycket beresta gästerna både för introducerades för svenska traditioner och unika småländska smaker. På menyn stod bland annat rökt vätternsik, lufttorkat älginnanlår, mamma Metas småländska ostkaka, samt ostar från Räven och Osten samt Vasens utanför Vetlanda. Intrycket av de lokala smakerna förstärktes ytterligare då de intogs utomhus i omgivningarna kring Skirö och Ramkvilla. Programmet bestod av kräftfiske, bastubad, landsvägscykling och vandring och dessutom blev de inbjudna till en, av Magnus och Jan, speciellt framtagen matupplevelse.

"Mitt ute i skogen tar man sig fram genom en mörk tunnel som kommer ut till Hörnebo skiffergruva, ett av Sveriges vackraste dagbrott. Här möttes gästerna av ett uppdukat bord med unika smaker från producenter i vårt närområde. Med andra ord fick de en smak av Småland ute i den vackra småländska naturen", berättar Magnus Nyman.

Medvetet värdskap skapar upplevelsen
Till skillnad från svenska besökare som kanske har en relation och föreställning om de småländska traditionerna, så behöver de mer ovana besökarna en närmare förklaring för att förstå och uppskatta konceptet. Wallby Säteri och Ramoa jobbar intensivt med att utveckla fördjupade måltids- och naturupplevelser.

På Wallby Säteri tänds lägerelden nere vid sjön och samtidigt som gästerna grillar sitt eget pinnbröd och smakar nybryggt kokkaffe och lokal äppeldryck, berättar Magnus om platsen, dess traditioner och de närodlade råvarorna. Vid sjön vittjas kräftburar och med hjälp av berättelsen om det svarta guldet, festmaten för kungligheterna, höjer Magnus kunskapen. Därefter får de modiga gästerna sätta sig i den vedeldade bastun innan det är dags att hoppa i det mörka vattnet. Vattnet där man tillsammans tidigare fiskat upp de krälande kräftorna med klor. Det är en något gränsöverskridande aktivitet att klä av sig och bada utomhus i november, men ofta en mycket uppskattad sådan.

"Att bada i en sjö kallas i England för ”wild swimming”, då förstår ni hur långt våra internationella gäster ibland är ifrån sin egen comfort zone", säger Magnus och ler.

På vägen upp till herrgården lyser stjärnorna på den klara himlen. En vacker inramning av en spektakulär naturupplevelse tillsammans med nyfunna vänner.

"En minnesvärd stund behöver inte vara komplicerad. Det är ofta det enkla, men välgenomtänkta, som skapar stämningen och känslan som vi vill förmedla på Wallby säteri. Vi använder oss av naturen runt omkring oss, och bara det är en obekant men lockande miljö för många av våra besökare. Här uppmuntras du att öppna upp för naturen och stänga ute det som vanligtvis distraherar oss från att vara i nuet", berättar Magnus.

Kvällen följs sedan av en riktig kräftmiddag med traditionsenliga hattar och dekorationer, småländska tillbehör, sånghäften, dryck i glasen och självklart småländska, nykokta kräftor från Skirösjön. Den genuina upplevelsen av de småländska smakerna förstärks av närheten till naturen, till kossorna och hästarna utanför i hagen och kräftorna man tidigare fiskat i sjön.

Satsar på vidare utveckling
Efter att en högst imponerad pressgrupp efterlämnat varma omdöme om sina upplevelser på Skirö och Ramkvilla i november, fortsätter nu arbetet med en ny cykelupplevelse.

"Det är kul att samarbeta med Jan Evansson och tillsammans med Abloc har vi satt igång att utveckla cykelupplevelser mellan Wallby säteri och Ramkvilla", avslutar Magnus Nyman.

Att smaka på och uppleva platsen
Smålands Turism arbetar i satsningen Hållbar produktutveckling med att hjälpa företag inom besöksnäringen i Jönköpings län att ta fram autentiska, platsbundna upplevelser där den småländska traditionen kopplat till vår natur och det småskaliga jordbruket står i fokus. Dessutom har Smålands Turism även regionalt ansvar för måltidsprogrammet som Visit Sweden tagit fram för att utveckla Sveriges måltidsturism.
Att som företagare utveckla nya upplevelseprodukter kräver kunskap och stort engagemang. Magnus Nyman och Jan Evansson har just fått ett tydligt kvitto med fantastiska recensioner på att de faktiskt levererar framtidens efterfrågade måltids- och naturupplevelser.

"Vi ser en stor efterfrågan på måltidsupplevelser där besökaren genom de lokala smakerna skapar sig en känsla och förståelse för platsen", säger Anna Hegethorn, affärsutvecklare Smålands Turism.

Är du som företagare också intresserad av att utveckla nya produkter?
Välkommen att kontakta Johan Delfalk, projektledare Hållbar produktutveckling eller Anna Hegethorn, affärsutvecklare!

måltid i naturen
  • relaterat

En tysk säsong på framfart

Efter inspirerande och givande dagar på ITB-mässan kan vi konstatera att den tyska turistens intresse för Sverige blomstrar. Trenderna håller i sig, och efterfrågan på svenska upplevelser ökar – vi seglar i medvind.

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Äppelmust i snölandskap
Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

Nytänk gav lyckat resultat i sverigekampanj

Kvinna med cykel på brygga vid vatten
För årets sverigekampanj valde vi att satsa på att nå våra målgrupper på ett nytt sätt och på en ny plattform – nämligen TikTok. Att vara första region i Sverige att satsa på en strategi på TikTok visade sig vara ett bra beslut!

Inspirationsresa med bruksorter i fokus

Vd Kristina Christofferson visar deltagarna några av rummen som går att hyra på området i Nääs fabriker.
Med syfte att ge inspiration och kunskap om hur en mindre ort kan utveckla sitt bruks- och industriarv till att bli ett besöksmål har vi besökt Glasets Hus i Limmared och Nääs Fabriker i Tollered. Två ledord som sticker ut från resan är volontärer och vikten av att ha en dragare.

Trysil satsar på cykling för alla

Cyklister i Trysil Bike Arena
Vårt cykelnätverk besökte Norge för att lära sig om Trysils utveckling från välkänd skiddestination till att numer även locka cyklister. En omställning som varit en succé!

Småländska entreprenörer vill satsa på fisketurism

Intresset var stort under temadagen om fisketurism på Wallby Säteri. Ett event som Smålands Turism anordnade tillsammans med länsstyrelsen och lokala entreprenörer. Samverkan mellan olika intressenter, hållbart fiske och att ta kontroll över vattnet var några av dagens nyckelord.