Nya måltidsupplevelser i naturen

  • publicerad

Magnus Nyman på Wallby Säteri och Jan Evansson, Ramoa, har tillsammans utvecklat flera nya upplevelser. Ett genomarbetat koncept där unika smaker upplevs i imponerande natur samtidigt som gästen guidas genom upplevelsen.

I november gavs ett perfekt tillfälle att testa det nya konceptet då Smålands Turism välkomnade en internationell pressgrupp. Gruppen utgjordes av 16 välrenommerade matjournalister och influencers från England, Tyskland, Frankrike och USA. De mycket beresta gästerna både för introducerades för svenska traditioner och unika småländska smaker. På menyn stod bland annat rökt vätternsik, lufttorkat älginnanlår, mamma Metas småländska ostkaka, samt ostar från Räven och Osten samt Vasens utanför Vetlanda. Intrycket av de lokala smakerna förstärktes ytterligare då de intogs utomhus i omgivningarna kring Skirö och Ramkvilla. Programmet bestod av kräftfiske, bastubad, landsvägscykling och vandring och dessutom blev de inbjudna till en, av Magnus och Jan, speciellt framtagen matupplevelse.

"Mitt ute i skogen tar man sig fram genom en mörk tunnel som kommer ut till Hörnebo skiffergruva, ett av Sveriges vackraste dagbrott. Här möttes gästerna av ett uppdukat bord med unika smaker från producenter i vårt närområde. Med andra ord fick de en smak av Småland ute i den vackra småländska naturen", berättar Magnus Nyman.

Medvetet värdskap skapar upplevelsen
Till skillnad från svenska besökare som kanske har en relation och föreställning om de småländska traditionerna, så behöver de mer ovana besökarna en närmare förklaring för att förstå och uppskatta konceptet. Wallby Säteri och Ramoa jobbar intensivt med att utveckla fördjupade måltids- och naturupplevelser.

På Wallby Säteri tänds lägerelden nere vid sjön och samtidigt som gästerna grillar sitt eget pinnbröd och smakar nybryggt kokkaffe och lokal äppeldryck, berättar Magnus om platsen, dess traditioner och de närodlade råvarorna. Vid sjön vittjas kräftburar och med hjälp av berättelsen om det svarta guldet, festmaten för kungligheterna, höjer Magnus kunskapen. Därefter får de modiga gästerna sätta sig i den vedeldade bastun innan det är dags att hoppa i det mörka vattnet. Vattnet där man tillsammans tidigare fiskat upp de krälande kräftorna med klor. Det är en något gränsöverskridande aktivitet att klä av sig och bada utomhus i november, men ofta en mycket uppskattad sådan.

"Att bada i en sjö kallas i England för ”wild swimming”, då förstår ni hur långt våra internationella gäster ibland är ifrån sin egen comfort zone", säger Magnus och ler.

På vägen upp till herrgården lyser stjärnorna på den klara himlen. En vacker inramning av en spektakulär naturupplevelse tillsammans med nyfunna vänner.

"En minnesvärd stund behöver inte vara komplicerad. Det är ofta det enkla, men välgenomtänkta, som skapar stämningen och känslan som vi vill förmedla på Wallby säteri. Vi använder oss av naturen runt omkring oss, och bara det är en obekant men lockande miljö för många av våra besökare. Här uppmuntras du att öppna upp för naturen och stänga ute det som vanligtvis distraherar oss från att vara i nuet", berättar Magnus.

Kvällen följs sedan av en riktig kräftmiddag med traditionsenliga hattar och dekorationer, småländska tillbehör, sånghäften, dryck i glasen och självklart småländska, nykokta kräftor från Skirösjön. Den genuina upplevelsen av de småländska smakerna förstärks av närheten till naturen, till kossorna och hästarna utanför i hagen och kräftorna man tidigare fiskat i sjön.

Satsar på vidare utveckling
Efter att en högst imponerad pressgrupp efterlämnat varma omdöme om sina upplevelser på Skirö och Ramkvilla i november, fortsätter nu arbetet med en ny cykelupplevelse.

"Det är kul att samarbeta med Jan Evansson och tillsammans med Abloc har vi satt igång att utveckla cykelupplevelser mellan Wallby säteri och Ramkvilla", avslutar Magnus Nyman.

Att smaka på och uppleva platsen
Smålands Turism arbetar i satsningen Hållbar produktutveckling med att hjälpa företag inom besöksnäringen i Jönköpings län att ta fram autentiska, platsbundna upplevelser där den småländska traditionen kopplat till vår natur och det småskaliga jordbruket står i fokus. Dessutom har Smålands Turism även regionalt ansvar för måltidsprogrammet som Visit Sweden tagit fram för att utveckla Sveriges måltidsturism.
Att som företagare utveckla nya upplevelseprodukter kräver kunskap och stort engagemang. Magnus Nyman och Jan Evansson har just fått ett tydligt kvitto med fantastiska recensioner på att de faktiskt levererar framtidens efterfrågade måltids- och naturupplevelser.

"Vi ser en stor efterfrågan på måltidsupplevelser där besökaren genom de lokala smakerna skapar sig en känsla och förståelse för platsen", säger Anna Hegethorn, affärsutvecklare Smålands Turism.

Är du som företagare också intresserad av att utveckla nya produkter?
Välkommen att kontakta Johan Delfalk, projektledare Hållbar produktutveckling eller Anna Hegethorn, affärsutvecklare!

måltid i naturen

vill du veta mer?

  • relaterat

Så lyckas du i sociala medier

Sociala medier har funnits en tid nu och de flesta har en Facebooksida och några kanske även jobbar med Instagram. Men hur kan sociala medier skapa affärsnytta? Om det pratade Chrille Peterson, digital strateg och affärsutvecklare, på Smålandsdagen.

Närvaro viktigast under kundens digitala resa

Att vara digitalt närvarande och bokningsbar är grunden för att lyckas, det var ett tydligt budskap när Charlotta Barnden Uddén, Head of Partner Insight på Visit Sweden föreläste på Smålandsdagen.

Destinationens digitala roll

Chrille Petersson liknade den digitala kundresan vid en serpentinväg i Alperna under sin föreläsning på Smålandsdagen, snirklande, brant och med tvära svängar. Han skickade med några tips på vägen hur man som destination på bästa sätt möter kunden under resans gång.

Multiple use of forest

I skogen finns många affärsmöjligheter som ännu inte är förverkligade! Leader Linné Småland driver just nu projektet Multiple use of forest som syftar till Hållbar och Grön företagsutveckling inom skogsnärin…

Smålands måltidsupplevelser lanseras globalt

När Sverige skall inspirera internationella besökare till måltidsupplevelser och aktiviteter i den svenska naturen, spelar Småland och vårt län en stor roll.

Utveckling inom cykelturismen

På den välrenommerade cykelmässan Velofollies i Belgien samlas cykeltillverkare, researrangörer och boendeanläggningar med fokus på cykel, samt cykelintresserade privatpersoner.