Nya måltidsupplevelser i naturen

  • publicerad

Magnus Nyman på Wallby Säteri och Jan Evansson, Ramoa, har tillsammans utvecklat flera nya upplevelser. Ett genomarbetat koncept där unika smaker upplevs i imponerande natur samtidigt som gästen guidas genom upplevelsen.

I november gavs ett perfekt tillfälle att testa det nya konceptet då Smålands Turism välkomnade en internationell pressgrupp. Gruppen utgjordes av 16 välrenommerade matjournalister och influencers från England, Tyskland, Frankrike och USA. De mycket beresta gästerna både för introducerades för svenska traditioner och unika småländska smaker. På menyn stod bland annat rökt vätternsik, lufttorkat älginnanlår, mamma Metas småländska ostkaka, samt ostar från Räven och Osten samt Vasens utanför Vetlanda. Intrycket av de lokala smakerna förstärktes ytterligare då de intogs utomhus i omgivningarna kring Skirö och Ramkvilla. Programmet bestod av kräftfiske, bastubad, landsvägscykling och vandring och dessutom blev de inbjudna till en, av Magnus och Jan, speciellt framtagen matupplevelse.

"Mitt ute i skogen tar man sig fram genom en mörk tunnel som kommer ut till Hörnebo skiffergruva, ett av Sveriges vackraste dagbrott. Här möttes gästerna av ett uppdukat bord med unika smaker från producenter i vårt närområde. Med andra ord fick de en smak av Småland ute i den vackra småländska naturen", berättar Magnus Nyman.

Medvetet värdskap skapar upplevelsen
Till skillnad från svenska besökare som kanske har en relation och föreställning om de småländska traditionerna, så behöver de mer ovana besökarna en närmare förklaring för att förstå och uppskatta konceptet. Wallby Säteri och Ramoa jobbar intensivt med att utveckla fördjupade måltids- och naturupplevelser.

På Wallby Säteri tänds lägerelden nere vid sjön och samtidigt som gästerna grillar sitt eget pinnbröd och smakar nybryggt kokkaffe och lokal äppeldryck, berättar Magnus om platsen, dess traditioner och de närodlade råvarorna. Vid sjön vittjas kräftburar och med hjälp av berättelsen om det svarta guldet, festmaten för kungligheterna, höjer Magnus kunskapen. Därefter får de modiga gästerna sätta sig i den vedeldade bastun innan det är dags att hoppa i det mörka vattnet. Vattnet där man tillsammans tidigare fiskat upp de krälande kräftorna med klor. Det är en något gränsöverskridande aktivitet att klä av sig och bada utomhus i november, men ofta en mycket uppskattad sådan.

"Att bada i en sjö kallas i England för ”wild swimming”, då förstår ni hur långt våra internationella gäster ibland är ifrån sin egen comfort zone", säger Magnus och ler.

På vägen upp till herrgården lyser stjärnorna på den klara himlen. En vacker inramning av en spektakulär naturupplevelse tillsammans med nyfunna vänner.

"En minnesvärd stund behöver inte vara komplicerad. Det är ofta det enkla, men välgenomtänkta, som skapar stämningen och känslan som vi vill förmedla på Wallby säteri. Vi använder oss av naturen runt omkring oss, och bara det är en obekant men lockande miljö för många av våra besökare. Här uppmuntras du att öppna upp för naturen och stänga ute det som vanligtvis distraherar oss från att vara i nuet", berättar Magnus.

Kvällen följs sedan av en riktig kräftmiddag med traditionsenliga hattar och dekorationer, småländska tillbehör, sånghäften, dryck i glasen och självklart småländska, nykokta kräftor från Skirösjön. Den genuina upplevelsen av de småländska smakerna förstärks av närheten till naturen, till kossorna och hästarna utanför i hagen och kräftorna man tidigare fiskat i sjön.

Satsar på vidare utveckling
Efter att en högst imponerad pressgrupp efterlämnat varma omdöme om sina upplevelser på Skirö och Ramkvilla i november, fortsätter nu arbetet med en ny cykelupplevelse.

"Det är kul att samarbeta med Jan Evansson och tillsammans med Abloc har vi satt igång att utveckla cykelupplevelser mellan Wallby säteri och Ramkvilla", avslutar Magnus Nyman.

Att smaka på och uppleva platsen
Smålands Turism arbetar i satsningen Hållbar produktutveckling med att hjälpa företag inom besöksnäringen i Jönköpings län att ta fram autentiska, platsbundna upplevelser där den småländska traditionen kopplat till vår natur och det småskaliga jordbruket står i fokus. Dessutom har Smålands Turism även regionalt ansvar för måltidsprogrammet som Visit Sweden tagit fram för att utveckla Sveriges måltidsturism.
Att som företagare utveckla nya upplevelseprodukter kräver kunskap och stort engagemang. Magnus Nyman och Jan Evansson har just fått ett tydligt kvitto med fantastiska recensioner på att de faktiskt levererar framtidens efterfrågade måltids- och naturupplevelser.

"Vi ser en stor efterfrågan på måltidsupplevelser där besökaren genom de lokala smakerna skapar sig en känsla och förståelse för platsen", säger Anna Hegethorn, affärsutvecklare Smålands Turism.

Är du som företagare också intresserad av att utveckla nya produkter?
Välkommen att kontakta Johan Delfalk, projektledare Hållbar produktutveckling eller Anna Hegethorn, affärsutvecklare!

måltid i naturen
  • relaterat

Grännas polkagrisar och unik cykelupplevelse lyfts i kampanj på TripAdvisor

Nu pågår en Sverigekampanj på Tripadvisor - en av världens största reseplattformar. I samverkan med Visit Sweden och andra regioner presenterar vi Sveriges utbud inom natur, mat, kultur och design för utländska turister. Från vårt län lyfter vi Grännas kända polkagrisar och Cykla i Filmlandskapet.

Besökare välkomnas att smaka Småland i glaset – The Drinkable Country är här

Mat och dryck på Wallby Säteri, en av 16 utvalda leverantörer med ett bord i kampanjen Sweden - the Drinkable Country
Visit Sweden introducerar Sweden- The Drinkable Country och Smålands Turism ser stora möjligheter för företagen i regionen, både dryckesproducenterna och besöksnärings-företagen som redan har inspirerats till att utveckla nya lokala alkoholfria smakupplevelser.

Visit Sweden har lanserat svemesterkampanj för den svenska marknaden

Upplevelseguiden tipsar bland annat om måltidsupplevelser i norra Småland.
Visit Sweden kör nu sin svemesterkampanj för att marknadsföra Sverige mot den inhemska marknaden. Besökares reseberättelser ska inspirera andra och man vill nå resenärerna redan i planeringsstadiet. Kampanjen består av två delar, De ofrivilliga turisternas guide till Sverige och Upplevelseguiden.

Nässjö kommun vill lyfta närområdet genom samarbete med lokal cykelprofil

Daniel Johansson även kallad Cykeldanne (längst till höger) på en av rundorna i sällskap med några lokalbor.
Nässjö kommun har inlett ett samarbete med äventyraren och cykelprofilen Daniel Johansson även känd som Cykeldanne. Med hans hjälp ska besökare och lokalbefolkning upptäcka närområdet och platser de inte visste fanns genom att haka på rådande cykeltrend.

Rudenstams serverar Plant based i glaset

Måltidsturismen är på stark frammarsch, spännande platsunika drycker gör måltidsupplevelsen komplett och Jönköpings län har fantastiska förutsättningar att locka fler resenärer med efterfrågade och hållbara smak- och dryckesupplevelser. Det är Visit Sweden och Smålands Turism rörande överens om.

Livesändning Unika boenden - från idé till verklighet

Smålands Turism har sänt live från skogarna utanför Vetlanda, hos familjen Sälletegs. I centrum, Trakt Forest Hotel, som öppnar sommaren 2022. Tittarna fick höra om det långsiktiga jobb som ligger bakom samt tankar om framtiden. Vi fick även veta att det är smart att involvera en känd arkitekt.