Wallby Säteri i internationell kampanj om nya, unika måltidsupplevelser i Sverige

  • publicerad

Wallby Säteri bjuder in besökare att tillsammans med en egen kock och naturguide plocka ätbara växter i naturen och tillaga råvaror från det lokala skafferiet över öppen eld.

Vi har tidigare i år skrivit om ”The Edible Country”, en internationellt uppmärksammad kampanj, initierad av Visit Sweden med syfte att inspirera utländska besökare till måltidsupplevelser och aktiviteter i den svenska naturen. Rustika träbord har specialritats, snickrats och placerats ut på 7 vackra platser över hela Sverige. I samband med öppningen av borden erbjuds ytterligare 6 bord på nya vackra platser i Sverige. Ett av de nyöppnade borden är placerat på Wallby Säteri utanför Vetlanda.

Upptäcker platsens smaker
I upplevelsen på Wallby väljer gästerna antingen en helt och hållet gör-det-själv-upplevelse med tillhörande inköpslista, recept, instruktioner m,m. Eller så väljer gästen att boka en måltidsupplevelse där de tillsammans med kocken och naturguiden plockar ätbara växter och bär i säsong som sätter karaktär på råvarorna. Råvarorna kommer från det lokala, småländska skafferiet med naturbeteskött, insjöfisk, kräftor, traditionella korvar och ostar.

- Här- och närproducerat är ledord för oss och vi väljer de bästa råvarorna från egen gård och våra grannar, från skogen, sjöarna, betesmarkerna och det bästa mathantverket i vår absoluta närhet, berättar Magnus Nyman, ägare Wallby säteri.

Tillsammans med kocken lagas maten på Wallbys gamla gjutjärnspannor över öppen eld för att sedan avnjutas, gemensamt vid dukat bord under de uråldriga ekarna på Skirösjöns strand. Under bar himmel kommer samtalen kring hur Småland och Skirö smakar just i detta nu att fortsätta. Bastubad, kvällsdopp och övernattning med långsam frukost i äppellunden, går att välja till.

Internationell efterfrågan
Naturnära och autentiska måltidsupplevelser efterfrågas starkt av utländska besökare och det är en tydlig trend även i Sverige att söka efter hälsosam mat ur det lokala skafferiet.
- Vi hoppas att många blir nyfikna på hur Småland smakar - på riktigt, säger Anna Hegethorn på Smålands Turism.

Ytterligare upplevelser i länet
Kampanjen presenterar även tips på andra lokala natur-och måltidsupplevelser i anslutning till borden och från Jönköpings län erbjuds en handfull nya, bokningsbara autentiska måltidsupplevelser. Med kunskap om gästerna och kreativitet har det även skapats frukostupplevelser på Åsens by anno 1900 och Johan Bauer-måltider på BauerGården gästgiveri med inspiration från skogen och platsen. Man kan även medverka i en småländsk matstudio på Restaurang Höganloft, Isaberg.

Måltidsupplevelsen vid bordet på Wallby säteri i kampanjen The Edible Country är bokningsbart via Bookatable.com mellan 18 maj och 5 oktober. Och vid förfrågan övrig tid.

vill du veta mer?

  • relaterat

Småland representerades starkt under Swedish Workshop

På Swedish Workshop i Hamburg den 6-7 maj fanns flera representanter på plats för att presentera Smålands utbud av boenden och aktiviteter för utländska researrangörer.

”Jag vill att gästerna ska veta vad Eksjö smakar”

Efter att ha deltagit i produktutvecklingsprogrammet Kurbits har Jonas Persson, VD på Eksjö Stadshotell, arbetat fram två nya paket, varav ett med fokus på att uppleva Eksjös smaker.

Gästnöjdheten ökade med hjälp av Swedish Welcome

Som ett led i att utveckla sin verksamhet och öka medvetenhet om det egna företaget deltog Bauergården i Swedish Welcome. Resultatet blev en mer engagerad och medveten personal, och en märkbart högre gästnöjdhet.