Wallby Säteri i internationell kampanj om nya, unika måltidsupplevelser i Sverige

  • publicerad

Wallby Säteri bjuder in besökare att tillsammans med en egen kock och naturguide plocka ätbara växter i naturen och tillaga råvaror från det lokala skafferiet över öppen eld.

Vi har tidigare i år skrivit om ”The Edible Country”, en internationellt uppmärksammad kampanj, initierad av Visit Sweden med syfte att inspirera utländska besökare till måltidsupplevelser och aktiviteter i den svenska naturen. Rustika träbord har specialritats, snickrats och placerats ut på 7 vackra platser över hela Sverige. I samband med öppningen av borden erbjuds ytterligare 6 bord på nya vackra platser i Sverige. Ett av de nyöppnade borden är placerat på Wallby Säteri utanför Vetlanda.

Upptäcker platsens smaker
I upplevelsen på Wallby väljer gästerna antingen en helt och hållet gör-det-själv-upplevelse med tillhörande inköpslista, recept, instruktioner m,m. Eller så väljer gästen att boka en måltidsupplevelse där de tillsammans med kocken och naturguiden plockar ätbara växter och bär i säsong som sätter karaktär på råvarorna. Råvarorna kommer från det lokala, småländska skafferiet med potatis, rotfrukter, naturbeteskött, insjöfisk, kräftor, traditionella korvar och ostar.

- Här- och närproducerat är ledord för oss och vi väljer de bästa råvarorna från egen gård och våra grannar, från skogen, sjöarna, betesmarkerna och det bästa mathantverket i vår absoluta närhet, berättar Magnus Nyman, ägare Wallby säteri.

Tillsammans med kocken lagas maten på Wallbys gamla gjutjärnspannor över öppen eld för att sedan avnjutas, gemensamt vid dukat bord under de uråldriga ekarna på Skirösjöns strand. Under bar himmel kommer samtalen kring hur Småland och Skirö smakar just i detta nu att fortsätta. Bastubad, kvällsdopp och övernattning med långsam frukost i äppellunden går att välja till.

Internationell efterfrågan
Naturnära och autentiska måltidsupplevelser efterfrågas starkt av utländska besökare och det är en tydlig trend även i Sverige att söka efter hälsosam mat ur det lokala skafferiet.
- Vi hoppas att många blir nyfikna på hur Småland smakar - på riktigt, säger Anna Hegethorn på Smålands Turism.

Ytterligare upplevelser i länet
Kampanjen presenterar även tips på andra lokala natur-och måltidsupplevelser i anslutning till borden och från Jönköpings län erbjuds en handfull nya, bokningsbara autentiska måltidsupplevelser. Med kunskap om gästerna och kreativitet har det även skapats frukostupplevelser på Åsens by anno 1900 och Johan Bauer-måltider på BauerGården gästgiveri med inspiration från skogen och platsen. Man kan även medverka i en småländsk matstudio på Restaurang Höganloft, Isaberg.

Måltidsupplevelsen vid bordet på Wallby säteri i kampanjen The Edible Country är bokningsbart via Bookatable.com mellan 18 maj och 5 oktober. Och vid förfrågan övrig tid.

vill du veta mer?

  • relaterat

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.

Regional besöksnäringsstrategi för Jönköpings län 2023-2030

Två personer som cyklar uppför Huskvarnaberget i soldnedgång.
För att stärka besöksnäringen och lägga en gemensam grund för hållbar platsutveckling och innovation inom näringen, har Region Jönköpings län tillsammans med Smålands Turism tagit fram länets första regionala besöksnäringsstrategi i nära samverkan med länets kommuner och aktörer från besöksnäringen.

Visa upp ditt företag på Smålandskartan 2024

Bild på Smålandskartan från 2023.
Med en plats i smålandskartan uppmärksammas ditt företag av både svenska och internationella besökare.