En tysk säsong på framfart

  • publicerad

Efter inspirerande och givande dagar på ITB-mässan kan vi konstatera att den tyska turistens intresse för Sverige blomstrar. Trenderna håller i sig, och efterfrågan på svenska upplevelser ökar – vi seglar i medvind.

Cykelturismen växlar upp

I Tyskland ökar inte bara försäljningen av cyklar utan även lusten att utforska världen på två hjul är på uppsving. Landskapets skönhet spelar en avgörande roll i valet av cykelled, och nu lockar särskilt rutter längs vatten extra mycket. Då dessa sträckor ofta erbjuder en frisk bris, väljer många att ta sig fram på elcykel för en smidigare tur.

Soft adventure med en twist

Drömmen om en avkopplande semester fylld med lättillgängliga äventyr fortsätter att locka. Ett unikt och lokalt exempel är "Vandra med Andrée", som bjuder på snöskoturer över Store Mosse utanför Värnamo – en aktivitet som träffar mitt i prick hos äventyrslystna tyskar.

En framtid med ”Coolcation”

Med tanke på de senaste årens värmeböljor i södra Europa finns det många som spår att fler turister söker sig norrut för svalare väder, s.k. ”Coolcation”. Något som kan gynna Sverige och Smålands turism i längden.

Insikter från ITB

Vår partnerbyrå Ehrenberg & Sörensen var med på mässan och noterade flera intressanta tendenser bland tyska resenärer. Här är fem av dem:

Att resa miljövänligt med tåg
En ihållande önskan hos tyskarna är att resa grönare, särskilt bland yngre resenärer som väljer tåget framför flyget för att nå Europas pärlor. Detta speglar även en större trend – långsamma resor.

Uppleva lågsäsongen
Utnyttja lågsäsongens lugn. Att navigera genom trängseln vid populära sevärdheter är knappast avkopplande. Allt fler upptäcker charmen med att resa när andra inte gör det, en hemlighet som väntar på att upptäckas.

Tystnadens förtrollning
Bortom bruset söker sig resenärer till stillsamma oaser för att återhämta sig. Det globala intresset för spa-, wellness- och yogaretreats vittnar om en längtan efter inre ro.

Senare bokningar
Generellt tenderar tyskarna att boka allt senare. Under de senaste åren har många oförutsägbara saker hänt, vilket har lett till att planering långt i förväg varit förknippat med stor osäkerhet. Värt att notera är att även om de tyska bokningarna blir närmre inpå resedatumet bokar tyskar generellt tidigare än andra internationella gäster.

Fördjupad kulturturism
Ett växande intresse för genuina kulturella upplevelser som förmedlar lokal tradition och historia speglar tyskarnas nyfikenhet och uppskattning för djupare förståelse.

Erbjuder din verksamhet det som den tyska turisten efterfrågar? Fundera på om det finns någon del som din verksamhet kan utvecklas inom eller samarbeta med andra för att bemöta turisten. Har du fler frågor kring ITB eller den tyska turisten, kontakta Hanna Glans!

Efterfrågan på svenska upplevelser är på uppgång. © Örjan Karlsson

vill du veta mer?

  • relaterat

Nytänk gav lyckat resultat i sverigekampanj

Kvinna med cykel på brygga vid vatten
För årets sverigekampanj valde vi att satsa på att nå våra målgrupper på ett nytt sätt och på en ny plattform – nämligen TikTok. Att vara första region i Sverige att satsa på en strategi på TikTok visade sig vara ett bra beslut!

Här är de nominerade till Årets Turismpris 2022!

Äntligen får vi presentera kandidaterna till Årets Turismpris 2022. Stort grattis till de tre finalisterna som alla har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län.

Grännas polkagrisar och unik cykelupplevelse lyfts i kampanj på TripAdvisor

Nu pågår en Sverigekampanj på Tripadvisor - en av världens största reseplattformar. I samverkan med Visit Sweden och andra regioner presenterar vi Sveriges utbud inom natur, mat, kultur och design för utländska turister. Från vårt län lyfter vi Grännas kända polkagrisar och Cykla i Filmlandskapet.

Utveckla naturnära måltidsupplevelser

matlagning i naturen
Intresset för och längtan efter vacker och unik natur, hållbarhet samt naturlig, hälsosam mat och dryck, tycks stadigt öka. Resenärer söker efter naturnära måltidsupplevelser och i Visit Swedens en timmes långa föreläsning får du inspiration för att möta deras efterfrågan.

Småland matchar tyskarnas resedröm även efter pandemin

Branschens trender är entydiga: tyskarna längtar efter att få resa men förväntar sig större flexibilitet, trygghet och säkerhet än tidigare. Det framgick på ITB, världens största fack- och konsumentmässa för turism, som i år var helt digital.

Nu är det läge att inspirera tyskarna inför semestern!

Tyskarna bokar vanligtvis sin sommarsemester redan i november, men till följd av pandemin väljer många att avvakta. Däremot har det nedstängda samhället och begränsade sociala kontakter bidragit till att många längtar bort och letar inspiration inför nästa resa. Nu har du chans att fånga upp dem!