Vår studieresa till italienska Finale Ligure gav oss insikter i hur en sol- och baddestination utnyttjat den kringliggande naturen för att skapa ett cykelmecka. Genom handbyggda leder, starkt lokalt engagemang och hållbara strategier inspireras vi att vidareutveckla Smålands cykelturism.
I juni tog vi med en grupp på 22 småländska ledbyggare, cykelboenden, kommunutvecklare och andra intressenter inom cykelturism till den italienska cykeldestinationen Finale Ligure. Resan, ledd av Johan och Hanna CJ, fokuserade på att hämta inspiration och kunskap för att vidareutveckla cykelturismen i Småland.
Från Sol- och baddestination till Outdoor-Mecka
Finale Ligure, tidigare känd för sina sol- och badstränder, har genomgått en imponerande utveckling till en året-runt-destination med fokus på outdooraktiviteter såsom cykling, klättring och vandring. Detta skifte började på 90-talet då regionen insåg behovet av att diversifiera sitt turistutbud bortom den traditionella sommarsäsongen. Enrico Guala, marknadschef för Finale Outdoor Region berättade mer om denna resa under en inspirerande presentation.
Endast handbyggda leder
En av de mest unika aspekterna av Finales leder är hur de har använt befintliga och naturliga stigar, som har skapats av människor under århundraden, som bas för sina cykelleder. Istället för att använda maskiner byggs alla leder för hand, vilket ger en naturlig och autentisk upplevelse. Detta var något som särskilt våra ledbyggare i gruppen inspirerades av. Kanske behöver lederna i Småland inte vara så tillrättalagda som vi bygger dem idag?
Starkt samarbete med engagerade entreprenörer
En annan nyckel till Finales framgång är det starka samarbetet mellan lokala entreprenörer, invånare och markägare. Mer än 250 företag, inklusive cykelhotell, shuttleservice, cykelbutiker och caféer, arbetar tillsammans för att skapa en sammanhängande och hållbar turistdestination. De utländska turisterna, särskilt cyklister, är av stor vikt för regionen och har blivit en del av den lokala kulturen. Idag är cyklar en naturlig del av livet i Finale, och denna kultur av outdooraktiviteter har blivit en identitet för regionen.
Hållbarhet och naturvård
Enrico betonade vikten av hållbarhet och att bevara naturen för framtida generationer. I Finale har de implementerat en strategi som kallas "Protect and Promote", där de aktivt arbetar med naturvård genom Trail Care Team och andra initiativ. Regionen har även infört ett poängsystem med kortet For You Card där turister får poäng när de handlar lokalt, och företagen bidrar med en procent av sina inkomster till underhåll och utveckling av cykellederna.
Marknadsföring av Finale Ligure
Finale Ligure har framgångsrikt använt sig av evenemang och tävlingar som ett huvudsakligt marknadsföringsverktyg. Genom att arrangera event och tävlingar som drar internationella besökare, har de lyckats skapa global uppmärksamhet för sin destination. Dessa evenemang inkluderar allt från Cross Country till Enduro-tävlingar, och de har anpassat sig efter trender inom cykling för att fortsätta attrahera besökare.
Utmaningar och möjligheter
Självklart finns det utmaningar med att utveckla en cykeldestination, och Finale Ligure är inget undantag. En stor del av marken är privatägd, vilket kräver goda samtal och samarbeten med markägarna. Det finns också behov av bättre skyltning på lederna, vilket begränsas av äganderättsfrågor. Men genom att arbeta tillsammans och skapa en gemensam vision har Finale lyckats övervinna många av dessa hinder.
Deltagarna om inspirationen från Finale Ligure
Fördelen med att åka med en blandad grupp av ledbyggare, hotellägare med flera är att vi alla inspireras av olika saker. Här är ett par citat från resans deltagare:
"Vi borde våga sticka ut mer hemma i Småland. Så som de gjort med cykellederna här i Finale. Genom en sån här studieresa får man upp ögonen för vad som är unikt för vår plats och vi kan förstärka det ännu mer".
"Det har varit inspirerande att de hur de lyckas samarbeta som cykeldestination när de är så väldigt många företag i regionen. Till exempel med For You-kortet där de leder turisterna vidare till varandra. Det kan vi skapa i Småland också".
"I och med att lederna var handbyggda kändes det mer äventyrligt och nära naturen att cykla i Finale Ligure än i exempelvis Sölden som vi besökte förra året".
Det var jätteintressant att höra Enrico berätta att tävlingarna är en så viktig del i marknadsföringen av platsen. Vi borde se det som en helhet av Småland cykelutbud med".
Resan till Finale Ligure har varit ovärderlig för oss i vårt vidare arbete att utveckla Småland som cykeldestination.