Man som håller i en korg med gröna växter i solnedgång.
Arbeta hållbart genom de tre dimensionerna, Fotograf: Emma Ivarsson

Arbeta hållbart

Vill du ta steget att bli mer hållbar i din verksamhet? Här kommer några av våra tips på hur du kan arbeta mer med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Hållbarhet brukar delas in i tre olika aspekter; ekonomisk, social och ekologisk. De tre områdena är förstås nära sammansvetsade. När du lyckas skapa en balans mellan dem får du ett välmående företag där personal och besökare mår bra och trivs samtidigt som du tar hänsyn till miljö och natur.

Antalet besökare som efterfrågar hållbara destinationer och upplevelser ökar allt mer. Ett hållbart företagande är en konkurrensfördel och som skapar ett starkare varumärke.

Ekonomisk hållbarhet – god lönsamhet

Kortfattat kan man säga att ett företag ska ha en god lönsamhet, men det får inte ske på bekostnad av de andra två hållbarhetsaspekterna. Några saker att tänka på:

  • Se till att du har rätt pris på din produkt
  • Säkerställ att din verksamhet går med vinst
  • Se till att du finns där dina kunder finns (marknadsföring, sälj- och distributionskanaler)
  • Utvärdera och följ upp för att utveckla och förbättra din verksamhet/produkt
  • Återinvestera i företaget

Social hållbarhet – omtanke om natur och människa

Inom turistnäringen är ofta den sociala hållbarheten en naturlig del i företaget i den mån att man verkar på en plats som man gärna också vill lyfta fram och utveckla. Men den sociala hållbarheten handlar också om ett gott arbetsklimat, lika villkor och jämställdhet.

  • Vad finns det för kulturarv och hur kan du lyfta fram det?
  • Använd naturtillgångarna (naturligtvis med hänsyn till skyddat naturliv och biologisk mångfald!)
  • Använd lokalproducerade råvaror
  • Samarbeta med andra lokala aktörer
  • Anställ folk från bygden och ge dina anställda möjlighet till utbildning
  • Skapa ett bra arbetsklimat med goda värderingar

Ekologisk hållbarhet – värna om resurserna

Jordens resurser är inte oändliga och vi har alla ett ansvar att begränsa resursanvändningen och göra ett så litet klimatavtryck som möjligt. Genom medvetna val kan du göra stora förändringar med små medel.

  • Byt ut diskmedel och tvättmedel mot ekologiska alternativ
  • Köp miljömärkt energi
  • Släck lampor!
  • Investera i ledbelysning och rörelsestyrt ljus, om möjligt
  • Följ upp energianvändningen för att se om det finns något du kan dra ner på
  • Använd hållbara transportlösningar – köp in gamla cyklar och hyr ut till besökarna!
  • Se över möjligheter för solceller
  • Anpassa menyn efter årstiderna
  • Minska portionerna av kött och servera mycket vegetariskt
  • Framhäv vårt goda (lokalproducerade) vatten!

Berätta om ditt hållbarhetsarbete!

Var stolt över ditt hållbarhetsarbete och berätta vad ni gör. Se till att information finns på din webbsida. Om du serverar mat kan du använda menyerna för att skriva varifrån råvarorna kommer och hur ert kök tänker kring matlagning på ett hållbart sätt. Det skapar ett extra värde för besökaren om de vet att maten är lokalt producerad och lagad med omsorg om lokalsamhället, naturen och miljön.

Informera på rummen om vilka tvättmedel ni använder för att tvätta lakanen och vilken tvål som finns i duschen – samtidigt som du uppmuntrar gästen att spara på vattnet, använda handduken flera gånger och släcka lampan när de går från rummet. Säljer du en produkt kan du använda förpackningarna för att informera om ditt hållbarhetsarbete.

Tänk också på att personalen bör vara väl insatt i hållbarhetsarbetet. De behöver kunna redogöra för vilka produkter som används och varifrån råvarorna kommer.
Lycka till!

Intressant? Dela gärna vidare!