När vi lever våra liv alltmer online, ökar också farorna som lurar digitalt. Att falla offer för en cyberattack kan ha omfattande konsekvenser för din verksamhet. Här går vi igenom några praktiska och enkla metoder för att stärka din digitala säkerhet, så att du kan minska risken att bli hackad, förlora viktig digital data eller drabbas av skadliga virus.
I Sverige kostar cyberattacker oss svindlande 30 miljarder kronor om året, och globalt är summan ännu mer hårresande. Men misströsta inte, här kommer några smarta och enkla tips som gör att du ligger steget före!
Kriminella ser en dåligt uppdaterad dator som ett enkelt byte. Är din dator inte uppdaterad med de senaste tilläggen finns det oftast brister och sårbarheter. Attackerna kan vara med mål att sälja filer som finns på din dator, skicka ut virus eller utpressningstrojaner.
System som Microsoft och Google har återkommande uppdateringar som håller din enhet säker. Du kan själv gå in på systemet och säkerställa att du har den senaste versionen av systemet på din dator. Klicka in på inställningar, och sedan uppdateringar. Ofta kan du klicka i att du vill få uppdateringar automatiskt så att du slipper gå in titt som tätt.
Något som man till vardags kanske inte tänker på är säkerhetsrisken hos en router. Även denna enhet behöver uppdateras för att bibehålla sin säkerhet. Du kan söka på din routers IP nummer i sökfältet på Google för att uppdatera din enhet.
Det är inte busenkelt att hacka (tack och lov!), men nätfiske är desto enklare, och vanligare. Du har säkert någon gång fått ett mail eller Sms med en uppmaning om att klicka in på en länk, detta kallas nätfiske. Vissa utskick kan upplevas som uppenbart nätfiske men andra är mer genomarbetade. Ingen är immun mot detta knep, men det är viktigt i dessa sammanhang att tänka efter en extra gång innan du klickar på den där mailet.
I vissa fall kan mailet eller meddelandet komma från en person du känner, en familjemedlem, kollega eller vän. Undersökningar visar att det är mer vanligt att klicka på länkar som kommer från dessa personer då man känner högre tillit. Däremot kan personens mail, sociala medier eller liknande vara hackat och då skicka ut falska meddelanden, något som är viktigt att ha i åtanke.
Är ditt lösenord ”123456”, eller ”Sommar24”? Då är det dags för en uppgradering! De vanligaste lösenorden som används globalt kan en hacker lista ut på bara några sekunder med hjälp av lösenordsgenereringssystem. En undersökning visar att 61% av allt framgångsrikt nätfiske grundade sig i lättgissade lösenord (Källa: Verizon, 2022).
För att skapa ett starkt och unikt lösenord rekommenderas du att ha minst 12 tecken med en variation av bokstäver, siffror och specialtecken. Idag finns det många bra system som kan generera säkra lösenord till dig, men en svårighet kan då vara att komma ihåg dem alla. Ett tips är att skaffa en lösenordshanterare som sparar alla dina lösenord på ett och samma ställe.
Exempel på lösenordshanterare är 1password eller Safeincloud. Det enda lösenordet du behöver hålla koll på är då lösenordet till din lösenordshanterare som behöver vara av stark karaktär. Generatorn kan dessutom som oftast fylla i dina inloggningsuppgifter automatiskt om du adderar den som tillägg i din webbläsare.
Do´s
Don´ts
Källa: Sven Dahlstrand, Kodkosmos