Familj som väljer dryck hos Rudenstams
Den alkoholfria drycken blir alltmer viktig för turisten. Foto: Sara Landstedt

Äkta alkoholfria drycker från norra Småland

Restaurangernas alkoholfria drycker har gått från att vara de trista alternativen längst ner på dryckeslistan till premiumdrycker med både stolthet och respekt för hantverket. Här finns spännande lokala drycker som bidrar till att göra måltiden komplett och platsbunden.

Visit Sweden konstaterar att kreativiteten är stor hos svenska producenter och Småland är inget undantag. Nordells musteri i Eksjö och Rudenstams Bär & Frukt i Gisebo är två aktörer som erbjuder intressanta drycker med stort kunnande bakom.

Bara ett par minuter från E4:an, strax norr om Huskvarna ligger Rudenstams odlingar i området som kallas Äppledalen. Här har odlats frukt i flera generationer, och de platsunika smakerna lever vidare genom förädling och mathantverk.

Sortrena äppelmuster

Bland äppelodlingarna ligger Rudenstams eget musteri. Här märker man tydligt av de senaste årens ökade intresse för sortrena muster, och gläds över möjligheten att få lyfta platsunika smaker. För den som önskar uppleva unika och äkta smaker är sortren must nämligen ett perfekt dryckesalternativ.


-Vi gör sortren must på alla våra 15 äppelsorter, berättar Niklas. På samma sätt som vid vintillverkning arbetar olika syror i musten beroende på äppelsort. Skillnaden är att must kan upplevas ha större variationer i smak, färg och känsla än vin.
Enligt Matilda har sortrena muster en otrolig förmåga att lyfta en hel måltid.


-Must på Rubinola, till exempel, är magiskt till efterrättsostar, medan en must på Transparante Blanche ger en rökt lax helt nya dimensioner, tipsar hon.

Intressanta smaker

Även på andra håll i länet arbetar eldsjälar för att framställa smakrika och lokalproducerade alternativ som kan tilltala restaurangbesökaren. Albin Nordell startade Nordells Musteri 2016 och är idag hantverkaren bakom flera kreativa, alkoholfria drycker som serveras runtom i vår region. Bland annat levererar han drycker till Hotell Ullinge.


– Det var under mina egna restaurangbesök jag insåg det stora behovet av goda, äkta alkoholfria alternativ. Det fanns generellt öl, vin och blaskiga läskedrycker att välja mellan. Därför levererar jag saft, must och glögg till restauranger. Just nu gör jag glögg på rabarber, äpplen och röda vinbär.

Albin började framställa egna drycker, först för eget bruk och sedan även för grannar och familj. Till skillnad från Rudenstams har hade inga egna fruktodlingar, men lät inte det stoppa det växande intresset.


-Jag är uppvuxen med att man bör ta tillvara på det som finns och jag gillar inte att slänga saker. Jag bor i ett över hundra år gammalt område i Eksjö, med mängder av fruktträd, och jag såg att mycket gick till spillo. En dag frågade jag grannarna om jag fick använda deras fallfrukt och idag står jag med eget företag.

En chans för småföretagare

I Eksjö finns REKO Eksjö – en rekoring med 4000 medlemmar och 30 producenter. En rekoring fungerar som en köp-och-sälj-plattform mellan konsumenter och lokala producenter, helt utan mellanhänder. För några år sen blev Albin en del av verksamheten och idag ser han hur REKO Eksjö gynnat de lokala producenterna.
-Rekoringen är en chans för små företag att överleva, speciellt ett sådant här år, menar han. Intresset för att köpa lokalproducerad mat blir bara större, och på våra reko-träffar drar många småproducenter in stora intäkter.

Utbud beror på tillgång

Från Nordells Musteri kan man köpa det säsongens råvaror tillåter.
-Glögg, marmelad, saft och chilisås är exempel på produkter jag knåpat ihop, berättar Albin. Vad det blir beror på vilka råvaror jag får tag på. I år har det till exempel varit ett extremt bra äppelår och jag har gjort must dag som natt i nästan tre månader.

Ständigt växande efterfrågan

Allt tyder på att intresset för närproducerade, intressanta drycker är större än någonsin. Därför bör varje svensk krog uppvisa en seriös alkoholfri dryckesmeny, som attraherar de internationella såväl som nationella måltidsresenärerna. Även för typiskt småländska måltidsupplevelser i kombination med aktiviteter i naturen kan drycker med identitet och karaktär spela en viktig roll.

I Småland har kreativa och genuina producenter satt vilda bär och odlade frukter i centrum, och genom det, skapat den alkoholfria smaken av Småland. Även Albin Nordell ser tydliga tecken på den ökande efterfrågan.


-Det glädjer mig att fler och fler väljer närodlade, lokalproducerade alkoholfria alternativ till maten. Det är rätt på så många sätt, avslutar han.

Därför bör du alltid ha svensk dryck på menyn:

  • • Stort intresse bland måltidsresenärer för lokala drycker gjorda på lokala råvaror
    • Matchar väl med svensk mat, både smakmässigt och konceptuellt
    • Ger dryckesmenyn en egen touch och möjlighet till ”storytelling”
    • Kvaliteten har aldrig varit bättre

Svensk dryck gör måltiden komplett

Intressant? Dela gärna vidare!