Det här efterfrågar cykelturisten

Är dina gäster ute efter en lugn cykeltur med stop för picknick, eller en utmanande runda med många höjdmeter?

Alla kan vara en cykelturist. Det är inte bara våghalsiga MTB-cyklister och uthålliga långdistansare som väljer att semestra på två hjul, det kan lika gärna vara en barnfamilj som vill upptäcka ett resmål på ett nytt sätt.

Beroende på vilken typ av cykelturist man är efterfrågar man naturligtvis olika saker. För barnfamiljen är det viktigt med säkerhet, vackra cykelstråk och mysiga fikastopp. Mountainbikecyklisten vill ha välbyggda och underhållna leder och möjlighet att tvätta både cykel och kläder efter dagens pass. För långdistanscyklisten är det viktigt att det finns välplanerade rutter med mycket höjdmeter, rejäla matportioner och säker cykelförvaring.

Definiera din cykelturist!
Har man en boendeanläggning kan det vara bra att definiera sin cykelmålgrupp. Fundera på för vilken typ av cykelturist boendeanläggningen och omgivningen passar bäst.

Tips för att locka cykelturister
Cykelturisterna utforskar gärna omgivningarna och eftersom de rör sig över relativt stora avstånd kan det vara smart för kaféer, restauranger och muséer att anpassa sitt utbud så att det passar den här växande skaran av turister. Några enkla tips:

• Köp in cykelverktyg, cykellås och pump för utlåning
• Bjud alla cyklister på kaffe
• Tipsa om trevliga cykelrundor
• Köp in cyklar och hyr ut
• Möjliggör för laddning av elcyklar

Tänk på att marknadsföra din satsning mot cykelturister!
Hjälp dem hitta inspirerande information om just er cykelsatsning när de ska välja resmål.

cyklister på brygga
Cyklister som njuter av den småländska naturen. © The Common Wanderer