Rökt Vättersik får skyddad ursprungsbeteckning i EU

  • publicerad

Nu har ansökan om att ursprungsskydda Rökt Vättersik blivit godkänd av EU-kommissionen. Skyddet innebär att den sik som tas upp ur Vättern och tillreds på angivet sätt inom 10 kilometer från Vätterns strand nu kan märkas med den rödgula ursprungsbeteckningen SUB.

– Att Rökt Vättersik nu får denna ursprungsbeteckning är oerhört positivt och bidrar till att höja medvetenheten om mat kring Vättern. Tillsammans med Äkta Gränna Polkagrisars EU-beteckning förra året och arbetet inom Biosfärområdet Östra Vätternbranterna skapas ett kvalitativt livsmedelskluster. Det kan förhoppningsvis bidra till en ökad status på fisken och skapa ett större intresse för turism runt sjön, säger Helene Berg, vd Smålands Turism.

Fisket och rökningen av sik har lång historia och är ett traditionellt hantverk där kunskapen har gått i arv i generationer. Vättersik är en laxfisk som får en speciell karaktär av att den lever fritt i den näringsfattiga kallvattensjön Vättern och rökes i rökugn eldad med ved av al. Tillagningsmetoden ger fisken en djup sälta och en tydlig röksmak samt en något söt-syrlig ton av tjära.

Fiskare runt Vättern som fiskar och tillreder fisken enligt beskrivningen i den skyddade märkningen kan nu ansöka om att sätta den rödgula ursprungsbeteckning SUB på förpackningen.

– Smålands Turism har varit en stabil samarbetspartner under hela ansökningsprocessen av Rökt Vättersik. Det är i det regionala samarbetet mellan producenterna, besöksnäringen och restaurangerna som ger de märkta produkterna kraft att synas och upplevas, säger Sven-Erik Larsson, expert inom måltidsutveckling, konsult Smålands Turism.

SUB beteckning

Inom livsmedel finns det två typer av EU-beteckningar som går att ansöka om, SGB och SUB. Rökt Vättersik har fått den rödgula beteckningen SUB som innebär att råvarorna för produkten kommer från en specifik ort eller region, vars kvalitet och egenskaper beror på dess geografiska omgivning och vars produktionsled äger rum inom det angivna området.

Kvalitetsförsäkring för konsumenten

För konsumenten innebär skyddad ursprungs- och geografisk beteckning en kvalitetsförsäkran. Produkten har ett garanterat geografiskt ursprung och är tillverkad enligt kontrollerade traditionella metoder.

Ansökan om EU-beteckning för Rökt Vättersik är ett samarbete mellan Vätterns Fiskareförbund, Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Smålands Turism, Region Jönköpings län och Destination Jönköping.

Vättersik som fiskats upp ur Vättern av en lokal fiskare.
Nu har EU-kommissionen beviljat skyddad ursprungsbeteckning av Rökt Vättersik. © Day Fotografi

vill du veta mer?

  • relaterat

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.