Swedish Workshop Falun 2022

  • publicerad

Visit Sweden och Visit Dalarna arrangerade i år Swedish Workshop i Sverige. Falun var värd och visade upp Dalarna under dagarna 18 – 19 maj. Det började med en kunskapsdag för besöksnäringen i hållbarhetens tecken. Dagen efter ägde själva workshopen rum i och runt Falu Gruva.

Kunskapsdagen
Under kunskapsdagen fokuserades det mest på hållbarhet och flera goda exempel presenterades. Det blev tydligt att många svenska företag gör mycket mer för hållbarhet än vad det berättas om. Här finns flera vinster att göra genom mer transparent hållbarhetskommunikation. Prata hellre för mycket om det som görs än för lite. Några exempel kan var att vi använder så lite plast som möjligt, vi minskar matsvinnet, vi sopsorterar osv.

En intensiv mötesdag
Under en mingelkväll fick vi äntligen träffa och välkomna våra internationella köpare fysiskt till Sverige och Swedish Workshop igen efter pandemin. Det märktes att Swedish Workshop är ett viktigt tillfälle för besöksnäringens exportmogna aktörer att träffas, då flera utländska köpare och researrangörer från våra prioriterade marknader fanns på plats. Under mötesdagen blev det för oss i norra Småland många bra möten. Något som överraskade var att Frankrike börjar bli intresserade av Sverige som framförallt bussresemål. Från Belgien finns det också stark efterfrågan om expansion med resor till Sverige.

Efterfrågan
Det som främst efterfrågas är:

  • Soft adventure för mindre grupper, med soft adventure menas lätt vandring och cykling.
  • Boende i olika former och mycket stugboende efterfrågas.
  • Många researrangörer som tidigare önskat blockerade allotment, allotment syftar på en överenskommelse om ett bestämt antal blockerade hotellrum/bäddar som reserverats för researrangören fram till ett visst datum, börjar nu att arbeta mer utefter förfrågan (on request).
  • Guider som talar tyska och franska.
  • Flera arrangörer på plats har inte haft Småland som resmål innan men visar nu intresse för vår region.
  • Bokningarna har kommit igång på marknaderna men det märks en försiktighet beroende av att det är osäkert med krig och ekonomi, särskilt vad det gäller gruppresor.

Aktuellt från representerade marknader
Vi fick erfara att de har samma problem i Europa som här; att anställa ny personal då flera har gått till andra branscher under pandemin. För oss är det lite av en omstart då flera av de som var duktiga på Sverige och kunde vårt område har försvunnit. Flera arrangörer kommer att förskjuta sina program till 2023 men de söker också nya upplevelser och boenden. En uppmaning till er som jobbar med de utländska researrangörerna är att besvara deras mail som gäller för 2023 och framåt.

Småland visade upp sig på Pre tour
Dagarna innan Swedish Workshop började så hade vi i södra och norra Småland nöjet att visa både boenden och sevärdheter för några researrangörer. Arrangörerna kom från Holland, Frankrike och Schweiz. Tema för touren var hållbarhet och där varje företag som visades upp hade skrivit några rader om just deras hållbarhetsarbete. Deltagarna var nöjda att uppleva Småland och lära sig mer om utbudet.
Det var glädjande att få visa upp vårt utbud på Swedish Workshop och Pre touren. Tillsammans i Småland jobbar vi vidare för att få fler resenärer till oss via researrangörernas kanaler hälsar Christina Moths och Hanna Glans.

Gruppbild med deltagarna i Swedish Workshop 2022 i Falun.

vill du veta mer?

  • relaterat

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.