Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

  • publicerad

Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

Glögg

1. Rabarberglögg, Nordells musteri

Med smak av kardemumma, kanel och pomerans är rabarberglöggen perfekt till jul. Den är en charmig lurifax som ändrar karaktär beroende på om den serveras varm eller kall.

2. Lingonglögg med ton av lakrits, Flättinge gårdscafé

Glöggen lever upp till sitt namn. Först kommer smaken av lingon, som går över i sötma och därefter lakrits. Den lämnar en väldigt god eftersmak.

3. Årets glögg: Enets mathanverk

En glögg på blåbär, aronia, björnbär och äppelmust som kryddats varsamt med kanel, pomerans och kryddnejlika. Björnbär och kryddnejlika är de mest framträdande smakerna på den vackert färgade glöggen, som bäst serveras varm.

Festliga drycker

1. Hantverkscider 0,5%, Rudenstams Bär&frukt

Den prisvinnande cidern är ett äkta hantverk på egen råvara. Smaken är ljuvlig och gör sig väl under festliga tillställningar.

2. Björksoda, Ängabacken

Fermenterad björksav är en helt ny dryck och smak för Sverige. Drycken uppvisar ett försiktigt bubblande som gör sig väl, både som mingeldryck och till mat.

3. Jordgubb/Äpple, Ravelsmark/Must Taste

Drycken påminner om ljusare årstider. En syrlighet bryter av fint mot sötman från jordgubb och äpplen.

Must

1. Äpplemust med fruktkött, Vista Kulle Fruktodling

En len äpplemust med den råa äpplesmaken väl bevarad. Drycken kan värmas försiktigt för att avnjutas en vinterdag.

2. Alice premiummust, Rudenstams Bär&Frukt

Alice är en decemberfavorit, med sin något syrliga, men ack så goda smak. Premiummusten passar utmärkt under kyliga dagar.

Äppelmust i snölandskap
Drycker från Småland.

vill du veta mer?

  • relaterat

Utveckla naturnära måltidsupplevelser

matlagning i naturen
Intresset för och längtan efter vacker och unik natur, hållbarhet samt naturlig, hälsosam mat och dryck, tycks stadigt öka. Resenärer söker efter naturnära måltidsupplevelser och i Visit Swedens en timmes långa föreläsning får du inspiration för att möta deras efterfrågan.

Småland matchar tyskarnas resedröm även efter pandemin

Branschens trender är entydiga: tyskarna längtar efter att få resa men förväntar sig större flexibilitet, trygghet och säkerhet än tidigare. Det framgick på ITB, världens största fack- och konsumentmässa för turism, som i år var helt digital.

Rådgivarutbildning för mötesbranschen ska ge företagarna fler ben att stå på och därigenom öka tillväxten

Mötesbranschen i Jönköpings län har nyligen genomfört en 2-dagars rådgivarutbildning för att ytterligare stärka sin kompetens.
Mötesbranschen är i behov av kompetensutveckling för att anpassa sig till utvecklingen som sker. Smålands Turism och Destination Jönköping har anordnat en 2-dagars utbildning med Gr8 meetings för att vässa till mötesanläggningarnas rådgivarkunskaper för att bli mer än enbart ett bokningsställe.

Jobba smart och må bra – en föreläsning om stress, prestation, motivation, självledarskap och välmående

Prestations- och motivationskonsulten Anna Zetterberg
Prestations- och motivationskonsulten Anna Zetterberg föreläste om gränssättning mellan jobb och fritid, och hur vi får ut maximalt av vår kapacitet på jobbet. Deltagarna fick också med sig konkreta råd för att klara av den gränslösa tillvaro som uppstår när vi är nåbara varsomhelst och närsomhelst.

De småskaliga bryggerierna blomstrar

Humle
Ska man prata lokala och småskaliga finns det all anledning att prata öl. Det är en uråldrig dryck som gått från att vara superlokal till att domineras av ölindustrins jättar, för att på senare tid åter kännetecknas av mångfald och ett ökande antal mindre, lokala producenter.

Ta fram styrkan inom dig

Mental coach Susanne Pettersson
Den 4 februari bjöd Smålands Turism in till en digital föreläsning med Susanne Pettersson. Föreläsningen ”Ta fram styrkan inom dig” handlade om att vi alla har förmågan att ta fram styrkan inom oss. Den handlar även om tron på sig själv, att följa sina drömmar och att ingenting är omöjligt.