Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.
Glögg
1. Rabarberglögg, Nordells musteri
Med smak av kardemumma, kanel och pomerans är rabarberglöggen perfekt till jul. Den är en charmig lurifax som ändrar karaktär beroende på om den serveras varm eller kall.
2. Lingonglögg med ton av lakrits, Flättinge gårdscafé
Glöggen lever upp till sitt namn. Först kommer smaken av lingon, som går över i sötma och därefter lakrits. Den lämnar en väldigt god eftersmak.
3. Årets glögg: Enets mathanverk
En glögg på blåbär, aronia, björnbär och äppelmust som kryddats varsamt med kanel, pomerans och kryddnejlika. Björnbär och kryddnejlika är de mest framträdande smakerna på den vackert färgade glöggen, som bäst serveras varm.
Festliga drycker
1. Hantverkscider 0,5%, Rudenstams Bär&frukt
Den prisvinnande cidern är ett äkta hantverk på egen råvara. Smaken är ljuvlig och gör sig väl under festliga tillställningar.
2. Björksoda, Ängabacken
Fermenterad björksav är en helt ny dryck och smak för Sverige. Drycken uppvisar ett försiktigt bubblande som gör sig väl, både som mingeldryck och till mat.
3. Jordgubb/Äpple, Ravelsmark/Must Taste
Drycken påminner om ljusare årstider. En syrlighet bryter av fint mot sötman från jordgubb och äpplen.
Must
1. Äpplemust med fruktkött, Vista Kulle Fruktodling
En len äpplemust med den råa äpplesmaken väl bevarad. Drycken kan värmas försiktigt för att avnjutas en vinterdag.
2. Alice premiummust, Rudenstams Bär&Frukt
Alice är en decemberfavorit, med sin något syrliga, men ack så goda smak. Premiummusten passar utmärkt under kyliga dagar.
