Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

  • publicerad

Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

Glögg

1. Rabarberglögg, Nordells musteri

Med smak av kardemumma, kanel och pomerans är rabarberglöggen perfekt till jul. Den är en charmig lurifax som ändrar karaktär beroende på om den serveras varm eller kall.

2. Lingonglögg med ton av lakrits, Flättinge gårdscafé

Glöggen lever upp till sitt namn. Först kommer smaken av lingon, som går över i sötma och därefter lakrits. Den lämnar en väldigt god eftersmak.

3. Årets glögg: Enets mathanverk

En glögg på blåbär, aronia, björnbär och äppelmust som kryddats varsamt med kanel, pomerans och kryddnejlika. Björnbär och kryddnejlika är de mest framträdande smakerna på den vackert färgade glöggen, som bäst serveras varm.

Festliga drycker

1. Hantverkscider 0,5%, Rudenstams Bär&frukt

Den prisvinnande cidern är ett äkta hantverk på egen råvara. Smaken är ljuvlig och gör sig väl under festliga tillställningar.

2. Björksoda, Ängabacken

Fermenterad björksav är en helt ny dryck och smak för Sverige. Drycken uppvisar ett försiktigt bubblande som gör sig väl, både som mingeldryck och till mat.

3. Jordgubb/Äpple, Ravelsmark/Must Taste

Drycken påminner om ljusare årstider. En syrlighet bryter av fint mot sötman från jordgubb och äpplen.

Must

1. Äpplemust med fruktkött, Vista Kulle Fruktodling

En len äpplemust med den råa äpplesmaken väl bevarad. Drycken kan värmas försiktigt för att avnjutas en vinterdag.

2. Alice premiummust, Rudenstams Bär&Frukt

Alice är en decemberfavorit, med sin något syrliga, men ack så goda smak. Premiummusten passar utmärkt under kyliga dagar.

Äppelmust i snölandskap
Drycker från Småland.

vill du veta mer?

  • relaterat

Småländsk mat med stor potential

”Sverige har nu 17 produkter med skyddad beteckning, och syftet med märkningarna är att öka konkurrenskraften och främja destinationsutveckling och landsbygdens ekonomi, samtidigt som konsumentens möjlighet att göra medvetna val ökar”. Det berättar Camilla Bender Larsson från Jordbruksverket.

Inspiration den digitala vägen när Smålands Turism arrangerade cykeldag

Syftet med dagen var att kartlägga var vi står i cykelutvecklingen, hur vi gemensamt som cykeldestination tar nästa steg och vilka resurser som finns och behövs.

Goda exempel visar (cykel)vägen framåt!

Med fokus på mountainbike anordnade vi en studieresan till Borgen Outdoor och Isaberg Mountain Resort. Här ville vi visa upp två anläggningar som kommit långt i sin utveckling och som därför kunde fungera som goda exempel.

Framgångsrik sommarkampanj för Småland

Kampanjen “Emigrera till Småland i sommar” stack ut i mängden och engagerade, samtidigt som den lyfte Smålands styrkor och besöksmål online. Svenska gästnätter i länet ökade med drygt 14%!

Samtliga cykelrutter på under en månad!

Torbjörn Svensson antog utmaningen och cyklade samtliga rutter i den nya cykelkartan för Norra Småland - på mindre än en månad.

High Chaparral drog snabbt mot pandemin

Med hjälp av noga förberedelser och kreativ personal har High Chaparral lyckats hålla parken öppen sommaren 2020. Sheriff, och tillika VD, Mathias Bergendahl berättar om arbetet som krävts. De har inte vunnit kriget mot Covid-19, men de gick segrande ur vårens och sommarens många tuffa dueller.