Världens finaste rosor finns i Jönköping

  • publicerad

Rosenlunds rosarium klassas nu som ett av världens bästa rosarium i världen och har nu tilldelats priset Award of Garden Excellence av World Federation of Rose Societies (WFRS).

– Det känns jättestort och roligt att få det här priset. Vi är väldigt glada och stolta. Det sätter rosariet och Jönköpings kommun på kartan internationellt och bidrar till att intresset för rosariet och vår kommun ökar. Fler internationella besökare från exempelvis Japan har redan visat intresse för att besöka vårt fina rosarium, säger Camilla Lagerstedt, trädgårdsingenjör på Jönköpings kommun.

Motivering till priset:
Rosenlunds rosarium är en estetisk vacker och välskött anläggning. Rosariet är tillgänglig och öppet dygnet runt, utan några entréavgifter och det finns ett mycket brett sortiment av rosor. Skyltarna i rosariet är pedagogiska och ger information om respektive rosgrupp och sort. Jönköpings kommun visar att det går att ha ett fantastiskt rosarium även i dessa nordliga breddgrader.

– Det är en stor ära att rosariet har tilldelats detta pris och uppmärksammas internationellt. Vi är så stolta över vilket fantastisk jobb de har presterat. Vi tror att det här kan locka många nya besökare från hela världen, säger Helene Berg, vd Smålands Turism.

Priset delas ut var tredje år och Rosenlunds rosarium var det första och enda rosariet från Sverige som var nominerat. Totalt var det 12 nominerade rosarium från hela världen.
Rosenlunds rosarium finns nu med på listan tillsammans med andra fantastiska rosarium så som Rudolf W. van der Goot Rose Garden, Roseraie Princesse Grace de Monaco och Il Roseto Botanico ‘Carla Fineschi’och Rosarium Sangerhausen.

Hjärnan bakom rosariet
Skaparen av rosariet är Björn Kalin, landskapsarkitekt på Jönköpings kommun. Han är arkitekten bakom rosariet och har tillsammans med kollegor och anläggare jobbat i drygt 25 år med utformningen av rosariet. Björn är idag pensionerad och Camilla Lagerstedt, trädgårdsingenjör på Jönköpings kommun ansvarar nu för anläggningen vad gäller planering och utveckling.

Kontaktperson:
Camilla Lagerstedt,
Trädgårdsingenjör
Telefon: 036-10 25 32
E-post: camilla.lagerstedt@jonkoping.se

Familj som går genom den blommande allén på Rosenluns rosarium, vända gåendes bort från kameran.
Rosenlunds rosarium tilldelas internationellt pris av World Federation of Rose Societies (WFRS). © Evelyn Einebrant
  • relaterat

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.

Regional besöksnäringsstrategi för Jönköpings län 2023-2030

Två personer som cyklar uppför Huskvarnaberget i soldnedgång.
För att stärka besöksnäringen och lägga en gemensam grund för hållbar platsutveckling och innovation inom näringen, har Region Jönköpings län tillsammans med Smålands Turism tagit fram länets första regionala besöksnäringsstrategi i nära samverkan med länets kommuner och aktörer från besöksnäringen.

Visa upp ditt företag på Smålandskartan 2024

Bild på Smålandskartan från 2023.
Med en plats i smålandskartan uppmärksammas ditt företag av både svenska och internationella besökare.