Mat och dryck är en viktig del av en resa. Gärna i kombination med kultur och upplevelse. Många resenärer vill äta lokalt, hållbart och hälsosamt. De vill gärna få en unik och omfattande måltidsupplevelse som engagerar alla sinnen. Personlig anpassning och lokal mat och dryck är viktigt.
Inom måltidsturism finns det fem stora trender som du kan arbeta med för att skapa unika upplevlser i din del av Småland.
Besökare vill gärna ha möjlighet att välja mat som är snäll mot miljön. Intresset för lokal och ekologisk mat, produkter i säsong är stort och många vill gärna bidra till minskat matsvinn. Det är viktigt med kreativa alternativ för den som vill välja vegetariskt eller veganskt.
Hälsomedvetenheten har blivit bredare och omfattar olika aspekter som näringsrik mat och minskning av skadliga ingredienser. Det är också viktigt att det finns matupplevelser för flexitarianer, vegetarianer, veganer och besökare som behöver specialkost, som glutenfria måltider.
Måltidsupplevelser som involverar alla sinnen och erbjuder unika kombinationer och miljöer blir allt populärare. Sverige är väl positionerat för utomhusmåltider och på många platser i Småland finns aktörer som arbetar med unika utomhusupplevelser och lokala matupplevelser.
Den allt större personanpassningen och ökande mångfalden i besökarnas mat- och dryckespreferenser, leder till att upplevelserna förändras. Det kan vara smart att höja ribban eller specialisera sig för att konkurrera om besökarnas efterfrågan och uppmärksamhet.
Nischade mat- och dryckesguider hjälper konsumenter att upptäcka unika matupplevelser. Influencers och digitala plattformar är viktiga för att navigera i måltidserbjudanden.
Framtiden för måltidsturism ser ut att fortsätta vara inriktad på hållbarhet och hälsa, med tekniska innovationer som hjälper till att validera påståenden om hållbarhet och erbjuda personanpassade rekommendationer.
Totalupplevelser och digitala måltidsupplevelser är verkligen på frammarsch. Försök att anpassa dig till trenderna genom att minska verksamhetens miljöavtryck, skapa unika upplevelser och samarbeta med lokala aktörer för att kunna erbjuda unika måltidsupplevelser.