Att utveckla en hållbar cykeldestination

Bike Republic Sölden, Österrike har under flera år arbetat strategiskt för att skapa en av världens främsta cykeldestinationer.

Bike Republic Sölden i Österrike är en av Europas mest innovativa cykeldestinationer. Dess imponerande bergslandskap, utmanande stigar och engagerade cykelgemenskap lockar mountainbikeentusiaster från hela världen. Vad gör denna plats unik och hur arbetar de för att främja cykelturismen?

Bike Republic Sölden har framgångsrikt blivit en ledande cykelturismdestination genom sitt engagemang för att erbjuda en komplett upplevelse för cyklister, inklusive olika cykelleder, evenemang och bekvämligheter. Deras kreativa marknadsföring och samarbete med lokala företag har också bidragit till att skapa en unik och attraktiv cykelkultur där alla involverade kan dra nytta av den växande turismen. Dessutom är deras engagemang för hållbarhet och naturvård ett exempel på hur cykelturism kan utvecklas på ett ansvarsfullt sätt.

I juni 2023 arrangerade Smålands Turism en studieresa med fokus på cykelturism där målet var att lära sig mer om att skapa en cykeldestination som både är minnesvärd och hållbar. Med på resan var ett 20-tal entreprenörer, företagare, cykelklubbar, boenden och representanter från Jönköpings läns kommuner, alla med ambitionen att inspireras och applicera Söldens framgångsfaktorer på vår region.

Strategiskt arbete
Dominik Linser från Ötztal Tourismus berättade att de startade Bike Republic Sölden år 2015 och har sedan dess framgångsrikt utvecklat Sölden från en traditionell skidort till en mångsidig cykeldestination. Visionen var att skapa en cykeldestination som inte bara erbjuder fantastiska stigar och downhill-åkning utan också en gemenskap i regionen. Denna vision har blivit verklighet genom ett samarbete mellan Söldens turismförening, entreprenörer och lokala markägare.

Checklista för att utveckla en hållbar cykeldestination

Variation i cykelleder

  • Skapa en mångfald av cykelleder för olika nivåer av cyklister. Både för nybörjare och de mer erfarna, både för yngre och för äldre cyklister.

I Sölden har man en spridning av naturliga stigar, byggda leder, pump tracks och teknikområden. Ledbyggarna kommer ifrån hela Europa och bygger både för hand och med hjälp av maskiner. För att ta sig till de berömda fotoplatserna cyklar man på blå leder, en strategi för att för att ALLA ska kunna ta sig dit.

Kreativa marknadsföringskampanjer

  • Utveckla en unik varumärkesidentitet som speglar destinationens karaktär. Bike Republic Sölden har skapat en egen "republik" som genererat intresse och lojalitet bland cyklister som vill vara en del av denna gemenskap.

Bike Republic Sölden har tagit fram ett pass som cyklisten stämplar på utsatta stationer. Detta hjälper till att sprida besökarna över regionen. Läs mer om passet här

Evenemang och tävlingar

  • Erbjud en bredd av cykeltävlingar och evenemang som riktar sig till olika målgrupper.

Bike Republic Söldens evenemang lockar deltagare från hela världen, vilket ökat intresset för regionen som en cykeldestination.

Infrastruktur och tjänster

  • Erbjud tjänster som uthyrning av cyklar och guidade turer, cykelcoaching och liknande.
  • Bygg bekväm infrastruktur som cykelparkering och laddningsstationer för elcyklar.

Bike Republic Sölden erbjuder ett brett utbud av tjänster, inklusive uthyrning av cyklar, cykeltransport, guidade turer, cykelcoachning och cykelvänlig boende. De har också byggt cykelparkeringsplatser och laddningsstationer för elcyklar.

Samarbete med lokala företag

  • Partnerskap med lokala företag som restauranger, caféer och butiker för att skapa en helhetsupplevelse för cyklisten.
  • Erbjud rabatter och förmåner för cyklisterna hos dessa företag.

I Bike Republic Sölden ingår både hotell, cykeluthyrare, butiker och restauranger. Samtliga har ingått ett partnerskap med "republiken" och skyltar tydligt att de är den del av gemenskapen.

Hållbarhet och naturvård

  • Sätt en hållbarhetsstrategi som inkluderar ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
  • Budget för underhåll och förbättring av stigarna för att garantera säkerheten och minimera inverkan på naturen.
  • Främja miljövänliga transportalternativ för att minska biltrafiken till destinationen.

En viktig aspekt av Bike Republic Söldens arbete är deras engagemang för hållbar cykelturism. De strävar efter att minimera sin påverkan på miljön och har infört åtgärder som inkluderar stigunderhåll som inte skadar naturområden, och främjande av miljövänliga transportalternativ för att minska biltrafiken till regionen.

Deltagarna om Bike Republic Sölden som cykeldestination, 3,44 min.

”Man har lyckats att få ihop bygden att jobba tillsammans.” ”Jag kommer definitivt att kolla hemma hur vi kan utnyttja de tekniker jag sett här nere.” "Passet hjälper cyklisterna att förflytta sig över området. Det skapar en tillhörighet och värde att satsa på turismen."
Smålandsgänget vid en av Bike Republic Söldens mest fotade platser.

vill du veta mer?