Trysil satsar på cykling för alla

 • publicerad

Vårt cykelnätverk besökte Norge för att lära sig om Trysils utveckling från välkänd skiddestination till att numer även locka cyklister. En omställning som varit en succé!

Den 19-22 juni samlade vi ett gäng från vårt cykelnätverk av föreningar, företagare, boenden och representanter från länets kommuner och åkte till norska Trysil. Trysil är numer känt både som skid- och cykeldestination. Studieresan gav oss både kunskap och inspiration för utveckling av Småland med visionen att bli en av Sveriges främsta cykeldestinationer.

Uppbyggnaden av en cykeldestination
Olve Norderhaug arbetar som Bike Arena Manager i Trysil och höll en presentation där han generöst delade med sig av destinationens arbete med att utveckla en välkänd skiddestination på vintern, till att även locka cykelturister under resten av året. Olve berättade om Trysils masterplan från 2013 med devisen ”Sykling for alle”. Här fanns en tydlig plan över hur stor del av området som skulle bestå av bikepark och cykelleder med olika svårighetsnivåer. Då Trysil satsar på familjevänlig cykling, och även är den målgrupp som genererar mest intäkter, ska hela 61% av bestå av blå leder. Alltså en medelnivå med mindre tekniska hinder som alla kan cykla, även barn. ”Är barnen glada, då är även föräldrarna glada”, säger Olve.

Men för att motivera cyklisterna, och framförallt barnen, till att utvecklas satsar Trysil även på något de kallar för ”Invite the heroes”. Ett exempel är när de bjöd in Norges bästa dowhillcyklist, Brage Vestavik för att bygga ”B-Rage”, en dubbelsvart linje med hopp och höga dropp för de mest avancerade cyklisterna. Även om de flesta besökare inte vågar sig på de värsta hindren, så fungerar B-Rage, samt ytterligare ett par signaturelement, som dragplåster när besökarna sprider bilder i sociala medier.

Olves tips för en långsiktig strategi

 • Utgå från destinationen och vad som är unikt i just den platsen.
 • Engagera stora aktörer i området och arbeta mot samma mål.
 • Kompetens är nyckeln (guider, ledbyggare, grävmaskinister etc).
 • Erbjud en helhetsupplevelse i form av cykelboende, event, service och infrastruktur.
 • Sätt en plan för drift och underhåll.
 • Lär känna din målgrupp och vad som attraherar dem.
 • Riktad marknadsföring mot de olika målgrupperna.

Gör det lätt för besökaren att göra rätt
Guider är en viktig del för att skapa en positiv upplevelse hos besökarna och därför satsar man hela tiden på att utbilda de 20-30 guider som arbetar i Trysil. Simon Gustavsson, Trysilguidene visade oss området Gullia. Här finns 30 km anlagda leder både för nybörjaren och den mer erfarna cyklisten och namn som Happy Rabbit och Sweet Dreams skvallrar om cykelupplevelsen de ger. Lederna anges efter en stiggraderingsstandard med färgerna grönt, blått, rött och svart och Simon påtalar att det är viktigt att skyltningen stämmer för att skapa säkerhet för cyklisten. Samt att uppbyggnad av allt från leder, boende, cykelförvaring till placering av caféer och restauranger följer en väl genomtänkt strategi för att hela tiden göra det enkelt för gästen att göra rätt och ta rätt beslut.

 • Café och glasskiosk i närheten av pumptrack och teknikområden som får gästerna att spendera pengar.
 • Cykelförvaring i närhet av matställena så gästen kan se sin cykel.
 • Boendet ligger i nära anslutning till lederna/skidbacken.
 • Fysisk och digital karta över cykellederna och dess svårighetsgrad.
 • Stationer med dricksvatten och cykelmek.
 • Klätterställningar, golf och minigolf etc för att få besökarna att stanna längre.

Deltagarna om Trysil som cykeldestination
Vi var många som var imponerade av Trysil och ett par har redan återkommit med familj och vänner för att cykla under sommaren. De varierade lederna för olika nivåer av cyklister och den vackra naturen är något som flera nämnt är det som lockar med Trysil.
”Kanon att det enkla ligger i början och sedan ökar svårigheten ju längre in i systemet man kommer. Bra med många ställen att stanna på och tydlig markering av leder.”

”Fina leder som var bra underhållna. Bra med många cykelställ på olika platser, tex utanför matplatser m.m. Duktiga guider. Många andra olika aktiviteter förutom cykling. Bra med sittmöjligheter vid pumptracken.”

Titta på intervjuer från Trysil
På Smålands Turisms Instagramhändelse "Trysil MTB" kan du följa resan samt se intervjuer med Trysil Bike Arenas manager Olve, guiden Simon och deltagarna från Småland. Titta på intervjuerna här!

www.trysil.com
Foto: Elna Dahlstrand www.elnadahlstrand.se

Cyklister i Trysil Bike Arena
Hela smålandsgänget i Trysil! © Elna Dahlstrand

vill du veta mer?

 • relaterat

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.

Regional besöksnäringsstrategi för Jönköpings län 2023-2030

Två personer som cyklar uppför Huskvarnaberget i soldnedgång.
För att stärka besöksnäringen och lägga en gemensam grund för hållbar platsutveckling och innovation inom näringen, har Region Jönköpings län tillsammans med Smålands Turism tagit fram länets första regionala besöksnäringsstrategi i nära samverkan med länets kommuner och aktörer från besöksnäringen.

Visa upp ditt företag på Smålandskartan 2024

Bild på Smålandskartan från 2023.
Med en plats i smålandskartan uppmärksammas ditt företag av både svenska och internationella besökare.